Logo GadgetGear.nl
OnePlus Nord CE 4 Lite 5G
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: De OnePlus Nord CE 4 Lite 5G is overpriced

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de OnePlus Nord CE 4 Lite 5G met 3 sterren.

THE GOOD

  • Ligt erg fijn in de hand
  • Ziet er toch wel premium uit
  • Spiegelend camera-eiland

THE BAD

  • Trage chipset
  • Beperkte software updates

Met de OnePlus Nord CE 4 Lite 5G koop je een smartphone voorzien van een premium Qualcomm Snapdragon 695 chipset uir 2021. Dat die chipset een prima lange adem heeft, merken we op in deze review.

De lancering van de OnePlus Nord CE 4 Lite 5G is best een belangrijke voor OnePlus. Hoewel de vlaggenschip toestellen altijd hoge ogen gooien, zijn het de goedkopere toestellen waar het volume in de verkoop zit. De OnePlus Nord CE 3 Lite was in 2023 dan ook het best verkopende toestel van OnePlus en dit is haar opvolger geworden.

Unboxing

In de verpakking zit een USB-kabel, SIM tool en documentatie. Een screenprotector is op het toestel aanwezig, maar lader en backcover moet je er zelf los bij kopen.

oplus 3145760

Ontwerp

Het ontwerp lijkt niet geheel toevallig erg sterk op dat van de onlangs verschenen Oppo Reno 11F 5G, van dezelfde fabrikant als deze OnePlus Nord CE 4 Lite 5G. Het is vooral de afwerking van de behuizing en het camera-eiland die afwijken. Dat is niet erg, want beide toestellen liggen extreem lekker in de hand en je hebt op deze manier de keuze wat belangrijker voor je is; een goede camera of een goede chipset. Daarnaast presteert OnePlus het om dit toestel, met dezelfde vorm, veel meer premium te laten ogen, juist door die afwerking. De behuizing is IP54 waterdicht. Met andere woorden, opnemen in de regen kan. Tiktokken onder de douche zeker niet.

OnePlus Nord CE 4 Lite 5G OnePlus Nord CE 4 Lite 5G OnePlus Nord CE 4 Lite 5G OnePlus Nord CE 4 Lite 5G

Display

Het display is wel echt een enorm pluspunt op deze smartphone. Het 6,7 inch grote AMOLED-display is vlak en ziet er prachtig uit. Het haalt 120Hz, wat sneller is dan de games die je op het toestel kunt spelen (phun intended). Er zit een piekhelderheid van 2.100 nits op, waardoor je ook in de volle zomerzon, plezier hebt met het toestel. De resolutie van het display ligt op 1.080×2.400 pixels ofwel 395 pixels per inch.

oneplus nord ce 4 lite 5g display

De chipset

We benoemden het al eerder. Om de kosten te drukken, kiest OnePlus voor een drie jaar oude chipset in het middensegment. En die chipset is ook te vinden in goedkopere smartphones dan deze creatie van OnePlus. Dus moet dit toestel het vooral hebben van de overige hardware die beschikbaar is.

Hoe dan ook, deze chipset komt wel met een royale 8GB aan RAM, zodat je vlot tussen apps kunt wisselen en ja, dat gaat echt wel heel aardig.  Voor productiviteit is het een prima toestel. Ook kun je op dit toestel 26GB aan data opslaan en die opslag, kun je deels als extra RAM inzetten. De opslag is op basis van UFS 2.2 door de leeftijd van de chipset en dat is wel wat traag in verhouding tot alternatieven.

Wat opvalt tegenover het alternatief van OnePlus is dat we geen SSD kunnen aansluiten op de USB-C poort. Daar lijkt deze te weinig vermogen voor te hebben.

