Foto van Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Honda en Nissan (en Mitsubishi) niet samen verder

In december wilden Nissan, Honda en Mitsubishi nog samen gaan om na het eveneens Japanse Toyota de derde speler in de markt voor automotive te kunnen worden. Mitsubishi stapte al eerder uit het plan en nu heeft ook Nissan er geen trek meer in.

Ondanks grote reorganisaties, zit Nissan met flinke problemen. De fusie met de twee andere Japanse autobouwers dat daar veel in moeten oplossen. Maar na het vertrek zag Honda daar alleen een rol in door Nissan als dochter van Honda in de organisatie te positioneren. Dat zag Nissan niet als een rol waarin ze graag zitten. Mogelijk iets met eer en trots dat enorm belangrijk is in de Japanse samenleving.

Hoe dan ook, het hele plan is geknapt. De drie merken blijven zelfstandig in de markt opereren.

2 reacties

  1. Pff, ik hoop dat Nissan en Mitsubishi het wel redden. Mitsubishi ben ik niet zo bang voor omdat als puntje bij paaltje komt de Mitsubishi group wel een plan zal hebben. Maar Nissan… beiden overigens innovatieve merken die echt een bijdrage hebben gehad aan de industrie voor betaalbare mobiliteitsoplossingen.

  2. Dat de Mitsubishi-keiretsu er voor Mitsubishi Motors zal zijn is maar de vraag. In principe viel het Japanse automerk voor een flink deel buiten dat netwerk de afgelopen jaren aangezien veel via de Renault-group afgenomen werd. En toen ze voordat ze overgenomen werden door Renault nadat hun aandelen kelderden, was de keiretsu (=is groep van organisaties in Japan die samen een coalitie vormen, waarvan de Mitsubishi-groep een van de grootste is, waar jij het dus al over had) er ook niet voor ze. Er werd destijds ook wel verklaard dat het idee van de Aziatische organisatie-netwerken wel op zijn einde is. Persoonlijk, en ik durf mijzelf wel een soort organisatiedeskundige te noemen op basis van het hebben van een zeer relevante achtergrond, heb ik geen indicatie gezien dat dit veranderd is.

    Sterker nog, ik zou zeggen dat het idee van netwerkvorming in Japan juist meer naar het westerse gebruik is gegaan. Zie voor een goed voorbeeld hoe de ontwikkeling van de 5e generatie Japanse gevechtsvliegtuig aangepakt is, toevallig ook een Mitsubishi-project aan Japanse zijde, de Mitsubishi F-X. Daarvoor is een samenwerking aangegaan met partijen uit verschillende landen waarin kennis gedeeld wordt en deze vervolgens gebruikt wordt voor een eigen vliegtuig.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.