Logo GadgetGear.nl
Oppo Reno 11F 5G
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Oppo Reno 11F 5G, een smartphone voor de creators

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Oppo Reno 11F met 4 sterren.

THE GOOD

 • Lekker vlot
 • Mooi ontwerp
 • Prima display

THE BAD

 • Enorm veel bloatware

De Oppo Reno 11F 5G werd nog snel in April op de markt gezet. Een relatief goedkope smartphone in het middensegment, gericht op de creatieve gebruiker.

Unboxing

Het uitpakken van een Oppo smartphone was altijd een feestje, maar net als andere merken zijn ze aan het bezuinigen gegaan. Deels door regelgeving zal je nu geen lader meer in jouw doosje vinden. Een USB-A naar USB-C kabel zit er wel in. Een screenprotector zit netjes op het display, maar de traditionele backcover is weer geschrapt. Allemaal zaken die het produceren en verschepen van het toestel ook een stuk voordeliger maken voor Oppo. Hier worden euro’s in de zak gehouden en dat maakt het mogelijk om meer smartphone voor minder geld te leveren, of een betere marge te pakken.

Ontwerp

Mooi is de Oppo Reno 11F 5G zeker. Het toestel heeft een strakke rand zoals we kennen van het ontwerp van de iPhone van Apple. Met haar groenglanzende glasplaat achterop is het echt een mooi stukje designwerk dat Oppo neerzet. Waterdicht is het alleen niet, maar bellen in de regen is niet direct een probleem voor het toestel.

Oppo Reno 11F 5G

Display

Niet geheel verrassend kiest Oppo voor een vlak display in dit toestel. Wel met afgeronde hoeken natuurlijk. Ondanks het prijsniveau kiest Oppo wel voor een AMOLED display, wat laat zien dat de prijzen voor AMOLED flink omlaag zijn gekomen in de laatste jaren. Het is wel de eerste keer dat we teruglezen dat een fabrikant Panda Glass gebruikt om een display te beschermen. Dit is wat dikker glas dat normaal voor harde screenprotectors wordt gebruikt. Die dikte is vooral waarom het een goedkoper alternatief is op Gorilla Glass. Het materiaal is wel zeer sterk.

Oppo Reno 11F 5G

Het display kan in de volle zon gebruikt worden, maar moet wel hard werken met haar 1.100 nits piekhelderheid. Ook dit is prima in dit prijssegment. Het display meet 6,7 inch en heft een resolutie van 1.080×2.412 pixels. Met haar 20:9 beeldverhouding is dit een prima FullHD+ display ervaring.

Oppo Reno 11F 5G

Android 14 met ColorOS 14 en heel veel bloatware.

Je krijgt er wat documentatie bij, een SIM tool, een USB kabel en een lader.

We snappen het allemaal. De Koreanen doen het en vrijwel alle Chinezen doen het. Maar wat propt Oppo haar nieuwe ColorOS vol met bloatware. Niet langer krijg je alleen Facebook, wat Gameloft games en Amazon op jouw smartphone gepropt. Anno 2024 lijkt dit misschien wel het belangrijkste verdienmodel te zijn geworden. Hier gaan we;

 • AliExpress
 • Amazon Shopping
 • App Market
 • Block Blast!
 • Booking.com
 • Bubble Pop!
 • Candy Crush
 • Facebook
 • Fruit Shooting
 • June’s Journey
 • LinkedIn
 • Netflix
 • Royal Match
 • Temu
 • TikTok
 • Tile Match
 • Woodoku
 • Worm.io
 • WPS Office

Jouw nieuwe smartphone wordt zo volgepropt met apps waar Oppo een extra vergoeding voor krijgt of kan verdienen jouw leven mee verrijkt, dat je bijna vergeet dat ColorOS ook echt veel leuke opties te bieden heeft. Heel eerlijk. De aanwezigheid van dataminers als TEMU dragen zeker niet bij aan het privacyvriendelijke imago dat Oppo probeert vast te houden in de Europese markt. Zusje OnePlus lijkt dit nog altijd een stuk beter te doen.

ColorOS is namelijk het zusje van OxygenOS van OnePlus en is inmiddels behoorlijk lean en snel, terwijl het toch vol bevredigende micro-animaties ziet. Het voelt echt heel volwassen en ‘af’. Het is ook echt gericht op content makers. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om dingen op foto’s te omcirkelen, waarna AI die dingen uit de foto verwijderd.

Onder de motorkap

Ligt een Chinese MediaTEK Dimensity 7050 6m chipset. Die balanceert vooral op snelheid en energieverbruik. De tijd dat MediaTEK langzame chipsets maakte is natuurlijk al lang voorbij. Deze voelt dan ook heerlijk vlot. Het gemis in de ontwikkeling zit hem vooral aan de NPU/AI kant van chipsetontwikkeling.