OnePlus Nord CE 4 Lite 5G

Android 14 met OxygenOS 14

Ik ben inmiddels best wel fan van OxygenOS 14 op Android 14. Maar ik zie ook dat dit toestel het er soms wat zwaar mee heeft. OnePlus heeft nog wel twee Android OS updates in de planning staan en je krijgt drie jaar beveiligingsupdates. Dat is in dit prijssegment niet heel lang, maar ik weet ook niet of deze chipset nog echt lekker zal lopen tegen de tijd dat je Android 16 beschikbaar krijgt.

Natuurlijk drukt OnePlus de prijs ook door het toestel vol te proppen met bloatware, ofwel apps waar ze een vergoeding voor krijgen. Dat zijn er best wat;

Voor de audiofiel

Liefhebbers van muziek komen echt tot hun recht op dit toestel. Al is het maar omdat je er eindelijk weer eens een bedrade headset in kunt steken. Geen last van latency of compressie, gewoon pure analoge audio. En hi-res audio decoderen kan deze chipset ook echt prima. Ga je wel draadloos streamen? Dan is er ondersteuning voor Qualcomm aptX HD streams en dat klinkt geweldig.

Voor de streamer

De streamer krijgt vooral een goed display om films en series op te kijken. Qua contrasten ziet alles er super goed uit.

Niet voor de gamer

De echte gamer heeft echt niks meer te zoeken op dit toestel. Met haar Adreno 619 kon je in 2021 prima FortNite draaien op deze Qualcomm Snapdragon 695 chipset. Maar Android 14 en OxygenOS 14 zijn heel wat zwaarder en dat eist haar tol. Candy Crush gaat echter prima.

Voor de fotograaf

Laten we eens aftrappen met het camera-eiland achterop en niet de camera’s die daarin zitten. OnePlus heeft besloten deze tot een spiegel te polijsten en dat is handig. Je kunt hierdoor redelijk inschatten hoe je selfie eruit gaat zien als je de camera’s achterop wenst te gebruiken. Een slim stukje productdesign.

De hoofdcamera meet 50 megapixels. Met f/1.8 is hij nog best lichtsterk. Dat komt mede door de 0.8µm grote pixels op de beeldsensor en de optische beeldstabilisatie die hierin aanwezig is. Met andere woorden, op de main camera schiet je echt prima plaatjes. De groothoekcamera is wel echt iets anders. Of… eigenlijk is die er niet. De tweede camera is een 2 megapixel model ter ondersteuning van de main camera. De twee fotoformaten die je kunt schieten zij beiden dezelfde sensor.

OnePlus Nord CE 4 Lite 5G Testfoto

De selfiecamera voorop is met 16 megapixels nog best een leuk modelletje en die schiet eigenlijk ook nog prima plaatjes.

Voor de videograaf

Wie graag video’s schiet, zal met dit toestel echt merken dat het op een chipset uit 2021 is gebouwd. Beeldstabilisatie is niet aanwezig. Daarvoor is te veel rekenwerk nodig en dat zit er gewoon niet in. Filmen kun je ook alleen maar op FullHD resolutie met 30 beelden per seconden. Zowel voor- als achter op het toestel.

Batterijduur

Met haar 5.110 mAh batterij houdt dit toestel het prima ruim een dag uit. Opladen gaat zelfs met 80 Watt als je een compatible lader koopt. En dat is echt heel snel voor een toestel in deze prijsklasse.

Conclusie OnePlus Nord CE 4 Lite 5G

Ik denk dat we heel eerlijk moeten zijn. Voor een budget toestel is dit echt wel een prachtig exemplaar. Maar hij ligt in het schap voor de prijs van een middenklasser en dan is de oude chipset en de beperkte hoeveelheid updates die je mag verwachten gewoon niet zo heel interessant. Anders gezegd, er zijn veel interessantere opties beschikbaar. Alleen een prijsverlaging kan dit toestel echt interessant maken. En ja, amper een week oud zien we zowel Bol als CoolBlue de prijs al omlaag gooien en er een headset bij weggeven om het toestel interessanter te maken. Echter beoordelen wij het toestel tegen de introductieprijs.

OnePlus Nord CE 4 Lite kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.