Logo GadgetGear.nl
20240523 164305
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Huawei FreeBuds 6i – Meester van één aspect (ANC) onder de 100 euro

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de Huawei FreeBuds 6i met 3.5 sterren.

THE GOOD

 • Indrukwekkende ANC

THE BAD

 • Pasvorm en comfort niet voor iedereen
 • Batterijduur matig

De FreeBuds van het Chinese Huawei staat al jaren bekend als een serie TWS-earbuds die flink waar voor je geld bieden. Zowel qua geluid, de effectiviteit van de ruisonderdrukking als het comfort waren drie punten die eigenlijk altijd goed voor elkaar waren. We kregen het verzoek vanuit Huawei de laatste iteratie te testen; de 6i.

huawei freebuds 6i key vision

 

Sleutelfeatures

 • 11 mm quad-magnet dynamic drivers
 • Touch sensitive controls
 • Batterijduur: 8 uur op de earbuds zónder ANC, 5 uur mét, 27 uur extra via lading van de laadcase zónder en 15 uur mét ANC.
 • Laden/Snelladen: 40 minuten voor 100% opladen van de earbuds, 10 minuten snelladen voor 4 speeluren, 1 uur voor de laadcase
 • Multipointconnectie
 • IP54 stof en water-resistent (geen defect door stofinvloeden, geen defect bij besproeiing van 10 l/min onder iedere hoek)
 • Dimensies: Earbuds: 31,4 x 21,3 mm x 23,7 mm, Case: 48,2 x 61,8 x 27.0 mm
 • Gewicht: Earbuds: 5,4 g ± 0,3 g, Case: 34 ± 1 g

 

20240523 164640

 

Ontwerp

Huawei kiest voor de 6i voor een standaard inhoud van de verpakking. Buiten de earbuds krijgen we de laadcase en een helaas korte USB-A-naar-USB-C-kabel. Ook krijg je normaal twee extra maten earbuds. Ons exemplaar miste echter helaas een van de middelste maten earbuds.

Zowel de earbuds als de laadcase zijn van glossy plastic. We hadden zelf het witte exemplaar; mocht je een van de andere kleuren hebben zouden vingerafdrukken wat makkelijker zichtbaar kunnen zijn. Maar goed, erg veel valt dat op een apparaat als dit toch niet op. Zowel de oortjes als de case voelen als geheel degelijk aan en de bouwkwaliteit hebben we dus niet over te klagen.

Pairen en connectie verliep zonder problemen. Dit werkt gewoon ouderwets (doch degelijk) via de knop op de laadcase. De sancties waar Huawei mee te maken heeft zorgt ervoor dat zaken als FastPair (Android) of SwiftPair (Windows) niet ondersteund worden. Mocht je een Huawei/Honor-telefoon of tablet hebben (met minimaal) EMUI10, dan werkt Huawei’s eigen pop-up pair. We hadden geen problemen met de connectiekwaliteit of bereik. Weglopen op de testlocatie van de speelbron resulteerde niet onredelijk snel in connectiedrops. Multipoint wordt ondersteund en werkt zoals je zou verwachten.

De bediening werkt voorspelbaar. Feitelijk de meeste te bedenken input is beschikbaar. Voor het volume kun je gebruik maken van veegbewegingen. Tevreden zijn we ook over de case. Buiten de reeds genoemde prima bouwkwaliteit is houder is niets te groot en glad afgewerkt met rondingen aan alle zijden. Zelfs in combinatie met de meest strakke broekzak zal de case geen probleem vormen.

Qua comfort en fit is het altijd lastig een uitspraak te doen doordat de vorm van onze oren natuurlijk enorm variëren. Het een en ander werd tijdens het testen extra bemoeilijkt doordat we een van de eargels van de middelste maat misten. Wellicht dat de fit iets beter te krijgen was. Toch moeten we eerlijk zeggen dat we de fit maximaal als matig zouden beoordelen. De 6i’s vielen snel uit, zelfs als we stil zaten. Er buiten mee lopen hebben we niet gedaan omdat het een enorme bron van ergernis zou zijn. Met dit soort lichte earbuds doet een fabrikant er naar ons idee gewoon verstandig aan naast eargels die wellicht volgens een bepaald concept ontworpen zijn die de fabrikant voor de earbuds als ideaal ziet, óók eargels mee te leveren die volledig het oorkanaal in gaan. Op deze manier hebben mensen met wat lastigere oren alsnog de optie om gewoon een degelijk zittend product te hebben. De app heeft een functie waarmee je de fit kan testen, en op momenten dat de earbuds enigszins comfortabel zaten, was de fit nooit goed en op het moment dat dit wel zo was, wisten we dat binnen een paar seconden deze weer los zou schieten.

 

Prestaties

Voor de FreeBuds 6i maakt Huawei gebruik van relatief grote 11 mm drivers, wat uw reviewer erg benieuwd maakte naar hoe het setje zou presteren qua audio.

We spelen wat New Jack Swing-nummers (muziek met verschillende snelle, afwisselende beats en vocals) en daarnaast wat nummers van het Xscape album van Michael Jackson wat enkele nummers bevat die wat weg hebben van hetzelfde genre, maar dan op een wat tragere wijze met minder gecompliceerde wisselwerkingen.