Oppo Reno 11F 5G

Je krijgt 256GB opslag op het toestel, wat voor creatieve gebruikers lekker veel is. Maar daar stopt Oppo niet. Je kunt ook een microSD kaart gebruiken om nog meer opslag toe te voegen. Doordat Oppo gebruik maakt van UFS 3.1, laden bestanden en apps zeer snel.

Je krijgt 8GB werkgeheugen op het toestel. Oppo maakt het softwaretechnisch mogelijk om een deel van de opslagruimte ook te reserveren voor RAM gebruik. Echter is dat trager geheugen dan die originele 8GB. Tijdens het testen hebben we gemerkt dat het uitbreiden van het geheugen niet heel veel toevoegt aan een betere beleving. Het toestel is van zichzelf gewoon vlot in het wisselen tussen apps.

Voor de streamers

Met haar FullHD+ resolutie is het prima streamen op het display van het toestel. De keuze voor AMOLED geeft Oppo de ruimte om je ook HDR10+ ondersteuning te leveren, wat heerlijk lijkt bij goede films en series. Het krijgt wel mono geluid uit de enkele luidspreker in het toestel.

Oppo Reno 11F 5G

Voor de gamer

Voor de gamer is dat HDR10+ display natuurlijk ook super om tegenstanders sneller te zien. Daarnaast heeft het display een snelheid van 120Hz. De MediaTEK Dimensity 7050 chipset die erin ligt komt met een Mali-G68 MC4 GPU die het gros van de 3D games moeiteloos op je scherm zet.

Voor de fotograaf

Achter op het toestel zit een camera-eiland met drie camera’s. De hoofdcamera is een 64 megapixel model die met f/1.7 lekker lichtsterk blijkt. Er licht een 25mm lens op met een beeldsensor van 1/2.0 om maar zo veel mogelijk licht op te vangen. Dit maakt ook schemer en donkerfoto’s erg goed.

De main camera vult Oppo aan met een 8 megapixel groothoek. Deze is met f/2.2 een stuk minder sterk, maar met 16mm kun je hier wel heel mooie portretten mee schieten. Tenslotte is er nog een 2 megapixel macro camera die met f/2.4 veel minder lichtgevoelig is.

Wat opvalt is dat Oppo je wel degelijk laat zoomen, ondanks dat er geen zoomcamera aanwezig is. Dit is omdat je echt de 64 megapixel modus moet aanzetten om de volle resolutie op de camera te gebruiken. Doe je dat niet, dan laat de fors lagere standaardresolutie het toe om te zoomen op de beeldsensor. Digitaal dus, waarbij hij op het gegeven moment pixels bij probeert te rekenen.

Met andere woorden. Er zit wat zoom in, maar eigenlijk is dat meer een crop en dat zal voor creatieve gebruikers misschien toch wat jammer zijn.

De selfiecamera is met 32 megapixels weer lekker groot. Met f/2.4 is ook deze weer niet heel lichtgevoelig, maar het toestel gebruikt het display om je bij te lichten. Dat compenseren gaat dan wel met koud wit licht, maar dat doet het display wel heel goed.

Voor de videograaf

Het camera-eiland geeft videomakers de mogelijkheid om 4K beeldmateriaal te schieten over zo ongeveer alle camera’s. Maar.. zonder beeldstabilisatie. Gezien het prijsniveau van de Oppo Reno 11F 5G snappen we dat helemaal. Wil je toch beeldstabilisatie, schakel je terug naar FullHD. Maar wel op 60 frames per seconde en dat is weer heel lekker geregeld door Oppo.

Ga je al die grote videobestanden verplaatsen, weet dat het toestel nog gebruik maakt van USB 2.0. Grote transfers over de USB poort kunnen dus even duren als je veel 4K materiaal schiet.

oppo reno 11f 5g screenshot 2024 06 04 13 41 45 40 d1e180874abfbe4d796ce10558f8141a kopie

Batterijduur

De batterij is met 5.000mAh lekker groot voor een midrange toestel. Dat moet ook wel, want de chipset is met 6nm niet de meest energiezuinige die je tegenkomt. Door de grote batterij haal je toch gemakkelijk het einde van de dag met de Oppo Reno 11F 5G.

Opladen kan alleen bedraad. Met 67 Watt via PowerDelivery of SuperVOOC laders. Met de juiste lader zit hij in 48 minuten vol.

Conlcusie Oppo Reno 11F 5G

De Oppo Reno 11F 5G is echt een prima midranger. De hoeveelheid bloatware is eigenlijk het enige element waar ik me echt aan stoorde in de gebruiksperiode van drie weken. Het toestel is vlot, de camera’s zijn prima en het display is altijd prima bruikbaar.

Oppo Reno 11F 5G kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.