Logo GadgetGear.nl
huawei watch 4 pro space edition img20240611205119 kopie
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: De Huawei Watch 4 Pro Space Edition is wel heel bijzonder

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Huawei Watch 4 Pro Space Edition met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • HarmonyOS heeft echt heel veel te bieden
  • Erg mooi display
  • Goede sportfuncties
  • Lange batterijduur

THE BAD

  • Kleurverschil tussen kast en band
  • Bolvormige lens polariseert (bij zonnebrillen)

Van de crosstrainer tot een potje golf, de afgelopen twee maanden verving ik mijn Huawei Watch GT3 Pro voor de Huawei Watch 4 Pro Space Edition, waarin Huawei toch weer een berg aan innovatie laat zien.

Huawei Watch 4 Pro Specs in space behuizing

De Huawei Watch 4 Pro Space Edition is een flinke upgrade qua prijskaartje ten opzichte van de Huawei Watch 4 Pro. Het verschil tussen de twee zit hem puur in het uiterlijk. Een nieuwe titanium legering die niet alleen zeer sterk moet zijn, maar een hele mooie space-gray look heeft met een bijzondere opdruk en een bolvormige lens van saffierglas.

Review Huawei Watch 4 Pro Space Edition

Unboxing

Huawei verpakt de Huawei Watch 4 Pro Space Edition zoals ze de laatste generaties smartwatches verpakt. In een prachtige, zwartkartonnen doosje. Echt als een sieraad. Wel hadden we verwacht dat Huawei de exclusiviteit van deze smartwatch wellicht iets meer nadruk zou geven dan het nu doet. Van de andere kant, het is maar verpakking.

Review Huawei Watch 4 Pro Space Edition Uitgepakt

In het doosje vinden we een USB-A laadkabel met magnetische qi lader. Dat is handig, want de titanium gesp laat het niet toe dat je het klokje plat op een qi lader kunt leggen.

We vinden wat documentatie, vooral om uit te leggen dat je de Huawei Health app moet sideloaden. Ook vinden we een aantal extra schakels in het doosje.

Review Huawei Watch 4 Pro Space Edition

Bijzondere schakels

Laten we meteen even inzoomen op die schakels. Normaal heb je bij dit soort horloges een speciaal apparaat nodig waarmee je schakelt uit een metalen band kunt weghalen of toevoegen. Daar het klokje duidelijk te klein was voor mijn pols, begon ik meteen al tussen mijn gereedschap te zoeken naar zo’n tool. Totdat ik de schakels omdraaide. Letterlijk iedere schakel heeft een intern geveerd mechanisme. Met een schuifje kun je iedere schakel losnemen van een andere schakel. Dat is veel werk aan de kant van Huawei en heel veel comfort voor jou als koper van de Huawei Watch 4 Pro Space Edition. Daar werd ik echt heel erg blij van.

Review Huawei Watch 4 Pro Space Edition

In de testperiode is mijn hond even flink ziek geweest en heeft overgegeven over mijn arm en deze smartwatch. Ik was op dat moment heel blij dat ik de schakels heel ver uit elkaar kon halen om de Huawei Watch 4 Pro Space Edition zo goed mogelijk te kunnen reinigen.

Review Huawei Watch 4 Pro Space Edition Gesp

De horlogekast

Net als de schakels is de horlogekast van dezelfde bijzondere titanium legering. Op de zijkant is deze gepolijst. Aan de bovenkant is deze gezandstraald. Aan de zijkant zit een actieknop die je vrij kunt instellen en een kroon waarmee je meerdere acties kunt uitvoeren.

Wat opvalt aan de kast is dat deze een tintverschil heeft met de horlogeband, terwijl dit hetzelfde metaal zou moeten zijn. Gezien de premium prijs voor het ontwerp, mogen we hier best kritisch op zijn. Het zou ook goed kunnen dat dit komt door vingerafdrukken, dat het ‘vet’ dat je met je vingers achterlaat voor een andere lichtbreking zorgt. Op de gepolijste zijkanten is iedere vingerafdruk zichtbaar, dus daar ben ik veel aan het poetsen geweest.

