Review: Samsung Galaxy Tab Pro S

Samsung daagde me uit. Één week met een tablet ter vervanging van mijn computer. Hoe zou dit bevallen. Een hele week vertrouwde ik mijn GadgetGear.nl werkzaamheden toe aan de Tab Pro S. Een Samsung tablet met toetsenbord, touchpad en Windows 10.

De Galaxy Tab Pro S is een bijzondere tablet binnen het assortiment van Samsung. Niet zozeer om de specs en prestaties, maar vooral om de naam. Normaal draaien de Galaxy smartphones en tablets van Samsung op Android. De Galaxy Tab Pro S draait echter op Windows 10.

Unboxing

De Samsung Galaxy Tab Pro S was duidelijk al eens eerder uitgepakt, dus geen unboxing video. In de verpakking vinden we de bijbehorende toetsenbord cover, een USB lader en USB-C laadkabel.

Design

Allereerst kijken we naar de tablet zelf. Deze is omgeven door een aluminium buitenrand. Hierin zitten de stereospeakers weggewerkt, de laad/data-aansluiting naar het toetsenbord, de USB-C connector en de hoofdtelefoonaansluiting. Naast de volume en de powerknop vinden we nog een extra actieknop.

Aan de voorkant vinden we boven het display een webcam. De achterkant is van plastic en bevat ook een camera. Helaas steekt deze camera uit. Wanneer de tablet plat op tafel ligt, wiebelt hij hierdoor bij de bovenhoeken. Heel bezwaarlijk is het niet, maar het is toch een klein minpuntje in het design. Bovendien is het plastic gevoelig voor vingerafdrukken.

De keyboard cover die Samsung mee levert is voorzien van een volledig qwerty toetsenbord met touchpad daar meteen onder. De toetsen zijn lekker groot en goed geveerd. Dit maakt het tikken op de Galaxy Tab Pro S een plezier.

Het touchpad heeft dezelfde maatverhouding als het display wat erg prettig werkt. Wel moet je het touchpad relatief diep indrukken voor de rechter muisklik. Hierdoor wordt deze muisactie minder precies.

Display

Het display van de Galaxy Tab Pro S is direct indrukwekkend. Ook in de zon. Dit komt doordat Samsung er een 12 inch Super AMOLED display in heeft gelegd. Het display draait op een resolutie van 2.160×1.440 pixels. Super AMOLED heeft de voordelen van plasma displays naast dat ze bijzonder energiezuinig zijn. Deze displays zijn ook relatief duur en daarmee één van de belangrijkste kostenposten voor de Galaxy Tab Pro S.

Specs

Samsung heeft de Galaxy Tab Pro S voorzien van een Intel chipset. In dit geval de Intel Core M. Een dual-core processor op 2.2 GHz met 4GB aan werkgeheugen en 128GB aan opslagruimte op een SSD. Er is ook een uitvoering met 256GB aan SSD opslagruimte. Wat echt mist is een micro-SD aansluiting om de hoeveelheid opslagruimte uit te bereiden.

De Galaxy Tab Pro S beschikt over dual-band WiFi met ondersteuning voor zowel 802.11ac als MIMO. De Galaxy Tab Pro S haalt dus het maximale uit jouw 5GHz router. WiFi direct ondersteuning is aanwezig evenals Bluetooth 4.1 met NFC, GPS en Glonass.

Aansluitingen

Op de Galaxy Tab Pro S zelf zitten alleen een hoofdtelefoonaansluiiting en de USB 3.1 Type-C connector. Samsung leverde met het testexemplaar ook meteen een USB Type-C hub mee. De Samsung Multiport Adapter. Wanneer je deze aansluit, krijg je een nieuwe USB Type-C aansluiting vrij, maar ook een USB 3.0 aansluiting en een HDMI aansluiting. Die laatste is handig omdat je de Galaxy Tab Pro S daarmee op een reguliere monitor of TV kunt aansluiten.

samsung-galaxy-tab-pro-s_mg_0988

Initialisatie

Wanneer we de tablet voor het eerst willen laden, blijkt hij nogal specifiek. Hij eist echt de 2,1 ampère van de meegeleverde lader. Laters met een kleiner vermogen en de USB poorten van mijn reguliere PC doen niets voor de tablet. Overigens zijn er PC’s die wel de gevraagde spanning over de USB poort kunnen leveren evenals USB laders.

Het eerste dat de Galaxy Tab Pro S wilt tijdens de initialisatie is een WiFi netwerk. Opvallend is dat je voor de initialisatie geen on-screen toetsenbord kunt gebruiken. Je moet hem dus echt even op het fysieke toetsenbord plaatsen. Daarna verloopt de initialisatie lekker soepel en heb je Windows 10 binnen no-time draaien.

