Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Asus WiCast EW2000

Vanmorgen schreven we al een FAQ over WiDi, een techniek van Intel om draadloos HDMI signalen te versturen. Asus heeft duidelijk niet op Intel gewacht en is zelf met een oplossing gekomen in de vorm van de WiCast. Wij kregen onlangs een exemplaar mee om te testen.

Uitrusting

Hoewel de WiCast een draadloze HDMI overdracht beloofd, bevat de doos van de WiCast nogal wat bekabeling. We vinden twee HDMI kabels, een USB kabel en twee adapters. Één voor de ontvanger en één voor de zender. Het pakket bevat ook een tasje. Handig voor mensen die presentaties geven.

De Belofte

Als we Asus mogen geloven, dan kan de WiCast zonder lag Full HD (1080p@60Hz) beelden verzenden en ontvangen van en naar ieder apparaat met een HDMI aansluiting. De WiCast maakt gebruik van de WHDI standaard en moet een bereik van ongeveer 10 meter hebben met een doorvoersnelheid van 3GBps.

Aansluiten

In tegenstelling tot WiDi apparaten hoef je de WiCast niet te ‘pairen’. Het aansluiten kan gewoon niet misgaan. De zender (het kleine kastje) kan zowel via een netstroom adapter als via de bijgeleverde USB kabel van stroom worden voorzien. Een nadeel van de USB methode is wel dat het je twee vrije USB poorten kost omdat één poort te weinig stroom aan kan leveren. De zender is voorzien van actieve koeling, maar deze is nauwelijks hoorbaar. De koeling van de ontvanger is passief wat ook het grotere formaat kan verklaren. De ontvanger is niet via USB aan te sluiten.

De Test

Onze testopstelling voor de WiCast bestaat uit een Playstation 3 met daaraan de zender en een Iiyama E2407HDS monitor waar we de ontvanger aan hebben gekoppeld. De keuze voor de Playstation 3 is niet toevallig. In tegenstelling tot een Xbox kan deze niet alleen Full HD beelden weergeven, maar ook Blu Ray’s met DRM afspelen. In onze testruimte kunnen we 8 WiFi signalen ontvangen waarvan wij er zelf 4 genereren. Dit om te kijken hoe storingsgevoelig de WiCast is.

Helaas beschikken we niet over een 3D TV op de redactie. Omdat de WiCast maximaal 60 beelden per seconde kan versturen weten we op basis van deze gegevens echter al dat 3D niet goed zal werken.

We begonnen onze test met een aantal games waaronder de shooter Black Hawk Down. Zeker bij shooters is het belangrijk dat beelden geen lag vertonen. We konden tot een afstand van 9 meter gamen. Hoewel het scherm dan te klein is om nog echt goed te spelen, constateerden we geen lag.

Voor de tweede test plaatsten we de Playstation 3 op 11 meter afstand en bekeken stukken uit de film UP van Disney. We kozen voor Up omdat die film vanwege het hoge contrast in de scènes. Hier valt ons op dat het contrast via een WiCast verbinding een stuk lager is. Ook wanneer we de Playstation 3 dichterbij de ontvanger plaatsten bleef dit zo. We hadden echter geen problemen met de DRM van de Blu Ray Disc.

Conclusie

We zijn buitengewoon onder de indruk van de prestaties van de WiCast. Hoewel het contrast van beelden die over de WiCast worden verzonden nog te wensen overlaat, is de snelheid perfect, zelfs tot 11 meter afstand. Wij zien de WiCast dan ook als een essentiële tool voor gamers die van beamers gebruik maken. Consoles als de Wii hebben namelijk een sensorbalk vóór de speler nodig en ook Kinect en Move verwachten een camera o pof onder het scherm waar je op speelt. Met andere woorden, de consoles kunnen in een dergelijke situatie niet in de buurt van de beamer geplaatst worden en een kabel kan in zulke gevallen vaak geen uitkomst bieden.

De Asus WiCast EW2000 is vanaf half Februari te koop en zal rond de €199,00 gaan kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.