De bovenkant is ook van een opdruk voorzien in een bijzondere, rode laklaag. De positie van deze rode elementen gaat weer goed samen met de exclusieve watchface die je op deze smartwatch krijgt.

De onderkant van de horlogekast is gemaakt van glas en bevat het nieuwe, indrukwekkende sensoreiland van Huawei. Nieuw in deze generatie is onder anderen de temperatuursensor. Daar komen we later in deze review op terug. De onderkant is hierdoor extreem glad en dat draagt niet alleen heel comfortabel, maar is ook erg fijn wanneer je de smartwatch over jouw hand moet trekken.

In de twee maanden dat ik het horloge gebruik, stoot ik natuurlijk weleens tegen iets aan. Net als bij andere metalen horloges krijg je dan imperfecties op de gezandstraalde delen. De kast weegt zo’n 65 gram.

Het display

De bovenkant is gereserveerd voor het display. Waar de Huawei Watch 4 Pro een vlakke lens van saffierglas heeft zoals mijn oude GT3, heeft de Huawei Watch 4 Pro Space Edition een bolvormige lens gekregen. Hierdoor oogt het OLED-display eronder wat grootser.

De bolvormige saffierglas lens heeft ook een nadeel nu we de zomer in gaan. Ik draag wat vaker mijn zonnebrillen en die hebben vrijwel zonder uitzondering duurdere gepolariseerde lenzen. Dat kijkt prettiger, maar de bolvormige lens en gepolariseerde zonnebrillen blijken geen match. Hierdoor is het scherm wat vlekkerig als ik door mijn zonnebril naar kijk. Met mijn GT3 Pro met vlakke lens is dit geen enkel probleem.

huawei watch 4 pro space edition img20240611205119 kopie

Met een doorsnede van 1,5 inch is het display wat groter geworden dan op mijn GT3 en dat kleine verschil maakt een groots verschil wanneer je door de vele opties van de smartwatch bladert. Het gebruikscomfort ligt gewoon een stuk hoger. In volle zon presteert hij overigens ook waanzinnig goed.

Sporten met de Huawei Watch 4 Pro Space Edition

Ik heb het niet gedaan, maar je kunt de Huawei Watch 4 Pro Space Edition volgends de specs als duikhorloge gebruiken tot 5ATD. Dat is 50 meter onderwater, al zegt Huawei ook dat je bij vrij duiken tot maar 30 meter kan komen met de smartwatch. Wat het verschil hierin is, is eigenlijk helemaal niet duidelijk.

Natuurlijk ben ik wel aan het sporten geweest. Lakker op de crosstrainer bij de basic, geen enkel probleem. En met hardlopen kan ik mijn smartphone gewoon thuislaten. Het klokje heeft een dualband gps-systeem en connect met de vijf grote aanbieders van GPS-achtige satellietsystemen. Hij weet extreem nauwkeurig waar je bent. Koppelen van data met Google Health kan niet zomaar, maar er zijn third party app ontwikkelaars die daar wel synchronisatiediensten voor aanbieden. Van de andere kant, voor mijn persoonlijke gebruik ben ik meer dan tevreden met alle mogelijkheden die in het horloge en Huawei Health app zitten.

oplus 1310720

Ik was blij verrast met hoe goed de metingen zijn tijdens het golfen. Mijn GT3 leverde altijd wisselende resultaten aan, maar mijn slagen op de driving range worden nu eigenlijk wel goed gemeten. Wanneer ik mijn slag maak, geeft hij met een trilsignaal aan dat de slag geregistreerd is en dat ik de resultaten kan inzien. Dit doet hij wanneer ik naar het hoogste punt van de slag beweeg. Wat mij betreft zou dit nog net iets later mogen, als ik mijn pols weer omlaag beweeg. Nu leidt hij namelijk af terwijl ik de bal met mijn ogen probeer te volgen.

Review Huawei Watch 4 Pro Space Edition

Leuk detail is dat Golf een van de sporten is waarvoor de sportmodus ook instructievideo’s bevat om je te helpen met de juiste greep en houding. Meer dan animaties zijn het niet, maar het is toch wel een hele leuke toevoeging in de beleving.

