Iedereen die aan PC’s sleutelt die kent het grote probleem van laptop’s. Wanneer je ze eenmaal gekocht hebt, valt er weinig aan de hardware te verbeteren. In de meeste gevallen zijn opties beperkt tot het plaatsen van groter en sneller geheugen en/of het plaatsen van een grotere en snellere harde schijf.

Tot de komst van SSD schijven, was de snelheidswinst met deze oplossingen zeer beperkt waardoor het in de meeste gevallen interessanter was om een laptop na twee tot drie jaar in zijn geheel te vervangen voor een sneller model. Naast de hoge kosten van een complete vervanging, is dit natuurlijk ook zeer belastend voor het milieu. Vandaag kijken we dan ook naar de voor- en nadelen van een overstap naar SSD schijven.

Testmachine

Voor dit artikel gebruiken we een Asus B50a laptop als testmachine. Dit is een zakelijke laptop die beschikt over een Intel Core 2 Duo P7350 CPU (2 Ghz, 3MB L2 Cache, 64-Bit). De laptop beschikte standaard over 3GB RAM, dit hebben we naar 4GB vergroot en de standaard Windows Vista installatie hebben we door een Windows 7 installatie vervangen. De standaard harde schijf is een Western Digital WD2500BEVS Scorpio (250GB, 5400RPM). De Windows 7 installatie is al ruim een jaar in gebruik.

Concessies Doen

Laten we meteen maar met de nadelen beginnen. SSD’s zijn relatief duur in vergelijking tot reguliere harde schijven. De waarde van de WD2500BEVS in onze laptop is momenteel € 44. Kijken we naar de SSD die we voor deze test gebruiken, de SSDNOW V+100 128GB van Kington, dan betalen we daar rond de € 300 voor terwijl we de gewone V100 al voor € 200 in de schappen zien liggen. Hoewel er ook kleinere schijven bestaan is, qua capaciteit, 128GB voor laptop gebruikers toch echt de ondergrens.

Boodschappenlijstje

Voor we starten met vervangen is het handig om naast de nieuwe SSD, de volgende hulpmiddelen paraat te hebben: een externe behuizing voor je oude HDD met bijbehorende kabels, kleine schroevendraaiers en een CD of USB waarvan je kunt opstarten met daarop software om partities te verplaatsen.

Stap 1: Oude Harde schijf Voorbereiden

Ga je net als in ons geval van een grote harde schijf naar een kleine SSD, dan zul je mogelijk eerst moeten beginnen met opruimen. Het beste is om alle mediabestanden die je op de oude hardeschijf hebt staan op een externe drive te plaatsen en ongebruikte programma’s te de-installeren. Het is uiteraard de bedoeling dat de inhoud van de oude schijf kleiner is dan de capaciteit van de nieuwe.

Stap 2: Installatie van de SSD

De onderkant van menig laptop (met uitzondering voor MAC gebruikers) is bezaaid met klepjes die je kunt open schroeven. Zoek het klepje voor de harde schijf op en schroef die open. In de meeste gevallen zit de oude harde schijf in een metalen behuizing. Schroef die van de oude schijf af en schroef de SSD in deze behuizing. Bevestig deze behuizing terug in de laptop en sluit het geheel weer netjes af.

Stap 3: Installatie van de Oude HDD

Plaats de oude HDD in een externe HDD behuizing en sluit deze via USB op de laptop aan.

Waarschuwing

Stap 4 is zelf uit te voeren. Ben je echter onervaren, laat dit dan uitvoeren door een computerbedrijf om te voorkomen dat je al je data verliest. Dit kost een paar tientjes, maar dan heb je wel zekerheid.

