Logo GadgetGear.nl
Huawei Watch Fit 3
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: Huawei Watch Fit 3, de Apple Watch voor Android liefhebbers

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de Huawei Watch Fit 3 met 4 sterren.

THE GOOD

  • Ziet er heel goed uit
  • Lekker licht
  • Goed in sports tracking
  • Erg goed display

THE BAD

  • Werkt nauwelijks samen met bekende sports apps
  • Weinig apps uit de EU

Onlangs mocht Arjan aan de slag met de Huawei Watch 4 Pro Space Edition. Zelf ging ik aan de slag met de smartwatch die voor mijn gevoel veel meer bij mij past qua design; de Huawei Watch Fit 3. Ja, ik ben qua design meer team Apple, dus ik voel me hier vertrouwd bij.

Unboxing

Hoewel het witte doosje van de Huawei Watch Fit 3 minder premium oogt dan die van de GT4, verpakt Huawei het horloge heel netjes. Wel hebben ze een eigen magnetische lader, dus draadloos laden zit er helaas niet in. Documentatie is ook aanwezig en verwijst vooral naar dat je de Huawei Health app moet downloaden om de smartwatch te kunnen gebruiken. Huawei is immers al heel lang niet meer aanwezig op Google Play, dus dat is even klooien.

Huawei Watch Fit 3

Ontwerp

De Huawei Watch Fit 3 lijkt op afstand net een Apple Watch. Dat is stiekem ook wat veel mensen denken. Ze kijken raar op als ze heel dichtbij komen en ik laat zien dat dit Huawei is. Zeker wanneer ik het prijskaartje van de smartwatch noem.

Ook Huawei kiest bij deze release namelijk voor een rechthoekig display om alle data op weer te geven. Dit in combinatie met een kroon waar je aan kunt draaien en een grote actieknop. Let je de Apple Watch en de Huawei Watch Fit 3 naast elkaar, zie je wel degelijk grotere verschillen. Je ziet en voelt dat Apple meer aandacht voor het design heeft gehad, maar dat vertaalt zich ook in een heel ander prijskaartje. Dus dat verschil moet er ook echt zijn.

Huawei Watch Fit 3

Op het dikste punt meet de kast van het horloge 9,9mm. De kast weegt slechts 26 gram en dat is erg prettig.

De rode, roterende kroon op de zijkant helpt je om snel door instellingen en lange teksten te scrollen. Bijna onmisbaar bij een moderne smartwatch als je het mij vraagt. De functieknop is redelijk zelf in te richten. Huawei geeft als voorbeeld om er een spraak assistent onder te zetten, maar Google Assistant kan al niet. Ook de digitale assistent van Huawei lijkt hier niet beschikbaar.

Afhankelijk van de uitvoering, krijg je een siliconen sportbandje, een stoffen bandje of een lederen bandje. Onze uitvoering is met siliconenbandje, wat lekker makkelijk schoon te maken is na het sporten.

Display

Het display dat Huawei heeft gekozen is een 1,82 inch AMOLED display.  Hoewel de smartwatch redelijk goedkoop is, is het AMOLED display toch in staat om een helderheid van 1.500 nits te bereiken. Dit maakt hem goed bruikbaar in de zon. Door het vlakke glasplaatje bovenop, heb je geen last van contrastproblemen wanneer je een zonnebril met polariserend glas draagt. Heel fijn!

Huawei Watch Fit 3

Het display heeft een scherpte van 347 DPI. Dit is goed vergelijkbaar met de scherpte van de gemiddelde midrange smartphone. Met andere woorden; het ziet er heel goed uit allemaal.

Sporten met de Huawei Watch Fit 3

Ik ben flink wezen sporten met de Huawei Watch Fit 3. Wat opvalt is dat er niet heel veel populaire sportapps zijn die ondersteund worden hier in Europa. Sterker nog, dat is een beetje een tegenvaller. Zeker omdat ik het idee heb dat de tracking van mijn inspanningen aardig in lijn ligt met wat mijn Garmin laat zien.

Qua sportmodi is het indrukwekkend om te zien hoe enorm veel sporten ondersteund worden. Daarbij is het zo dat het horloge met animaties ook tips kan geven. Denk bijvoorbeeld aan oefeningen om te stretchen of je cooling down.

Wat Huawei ook goed doet is kleine beloningen. Zeker aangaande dagelijkse beweging merk ik dat het horloge me echt probeert te stimuleren.

Hoewel de Huawei Watch Fit 3 slechts enkelbands-GPS ondersteuning biedt, merk ik dat hij toch maar weinig moeite heeft om goed vast te leggen waar ik hardloop. Dat gaat dus best goed, maar er is weinig hoogbouw in mijn omgeving.

Apps

Qua apps heeft Huawei inmiddels echt wel een goed gevulde app store voor je klaarstaan. Echter is het gros van de apps niet gericht op Nederlanders en ik kan me voorstellen dat dit nog minder gaat worden. Huawei beweegt met haar HarmonyOS namelijk steeds verder weg van Android en dan kan het gebeuren dat ontwikkelaars in Europa het niet langer rendabel achten om nog een app beschikbaar te stellen.

Huawei Watch Fit 3

Ontstressen

Ik hoorde Arjan er al eerder over met zijn Huawei Watch GT3, maar ben zelf ook echt wel blij met de ademhalingsoefeningen die op de smartwatch aanwezig zijn. Ik ben soms wat gevoelig voor hyperventilatie. De Huawei Watch Fit 3 coacht me door dat soort momenten heen. Dat gaat echt heel goed.

Door de lange batterijduur, heb ik deze smartwatch ook in de nacht veel om. Hierdoor krijg ik ook mijn slaappatroon in beeld. Mijn Garmin kan dat ook, maar hangt ’s nachts aan de lader omdat hij gewoonweg geen uithoudingsvermogen heeft. Dat is bij de Huawei Watch Fit 3 gelukkig anders. De Huawei Watch Fit 3 hangt hier maar 1 nacht per week aan de lader. Mooi is dat hij ook mijn ademhaling tijdens de slaap in de gaten houdt. Ik ben benieuwd wanneer ik een Huawei Apneu apparaat aangeraden krijg door de Huawei Watch Fit 3 ;-).

Bellen

Je kunt de Huawei Watch Fit 3 ook als handsfree telefoon gebruiken. Ik heb al meerdere gesprekken over mijn pols gevoerd. Het volume mag wat beter, maar over het algemeen ben ik best tevreden. De microfoon blijkt vooral heel goed.

Conclusie Huawei Watch Fit 3

De Huawei Watch Fit 3 is veel smartwatch voor weinig met mogelijk bijkomend voordeel dat iedereen denkt dat je een dure Apple Watch om de pols geslagen hebt. Het display lijkt lekker. De batterijduur is zeer comfortabel. Het laden met het magneetkabeltje niet. Waar kun je trouwens zo’n kabel bijbestellen? Ik weet zeker dat ik die een keer of vijf ga verliezen. Sport tracking gaat geweldig, samenwerking met sport-apps wat minder.

Huawei Watch Fit 3 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.