Review: Jabra Active

Vandaag de eerste van de twee ‘Sport Oortjes’ reviews en wel van de Jabra Active. De Jabra Active komt uit een nieuwe serie van 3 bedrade stereoheadsets die vorige maand al op The Gadgeteers aangekondigd werden.

Eargels

Het eerste dat opviel aan de Jabra Active zijn de vreemde, gevleugelde ontwerpen voor de eargels (die zwarte kussentjes). Ik ben gewend om koptelefoontjes in de gehoorgang te hangen en dat gaat met deze joekels natuurlijk niet lukken. Toch zijn het juiste de grootste eargels die het beste blijken te passen. Om op hun plaats te blijven zitten, oefenen de eargels druk uit op een ander gebied in de oorschelp, waardoor deze beter op hun plaats blijven zitten. Ook heb ik het gevoel dat ik wat meer ruimte tussen de koptelefoon en mijn oor heb zitten waardoor ik meer omgevingsgeluid meekrijg. Met name tijdens het fietsen is dat ideaal omdat ik zo het verkeer om me heen goed kan horen.

Uiterlijk

De headset beschikt over nog enkele handigheidjes. Zo zit er een clip aan het snoer waarmee je een soort van trekontlasting creëert. Hierdoor worden de oortelefoontjes niet meteen uit het oor getrokken wanneer de draad bijvoorbeeld achter een rits blijft hangen. Erg comfortabel. In de microfoon, die aan het snoer voor het linker oor zit, zit ook een knop om telefoontjes aan te nemen of te beëindigen. Hoewel de headset niet gecertificeerd is door Apple, is het ook mogelijk om tracks over te slaan of opnieuw te starten door de knop enkele keren achter elkaar in te drukken wanneer deze op een iPod, iPad of iPhone is aangesloten. Tot slot bevat het snoer ook een volume schuif. Dit is echter op basis van een weerstandje en zal wel het volume van de koptelefoon, maar niet die van het apparaat aanpassen.

De Test

Zoals aangegeven, werkt de headset prima op de iPod en iPhone van Apple. Qua geluid ben ik ook niet ontevreden. Uiteraard is het klankbeeld niet zo goed als dat van een in-ear koptelefoon, maar dat hoeft tijdens het sporten ook niet. Het feit dat omgevingsgeluiden tijdens het luisteren van muziek niet worden onderdrukt is (zoals eerder aangegeven) perfect. Kijkend naar het volume van de iPod waarop we de test uitvoerde, konden we het volume van een dance track (Chelley – Took the Night) tot ongeveer 80% op laten lopen zonder dat de muziek begon te vervormen. Dit is zeer acceptabel.

De koptelefoon doet ook prima dienst als FM antenne. Dit ontdekten we op de Samsung Omnia 7. Het radio ontvangst was zeer zuiver. Ook hebben we met deze telefoon een testgesprek gevoerd. Eerst met de standaard headset van Samsung en daarna met de Jabra. Voor de ontvanger was het verschil niet te merken. Jabra levert overigens ook een verloop plug die voor een aantal specifieke toestellen nodig is. Deze was niet nodig op de door ons geteste modellen.

Vergelijking Jabra Active Jabra Rhythm Jabra Chill
Bereik 17Hz-22Khz 18Hz-21Khz 19Hz-20Khz
Volumeknop Analoog
Verloopplug X X X
Clip X X X
Adviesprijs €49,99 €34,99 €24,99
Extra’s Tasje

Conclusie

De Jabra Active zit anders en voelt totaal anders aan dan wat we ervan hadden verwacht. Het zit plezierig, en zeer stevig. Daarmee bezit het alle eigenschappen die je van een sport headset mag verwachten. De prijs is met €49,99 stevig, maar dan heb je wel iets goeds in handen. De headset is overigens ook in het zwart verkrijgbaar. Morgen testen we de relatief goedkopere Muzx XY Active Sport oordopjes van concurrent Altec Lansing.

Deze gadgeteer zegt: “De Jabra Active zit ‘anders’, maar zeker plezierig. Een aanrader!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.