Stap 4: Kopiëren van de Gegevens

Stop de CD of USB drive met kopieer software in de laptop en laat de laptop hiervan opstarten. Het kan noodzakelijk zijn in de BIOS van de laptop de opstartvolgorde te wijzigen. Wij maakten gebruik van Acronis True Image. Deze software zat standaard bij de SSD van Kingston. Gebruik de wizard van Acronis om aan te geven wat je naar welke drive wilt kopiëren. Dit kan een tijdje duren omdat USB erg traag is.

Stap 5: Starten Vanaf SSD

Nu het kopiëren erop zit ben je klaar om de laptop voor het eerst op te starten. Verwijder de CD/USB Stick en de externe HDD en geniet van de snelheidswinst.

De Testresultaten

In de onderstaande video starten we onze testlaptop eerst met de standaard HDD op en daarna met de SSD. Op basis van de standaard HDD doet de laptop er 4 minuten voor we Google in beeld hebben. Met de SSD kost dit nauwelijks meer dan 1 minuut. De verpakking van de claimt een snelheidswinst van 50% volgens PCMark05 (een testprogramma). In onze praktijktest ligt de snelheidswinst zelfs op 75%! Wij waren dan ook enorm verbaasd over dit gigantische verschil.

Naast de snelheidswinst zijn er nog een aantal factoren die meetellen. Een HDD is een mechanische schijf die op hoge snelheid draait. Hierbij komt veel warmte vrij en wanneer de HDD gebruikt wordt hoor je de schijf draaien en de lees/schrijfkoppen bewegen. De SSD bevat geen bewegende onderdelen. De laptop warmt dus veel minder snel op en is een stuk stiller. Daarnaast slaan de ventilatoren later aan en draaien ze minder lang. We hebben op een volle acculading de laptop met HDD en met SSD schrijftests uit laten voeren tot de accu leeg was. We konden met de SSD 13% langer gebruik maken van onze laptop.

Een ander bijkomend voordeel van een SSD is de schokbestendigheid. Wanneer een HDD in werking is en een laptop krijgt een stoot of staat op een trillend oppervlak, kan het zijn dat de bewegende delen in botsing komen en elkaar beschadigen. Dit is simpelweg uitgesloten bij een SSD.

Conclusie

Overstappen van HDD naar SSD is een stevige investering, maar daar krijg je heel veel comfort voor terug. Geen extra geluiden van de HDD, langer doorwerken op een enkele acculading en een gigantische snelheidsboost. Wij kozen voor dit artikel voor het gemak de Kingston SSDNOW V+100 128GB om dit artikel te schrijven. Volgende week zal de complete review van dit product verschijnen.

5 REACTIES

 1. Jezus, das wel een stuk sneller zeg. Ik erger me altijd enorm aan die wachttijd als ik wil beginnen. Hoewel een kopje koffie halen vaak ook wel werkt 😉

 2. Ik verbaas me enigszins over de snelheidswinst. Ik had er al wel over gelezen, maar als ik de video zo bekijk is het verschil opmerkelijk groot. Heeft alleen Kingston pakketten waar je alle onderdelen bij krijgt, of ook andere fabrikanten?

 3. Ik heb `t voor jullie na gemeten met een vergelijkbaar systeem.

  Orginele F3SV (ook installatie) van 4.5 jaar oud, na 1 jaar win 7 over vista heen gezet 2 gig ram en iets van 150 gig harde schijf.

  Opstart tijd ongeveer 1.05 minuten.

  Ik draai allerlei software, maar maak maandelijks schoon met Ncleaner.

  Wat is jullie systeempje traag. Misschien beter kijken naar de bron en niet teveel meuk opstarten, scheelt vast de helft.

 4. @Erik, bedankt voor je feedback. Helaas gaat de gemiddelde gebruiker wat minder netjes met zijn of haar systeem om en je begrijpt dat onze systemen regelmatig opnieuw geïnstalleerd moeten worden door de grote hoeveelheden hard- en software die we testen. De conclusie is 75% snelheidswinst in onze test en dan maakt het uiteindelijk niet uit hoe schoon of vuil je systeem is. 75% blijft 75%.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.