Logo GadgetGear.nl
severin sevo img 20230805 172332 kopie
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Severin SEVO in- en outdoor BBQ

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Severin Sevo met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Kan extreem warm worden
  • Handige multifunction knop
  • Ingebouwde kernthermometer ondersteuning

THE BAD

  • App kan best onhandig zijn
  • App is duidelijk nog niet af
  • Je kunt geen tweede plaat voor rechts kopen
  • Je kunt geen tweede rooster voor links kopen

Het komt niet vaak voor dat ik in de winter achter de BBQ staat. Ik ben een liefhebber, maar ga mezelf niet dwingen als het k* weer is. Maar met SEVO heeft het Duitse Severin een BBQ gemaakt die je ook gewoon indoor kunt gebruiken. Niet alleen omdat hij elektrisch is, maar ook omdat hij gewoon praktisch is.

Severin is nog behoorlijk nieuw in de BBQ-scene. Het is vooral een witgoedmerk dat zich doorgaans richt op de keuken en tablecooking. Om je dan ineens met een bijna verzadigde markt te bemoeien klinkt misschien als de keuze om een onnodige concurrentiestrijd te starten…

Toch doen ze het en dat is niet raar. Met een mogelijk aankomend stookverbod. De duurzaamheidsslag die menig gezin maakt en steeds meer appartementbewoners die geen ‘fossiele’ BBQ op het balkon mogen zetten, is de elektrische BBQ een niche waar echt veel te halen valt. Bovendien hebben veel traditionele BBQ merken moeite om een fatsoenlijke elektrische grill neer te zetten. Al is het maar omdat de achterban daar behoorlijk negatief op kan reageren. Elektrische BBQ’s waren tot een jaar of vijf gelden doorgaans ook wel heel teleurstellend.

Unboxing

Severin levert de SEVO compleet in doos met zowel een hoes als de combinatie van een bakplaat en grillrooster. Beiden van gietijzer met een coating. Ook krijg je twee thermo probes en een handleiding. Ze leveren je dus echt alles om direct te kunnen starten met de machine.

Design

Qua design pakken de Duitsers het meteen goed aan. Het ontwerp van de massieve BBQ is zowel modern als echt heel mannelijk. Van opzei zie je een hexagon vorm met zachte rondingen. Van voor een mooi breed front. Matzwart met geborstelde aluminium elementen erop.

oplus 1310720

Centraal in het ontwerp staat de multifunction knop met ingebouwd display en daaromheen een LED-ring die de status van de machine weergeeft. Het OLED display is wat eenvoudig en misschien een net iets te goedkope aankoop geweest bij de afdeling inkoop van het merk. Binnenshuis valt alles prima af te lezen, maar in de volle zon zit er net wat te weinig licht in. Voor een volgende generatie zou Severin er beter aan doen om voor een betere OLED of zelfs een transflective LCD te gaan. Voor buitengebruik is dit gewoon de verkeerde keuze.

severin sevo img 20230805 172332 kopie

Linksonder zitten twee aansluitingen voor de thermometers. Dat zijn er twee minder dan we gemiddeld zien op elektronische thermometers, maar daar staat tegenover dat we in de praktijk weinig mensen meer dan twee sensoren zien gebruiken tijdens het grillen. Dit is wat ons betreft ook echt wel genoeg.

De bakplaat komt met opstaande randen en een flinke goot achterin, terwijl het grillrooster helemaal vlak is. Hoewel de opstaande randen handig lijken, zijn ze niet hoog genoeg tegen spatten en nemen ze eigenlijk vooral ruimte in. Zeker aan de binnenzijde van de bakplaat, had dit niet gehoeven. Daar zit immer het rooster, dus prima als een stuk vlees of groenten daar kan ‘overhangen’. Soms wil je gewoon makkelijk schuiven met voedsel.

severin sevo img 20230805 172329 kopie

Iets anders is dat beide roosters echt zijn gemaakt om aan hun kant te liggen. Wil je een groot grilloppervlak, dan kun je prima een grillrooster bijkopen. Wil je een groter oppervlak voor de plancha? Ook daar is een tweede van te koop. Echter zijn die voor de posities waar je ze nu ook al voor hebt. Het is op dit moment dus niet mogelijk om twee dezelfde accessoires naast elkaar te leggen. Jammer!

De accessoires

Als we het dan toch over accessoires hebben, Severin heeft ook een compleet verrijdbare grillwagen voor de SEVO BBQ. Daar kun je ook meteen een grotere hoes voor kopen. Daarnaast zijn er extra thermometers en andere basis accessoires.

oplus 1310720

De app

Als je dan toch een elektrische BBQ gaat bouwen, dan lever je daar natuurlijk meteen een app mee. Dat scheelt veel gesleutel aan de interface op de BBQ zelf. De Severin SEVO is dan ook via Bluetooth met jouw smartphone te bedienen.

De app voelt nog wel een beetje half af. Zo knalt de support app je bijvoorbeeld in de webshop en de afgelopen maanden kwamen we zo nu en dan nog Duitse teksten tegen. Ook het inlogsysteem is gemaakt met ‘Deutsche gründlichkeit’. Met andere woorden, dat kan eenvoudiger en je kunt je zelfs de vraag stellen of het verplicht aanmaken van een account en inloggen een randvoorwaarde moet zijn om de machine te gebruiken. Het is immers een flinke hoeveelheid dataverzameling waar Severin mee bezig is.

De BBQ ervaring

Maar daar staat tegenover dat ik de BBQ afgelopen winter al een aantal keer in huis neerzette om onder de afzuigkap lekker te grillen. Hij haalt maximaal 500 graden, wat voor een elektrische grill echt top is, maar waarvoor je echt wel skilled moet zijn om er dan nog iets tofs op te maken. Voor de gemiddelde grillmeister valt er in ieder geval niets te klagen over de temperaturen en de controle die de Severin SEVO je over die temperaturen geeft. Schoonmaken is ook een makkie. Op de gietijzeren roosters na, knal je alles in de vaatwasser. Doordat je onderin de BBQ een waterbak hebt, blijft al het vet ook nog eens drijven in plaats van dat het aankoekt.

Conclusie Serverin SEVO

Voor Severin om als merk ineens de BBQ-wereld in te springen is een moedige stap. En voor een elektrische BBQ doet de Severin SEVO echt heel veel, heel goed. Qua roosters en app valt nog veel winst te behalen voor het merk, maar dat zijn zaken (roosters / app) die achteraf prima op te lossen zijn voor de SEVO… als Severin die stappen zet tenminste. Want in de basis is de Severin SEVO een elektrische BBQ die alles in zich heeft om een kampioen in het segment te worden. Maar nu is hij dat nog even niet.

Severin SEVO kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.