Samsung Flow

We hebben het niet kunnen testen, maar willen het wel even benoemen, Samsung Flow. Dit maakt het mogelijk om de tablet te ontgrendelen met de vingerafdruksensor op jouw Galaxy (S7) smartphone. Let wel, er zit geen vingerafdruksensor op de Galaxy Tab Pro S zelf. Ook kun je direct op notificaties reageren wanneer je een Galaxy Smartphone van Samsung hebt.

Xbox One Game Streaming

We gebruiken de Galaxy Tab Pro S natuurlijk niet alleen zakelijk. Het leuke van Windows 10 is dat er ondersteuning voor Xbox One Game Streaming in zit. Hiervoor is een goede netwerkverbinding van groots belang. Hier zien we de kracht van de Galaxy Tab Pro S binnen ons 5GHz netwerk met MIMO ondersteuning.

Camera’s

Qua camera’s zijn tablets eigenlijk altijd ondermaats uitgerust. De 5 megapixels die je aan de voorkant krijgt zijn dan ook heel netjes. De 5 megapixels aan de achterkant zijn wat krap. Mits je iemand bent die serieus foto’s zou willen maken met de Galaxy Tab Pro S.

Gebruikservaring

Als we de Galaxy Tab Pro S redactioneel inzetten, moeten we natuurlijk ook foto’s en video’s gaan bewerken op de Galaxy Tab Pro S. En daar merken we de tekortkomingen van de Intel Core M processor. Foto’s bewerken kan prima, maar echt in Photoshop op vol formaat werken kan een enorm traag proces zijn. Voor video’s is dit nog een veel groter probleem. Alleen al het starten van de software gaat enorm traag. Maar, dit zijn zware Adobe tools. De eigen programma’s van Microsoft zijn veel beperkter, maar kunnen simpele bewerkingen aardig uitvoeren. Voor de creatieveling is de Galaxy Tab Pro S dan ook iets te zwak.

Kijken we naar de rest van onze werkzaamheden, dan is de Samsung Galaxy Tab Pro S echt prima uitgerust. Berichten tikken in Word, video’s naar YouTube sturen en bekijken. Alles kan. De wisselingen tussen apps gaan relatief vlot in het scherm is fijn genoeg van resolutie om twee programma’s naast elkaar open te zetten.

Toch heb ik bijna iedere keer de Samsung Multiport adapter op de Galaxy Tab Pro S aangesloten. Simpelweg om een muis te kunnen gebruiken. Er zijn namelijk nog geen draadloze dongels voor USB Type-C. Het gebruik van het touchpad is prima in noodgevallen, maar daar blijft het bij.

De uitdaging van Samsung om een week lang enkel op de Galaxy Tab Pro S te werken hebben we dus niet kunnen volbrengen. De Intel Core M chipset biedt voor zware apps als die van Adobe gewoon te weinig rekenkracht. Voor on the road reporting valt er prima mee te leven en voor het gemiddelde entertainmentgebruik en het werken in Office programma’s kunnen we zelfs zeggen dat het een erg fijne ervaring is om met de Galaxy Tab Pro S te werken.

Accuduur

De Samsung Galaxy Tab Pro S is uitgerust met een 5.200mAh accu. Samsung claimt dat je er 10,5 uur op kunt draaien, maar dit is sterk afhankelijk van wat je op de Galaxy Tab Pro S doet. Ga je een 4K filmpje renderen, trek je de accu erg snel leeg. Bovendien is het proces niet vooruit te branden omdat de chipset simpelweg te licht is voor zo’n taak. Wat wel lekker is, is dat de accu met 2,5 uur weer helemaal vol is.

Conclusie

Dat de Samsung Galaxy Tab Pro S moeite zou hebben met zware Adobe programma’s wisten we van te voren natuurlijk wel. Kijken we daar omheen zien we dat Samsung echt een vlotte tablet heeft neergezet. De ondersteuning voor draadloze netwerken werkt echt super en het toetsenbord is erg fijn. Meer USB Type-C aansluitingen zouden wel wenselijk zijn zodat er minder noodzaak is om met hubjes te werken. We hebben het hier immers over een oplossing voor mobiel werken.

Beschikbaarheid

De Samsung Galaxy Tab Pro S is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Zeer snel bij gebruik van reguliere Windows apps
  • Erg fijn toetsenbord
  • Veel opslagruimte
  • Zeer goed display, ook buiten
  • Zeer complete levering

THE BAD

  • Geen Micro-SD aansluiting
  • Slechts één USB Type-C poort
  • Touchpad laat te wensen over
  • Erg kieskeurig over de lader

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events