Helaas waren we niet perse onder de indruk van de geluidsweergave. Het geluid is zeker niet slecht, maar het steekt verder ook niet uit voor een set van rond de 100 euro. De Freebuds 6i zien duidelijk hun limiet als het om traditionele new jack swing gaat. De basweergave blijft wat achter en wordt snel ongecontroleerd en detailweergave en algemene dynamiek maakt geen indruk. Het hoog wordt standaard meer benadrukt, maar het heeft nooit iets van het sprankelende wat je voelt wanneer je een favoriet nummer opzet dat wat secties heeft dat meer geënt is op hoge tonen (bijvoorbeeld het refrein van de videoclipversie van Coolio’s C U When You Get There). De benadrukking van het hoog is eerder een bron van schelheid en het beïnvloed het detail van de mids eveneens in negatieve zin net als dat de bas dit doet. De wat tragere nummers op het Xscape-abum presteren de FreeBuds helaas niet veel beter mee, aangezien de zwakheden in het detail alsnog naar voren komen.

We hebben bij de beoordeling van het geluid rekening gebouden met de matige pasvorm. Echter, ook bij het kritisch luisteren terwijl we de eargels wat steviger aan gedrukt hadden, maakten de FreeBuds weinig indruk. Nogmaals het geluid is zeker niet slecht, zeker niet wanner we in de EQ wat aanpassingen maken. Maar er zijn nu eenmaal een paar concurrerende opties die de standaard wat hoger hebben ingezet en dan moeten we dus wat details uitlichte om te omschrijven waarom de 6i ons minder bevalt dan de beter klinkende opties in deze prijsklasse.

20240619 222815

Op het gebied van de ANC leveren de FreeBuds 6i wél een indrukwekkende prestatie. Dermate dat we stellen dat Huawei met de FreeBuds 6i een nieuwe standaard heeft neergezet voor deze prijsklasse. Het is jammer dat de pasvorm voor uw reviewer zo matig werkte, want wellicht dat de ervaring dan nóg beter was. Maar zelfs met de pasproblemen, kunnen we zeggen dat algemene ruis goed weggefilterd wordt. Zaken als gesprekken van dichtbij en overige minder makkelijk te voorspellen geluiden blijf je wel aardig horen (zoals altijd, ook bij duurdere opties). Maar de airco achter de werkplek van waaraf deze review geschreven werd en de geluiden van mensen buiten werden dermate verminderd dat ze geen bron van last mee waren.

Latency is redelijk goed voor elkaar. Het is zoals je kan verwachten van de beter presterende bluetooth opties van vandaag de dag. De sync is niet perfect tenzij de software van de speler de lag compenseert zoals de YouTube-app en MX Player dit doen. Een niet al te snelle game is prima te spelen met de FreeBuds 6i. In de app kan je een game-modus inschakelen, maar naar onze ervaring verandert dit niet veel. Misschien dat dit bij een update beter zal zijn?

De batterijduur is voor een TWS-setje weinig bijzonder en eigenlijk best matig. De opgegeven batterijduur zoals we bij de sleutelfeatures al noemden, is 5 uur met ANC. We haalden in onze praktijktest echter nog geen 4,5 uur met ANC.

De microfoonweergave is niet slecht. Je krijgt een soort echo mee dus helemaal natuurlijk klinkt het geheel niet. Het is dus alsof je in een grote lege kamer staat. Maar je bent als gebruiker duidelijk verstaanbaar. De gevoeligheid hebben we niets over te klagen; ook bij spreken op een lager volume springt je stem eruit. Moeite met lastige klanken die voor plopjes en ruis kunnen zorgen kijkt de 6i niet te hebben. De ruisonderdrukking zijn we minder van onder de indruk. Zeker met kantoorruis wordt het al snel lastig voor de 6i om een degelijke audio vol te houden, en ook met een monotoon geluid als een airco op de achtergrond heeft de microfoonimplementatie in de 6i aardig wat moeite:

 

App

Huawei biedt bijna generiek genaamde ‘AI Life’-app. We hebben recent nog de FreeClips gereviewd, maar daarvoor een flinke tijd geen Huawei-opties. Op basis van de naam van de app en het uiterlijk van het icoontje heb je echt geen idee dat het de app is voor je audio-apparatuur of evt. andere Huawei-producten.

Hoe dan ook, met de app regel je de gebruikelijke configuraties die je in de regel terugvindt in dergelijke apps. De app is overzichtelijk vormgegeven en esthetisch is ook weinig verkeerd gedaan. Wel hadden we het liefst wat meer geluidsprofielen gezien. Het is niet aan iedereen besteed om echt te spelen met een equalizer, dus het bieden van verschillende profielen waar mensen dan uit kunnen kiezen is dan wel handig. Opties die je meestal bij wat duurdere opties vindt zoals het inklemmen van een specifiek signatuur moeten we missen. Wel aardig is feit dat je met vaste modi de ANC kan variëren.

 

 

Conclusie

De Huawei FreeBuds 6i is een prima setje TWS in-ears. Ze wegen niet al te zwaar, het geluid voldoet aan wat je kan verwachten rond deze prijs en ook de microfoon doet het niet verkeerd. De ANC maakt daarnaast erg indruk. We stellen dat het setje gewoon waar biedt voor zijn geld. Wat twijfels hebben we over de pasvorm. Uw reviewer had hier duidelijke moeite mee, maar wellicht dat dit voor anderen geen probleem is. Oren zijn echter uniek dus al te veel conclusies willen we er niet aan verbinden. De AI Life-app is verder gebruiksvriendelijk, al hadden we wel graag wat meer geluidsprofielen gezien.

De FreeClips 6i is een aanrader voor degene die de beste ANC wil voor onder de 100 euro. Hecht je meer waarde aan de audio, dan zijn er betere opties te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.