Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Mio GPS Carkit voor iPhone en iPod

Enkele weken geleden kondigden we de Mio GPS Car Kit aan, een carkit die niet alleen steun aan jouw iPhone moet bieden, maar ook het GPS bereik van de iPhone moet verbeteren en volledige carkit functionaliteiten moet bieden. Wij gingen kijken of hij aan de verwachtingen kan voldoen.

De Verpakking

De Carkit zit in een nette plastic verpakking die zonder al te veel moeite te openen is. In de verpakking vinden we de carkit, een beugel met zuignap, een 12V mini USB lader, een plakschijf om een glad oppervlak op het dashboard te creëren en natuurlijk de handleiding.

Dat Mio een plakschijf meelevert is erg handig. Al tijden wordt er gesproken over een wet waardoor je navigatie systemen en telefoons niet meer in het zichtveld van de autoruit mag bevestigen. Met deze schijf voorkom je tegen die tijd een ‘prent van meneer agent’.

De Beugel

De beugel bevat een grote zuignap die met een beugel vacuüm getrokken wordt. Aan de andere kant zit een kogelgewricht dat met een ring is vast te zetten zodat de carkit niet van positie kan veranderen wanneer je bijvoorbeeld aan het laadsnoer trekt.

De Carkit

De Carkit bevat aan de achterkant een schanier om de iPhone of iPod 45 graden te draaien, wat voor de meeste navigatie software de voorkeur heeft. Ook bevat de achterkant een schuif waarmee de iPhone of iPod aan de bovenkant iets naar voren kan kantelen zodat deze met de klem aan de bovenkant goed vastgezet kan worden. Bij onze test iPod maakte dat overigens weinig verschil. Zowel met als zonder case bleef deze stevig zitten. De klem kan via een handige knop aan de rechter zijkant worden losgemaakt.

Aan de rechter zijkant vinden we ook een mini USB aansluiting voor de lader en een mini-jack plug waarmee de unit aan een autoradio verbonden zou kunnen worden. De juiste snoeren daarvoor zitten echter niet in het pakket. Aan de linker zijkant vinden we een volumewiel terwijl de onderkant ruimte geeft aan de speakers en de interne microfoon. De dock connector heeft Mio wat extra ruimte gegeven waardoor deze ook bij gebruikt van een (niet al te extreme) case maakt.

De Werking

De dock connector zorgt ervoor dat de sterkere GPS antenne van de carkit beschikbaar is voor de iPhone en levert de iPhone stroom zodat deze tijdens de rit kan doorladen. Voor de echte carkit functies (het aannemen van gesprekken) gebruikt de carkit een bluetooth verbinding. Deze gebruikt de carkit zover wij kunnen nagaan ook voor de spraak commando’s van de navigatie software en eventueel voor muziek.

De Test

Wij zijn met de GPS Carkit gaan rijden. Het eerste dat opviel was dat de iPod vrij vlot de GPS satellieten vond. Sterker nog, dat deed de iPod een stuk vlotter dan de TomTom die we normaal gebruiken. Qua nauwkeurigheid liet hij weinig te wensen over. Hoewel we inkomende en uitgaande gesprekken niet konden testen op de iPod, kunnen we wel stellen dat de speakers redelijk zuiver zijn. Instructies tijdens het rijden waren zeer goed te verstaan en ook muziek klonk niet slecht voor dergelijk kleine speakertjes.

Conclusie

Met de Mio Carkit maak je van een iPhone of iPod hardwarematig een volwaardige navigatietool. Technisch zit de Mio GPS Carkit zeer stevig in elkaar, en dat mag ook wel gezien een beetje iPhone een hogere waarde vertegenwoordigd dan een simpele TomTom. Dat je de Carkit ook voor hands-free bellen kan gebruiken is een handige bijkomstigheid. Hoe goed de navigatie ervaring vervolgens is hangt echter sterk van de gekozen navigatie software af. Zeker wanneer je een iPod hebt, is het aanbod zeer beperkt. De Mio GPS Carkit heeft een adviesprijs van €99.

Overigens lijkt het erop dat de Carkit ook een GPS antenne aan oudere iPod en iPhone modellen toevoegt. Het is echter zo dat de meeste GPS iOS apps voor deze modellen niet te beschikbaar zijn.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.