Logo GadgetGear.nl
ICQ
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Oh Oh, ICQ stopt er vandaag mee

Ooit was het de grote uitdager voor MSN Messenger, maar zelfs MSN bestaat al jaren niet meer. Toch bleef het team achter ICQ dapper aan haar chatdienst werken, terwijl de wereld langzaamaan de kenmerkende geluidjes en het groene bloempje begonnen te vergeten.

ICQ werd in juni van 1996 opgericht door Mirabilis. Dat bedrijf werd zo succesvol met ICQ dat internetprovider America Oneline (AOL) de chatdienst in 1998 al opslokte. In tegenstelling tot andere chatdiensten, kreeg je als gebruiker een nummer. Hoe korter dat nummer, hoe ouder jouw account was. En ja, spammers konden je dus ook gemakkelijk bereiken, maar deden dat in die tijd nog niet echt.

In 2003 ging ICQ over op het OSCAR messaging platform, waardoor ook anderen software konden bouwen om te communiceren met ICQ-gebruikers. Hieronder vallen onder anderen Trillian en Adium.

Opvallend was de grote verkoop van ICQ in 2010. Toen viel het Amerikaanse platform in handen van het Russische VK Group. Toen gingen die nog onder de naam Mail.ru. Hoewel ICQ in 2021 ineens weer populair werd in Hong Kong door Chinese censuur via WhatsApp, kon dat onvoldoende omzet brengen voor VK oom de ontwikkeling van ICQ in stand te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.