Picture of Dennis van Dijk
Dennis van Dijk

Review: WD Caviar Black WD2002FAEX (HDD)

Dennis van Dijk beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Snelle installatie
  • Snelle schijf
  • Advanced format tools beschikbaar
  • Goede prijs/kwaliteitverhouding

THE BAD

  • Geen

Onlangs ontvingen we van Western Digital (WD voor vrienden) de nieuwe WD Caviar Black WD3003FAEX hardeschijf. De ‘Black’ reeks van WD bestaat uit schijven die gemaakt zijn voor wat Western Digital ‘power computing’ noemt. Vandaag neem ik dit zwarte schatje onder de loep.

Qua uitrusting valt niks over de WD2002FAEX te vertellen. Je koopt de schijf en dat is het. Ook qua uiterlijk valt weinig te vertellen, maar wat maakt het uit. Waar je hem in stopt, zie je hem toch niet meer.

Specs

De WD2002FAEX is een hardeschijf van 2TB. Hij draait op een snelheid van 7200 toeren en heeft 64MB cache. Die cache is belangrijk want die geeft de schijf een beetje ademruimte bij het wegschrijven van bestanden waardoor hij een constante snelheid kan behouden.

Installatie

Installatie van de nieuwe schijf loopt onder Windows 7 vlekkeloos. In ons systeem hoeven we slechts twee kabeltjes aan te sluiten. De stroomkabel en de SATA datakabel.

Zodra je de PC weer aanzet, zal je zien dat (in ons geval Windows 7) de schijf meteen herkent.

Toch zal je nog iets meer moeten doen voor je de schijf ook daadwerkelijk kan gebruiken. Namelijk, partitioneren en formatteren. Nee, het is niet zo moeilijk als het misschien klinkt.

Ga naar Start –> Configuratiescherm –> Systeembeheer –> Computerbeheer en klik op Schijfbeheer. Je krijg meteen een vraag voor je neus:

Gezien ons exemplaar niet groter is dan 2TB, kiezen we optie 1 “MBR”. Hierna klikken we met de rechter muisknop op de schijf waar “Niet toegewezen” staat. We kiezen voor formatteren en doorlopen de wizard. We laten de hele schijf als één partitie toevoegen, geven de schijf een naam en laten een letter toewijzen. Wel zo makkelijk. Een minuut later is de schijf klaar voor gebruik.

Nu is de schijf ook zichtbaar in Windows.

Werk je met andere versies van Windows, is het mogelijk nodig dat je een advanced format uitvoert. Of dit in de praktijk nodig is, check je op de speciale WD site. Heb je een moederbord met een Intel of Nvidia chipset, adviseert WD nog een driver update. De links hiervoor staan onderaan dezelfde pagina.

De Echte Snelheid

Goed, terug naar waar het ons echt om gaat. De snelheid! WD geeft in de specs aan dat de schijf een gemiddelde lees- en schrijfsnelheid van 138 MB/s moet behalen. In ons testsysteem (Asus Crosshair IV Formula) wisten we echter een behoorlijk veel hogere snelheid te registreren. Na een uur gebruik kwamen we op een leessnelheid van 157.1 MB/s. Ook de schrijfsnelheid viel met 152.4 MB/s niet tegen. We deden de test met bestanden van 1GB in omvang.

Conclusie

Met de WD Caviar Black serie toont Western Digital aan dat een iets duurdere schijf kopen loont. Natuurlijk komen deze schijven niet in de buurt van SSD’s, maar dat doen ze ook qua prijs niet terwijl je wel een waanzinnige hoeveelheid opslagruimte terugkrijgt. Daarnaast is de schijf snel genoeg om comfortabel te werken wanneer je bijvoorbeeld met videobewerking bezig bent. Op die momenten wordt veel data gelezen en geschreven. Deze WD2002FAEX heeft daar totaal geen moeite mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.