Onderzoekers aan de Princeton universiteit in Amerika hebben een belangrijke doorbraak gemaakt op basis van onderzoek naar batterijen. Ze zijn nu in staat om batterijen op basis van natrium (een zout) te maken die vrijwel dezelfde hoeveelheid ruimte innemen als de huidige lithium batterijen. Groot verschil is dat het mijnbouwtraject voor lithium batterijen zeer slecht is voor de planeet, waar het benodigde natrium gewoon uit zeewater gewonnen kan worden.
De grote sprong die wetenschappers maken met deze technologie komt door het toepassen van bis-tetraaminobenzoquinone (TAQ) op de pluspool van de batterij. Dit materiaal zorgt voor een veel hogere efficiëntie bij de opslag van energie. Een structuur van kleine nanobuisjes zorgt voor de verspreiding van energie door de cel. Ook ligt het laadtempo van deze nieuwe batterijen zeer hoog en blijven ze stabiel onder hogere temperaturen.
De verwachting is dat deze nieuwe technologie voor het eerst gebruikt gaat worden voor grootschalige energie-opslag bij gebouwen en in consumentenelektronica waar gewicht, grootte en laadsnelheid niet het allerbelangrijkst zijn. Denk aan elektrische tandenborstels. Wanneer de technologie verder is geoptimaliseerd is de kans groot dat we deze ook in smartphones en auto’s gaan zien.