Logo GadgetGear.nl
Powercolor RX 7900 XTX
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Powercolor gebruikt een NPU om GPU stroomkosten tot 22% te verlagen

Hoewel het nog niet gepland staat voor consumentenkaarten, heeft Powercolor tijdens de Computex een GPU getoond met een NPU (Neural Processing Unit) erop. Hoewel de extra processor zo’n 2,5 Watt gebruikt, gaat het stroomverbruik met 22% omlaag, aldus Tweakers.net.

De NPU op de Powercolor RX 7900 XTX heeft eigenlijk maar één taak en dat is het stroomverbruik regelen voor de verschillende componenten op de grafische kaart. Door deze beter af te stemmen op de inkomende rekentaken, kan het stroomverbruik maar zo enkele tientallen watts dalen. Dit is waanzinnig nieuws voor datacentra die met de komst van AI niet alleen een enorme behoefte hebben aan GPU’s, maar ook aan methoden om het stroomverbruik omlaag te brengen.

Voor consumenten is de techniek nog wat verder weg, al heeft het bedrijf tegen Tweakers gezegd dat er een aangepaste versie van de RX 7900 XTX uitkomt in 2024. Datacentra kunnen deze verwachten in de RX 8000-Series.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.