FAQ: Hoe Werkt een Plasma (PDP) TV?

We zien regelmatig vragen langskomen over wat het verschil is tussen Plasma, LCD, LED en andere technieken voor TV schermen. In een aantal FAQ’s proberen we je op de hoogte te brengen van de technieken en de voor- en nadelen ervan.

Belichting
Beeld is licht. Terwijl LCD en LED schermen verlicht worden vanaf de rand van het scherm, is bij een Plasma scherm (ookwel PDP genoemd) iedere pixel in staat om zelf licht te geven. Dit licht wordt opgewekt door het gas in de pixel cel onder stroom te zetten.

Maatvoering
De productie van kleinere plasma schermen is erg ongemakkelijk en daardoor financieel niet interessant voor de meeste fabrikanten. De kleinste schermen beginnen bij een 42” en de grootste schermen kunnen 150” zijn. Door de gebruikte techniek is het niet mogelijk om extreem dunne schermen te produceren. Over het algemeen zijn plasma schermen tussen de 6 en 10 centimeter dik.

Inbranden
Met name de eerste plasma TV’s waren zeer gevoelig voor inbranden. Moderne TV’s hebben daar nauwelijks last van. Wanneer je het beeld even pauzeert, zal dat niet direct schade opleveren. Wanneer je het beeld uren op pauze zou laten staan is dat uiteraard een ander geval.

HD
De eerste plasma generaties waren helaas nog niet in staat om HD beelden weer te geven omdat die standaard nog niet klaar was. Latere modellen met component aansluitingen waren over het algemeen in staat om 720P en 1080i beelden weer te geven. Moderne toestellen met HDMI aansluitingen zijn in het algemeen in staat om Full HD beelden te tonen.

Voordelen
Doordat iedere pixel zelf verlicht is, is het contrast van een Plasma scherm vele malen groter dan dat van LCD of LED. Een zwarte pixel is immers gewoon ‘uit’ en zal dus geen licht afgeven. Een dode pixel zal over het algemeen dan ook zwart worden waardoor deze over het algemeen niet op zal vallen. Ook is de kijkhoek groter dan dat van bijvoorbeeld LCD schermen.

Nadelen
Wanneer iedere pixel zelf licht geeft, heeft iedere pixel een hoger stroomverbruik dan bijvoorbeeld een pixel op een LCD scherm. Het verbruik is gelijkwaardig aan dat van een traditionele beeldbuis TV van hetzelfde formaat. Ook zal de lichtopbrengst in de loop van de tijd wat afnemen. Over een verloop van 20 jaar kan dat 50% zijn. De schermen zijn ook zwaarder door de glaslagen die het plasmagas insluiten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.