HarmonyOS

Alles dat je op de Huawei Watch 4 Pro Space Edition doet, vindt plaats in HarmonyOS. Dat was voorheen een Android alternatief, maar we zien dat Huawei inmiddels voldoende ontwikkelaars heeft om veel meer een eigen plan met het systeem te volgen. Als eindgebruiker heb je hier weinig last van. Vrijwel alle grote Amerikaanse (gratis) apps hebben een HarmonyOS tegenhanger. Europese spelers doen duidelijk veel minder met HarmonyOS.

Op de Huawei Watch 4 Pro Space Edition zit de nieuwste versie. De reguliere Pro komt met een wat oudere versie die later een update krijgt. In de basis voorziet HarmonyOS voor mijn gevoel in zo ongeveer alle eisen die je als gebruiker van de Huawei Watch 4 Pro Space Edition kunt hebben. Hoewel Huawei een goed gevulde app store aanbiedt, merk ik dat ik vooral uit nieuwsgierigheid wat apps erbij heb gezet. Denk aan een rekenmachine en een snelheidsmeter om comfortabel de snelheid te meten tijdens mijn VanMoof 5 review. Ik merk echter dat ik alle notificaties van mijn Android apps op mijn smartphone krijg en dat is het enige dat ik in de praktijk echt nodig heb.

Review Huawei Watch 4 Pro Space Edition

Huawei claimt ook met deze smartwatch 21 dagen batterijduur. Net als bij de GT3 Pro. Ik heb echter het idee dat de batterij wel wat harder leegloopt dan bij de GT3 Pro. In de energiebesparingsmodus zal hij het zeker wel halen. Maar in de praktijk ben ik wekelijks aan het opladen. De oplaadanimatie van HarmonyOS is wel echt de meest bevredigende ooit!

Onderdeel van HarmonyOS op de Huawei Watch 4 Pro Space Edition is de exclusieve watchface. Leuk detail is dat deze modellen van de planeten in ons zonnestelsel bevat. Heerlijk om mee te spelen en goed passend bij het uiterlijk van de smartwatch.

Telefoneren met de Huawei Watch 4 Pro Space Edition

Waar de speaker van mijn GT3 niet heel luid was en al vrij vlot kapotging, is de speaker in de Huawei Watch 4 Pro Space Edition duidelijk van veel betere kwaliteit. Ook in de auto kan ik de andere persoon prima horen. De microfoonkwaliteit levert ook geen klachten op.

Het sensoreiland

De sportmedische data die het horloge verzamelt, komt grotendeels binnen via het sensoreiland onder op de smartwatch. Deze bevat de nieuwe Huawei TruSeen 5.5 hartslagsensor. In hoeverre de precisie echt beter is dan mijn oude GT3 durf ik niet zo goed te zeggen. Het werkt voor mijn gevoel gewoon heel goed.

Review Huawei Watch 4 Pro Space Edition

Met de nieuwe ecg-functie en microfoon kun je een volledige gezondheidscheck uitvoeren van hart en longen. Daarnaast kun je ook aderstijfheid meten. Je kunt dus zeer veel medische data uit de Huawei Watch 4 Pro Space Edition halen.

Compatibility

Je kunt de Huawei Watch 4 Pro Space Edition gebruiken in combinatie met iOS en Android. Voor Android moet je de Huawei Health app sideloaden.

Conclusie Huawei Watch 4 Pro Space Edition

De Huawei Watch 4 Pro Space Edition is vooral een €200 duurdere uitvoering van de Huawei Watch 4 Pro. De bolle lens maakt het display heel veel mooier zolang je geen polariserende zonnebril draagt. Of de looks de meerprijs waard zijn is natuurlijk heel persoonlijk, al ben ik zelf enorm onder de indruk van wat Huawei heeft gemaakt. De Huawei Watch 4 Pro als basis voor deze uitvoering is in ieder geval een waanzinnige smartwatch waar je enorm veel plezier mee kunt beleven. Zeker bij een wat actievere lifestyle.

Huawei Watch 4 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.