Logo GadgetGear.nl
Nvivia A100 GPU
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Huawei claimt snellere AI-chips te ontwikkelen dan Nvidia

In de race om de snelste AI-chipsets komt een opvallende partij in de wedstrijd. Huawei ontwikkeld sinds enige tijd weer zelf chipsets in China en claimt nu dat haar Ascend 910B in een aantal taken sneller is dan de Nvidia A100 die nu massaal in datacentra wordt ingezet voor AI-taken.

Dit betekent directe concurrentie uit China, waar grote datapartijen als Baidu en Tencent Holdings de chips van Huawei afnemen. Door exportblokkades vanuit de VS kan een partij als Nvidia niet zomaar haar hele assortiment in China aanbieden.

Huawei geeft wel toe dat het ‘stuivertje wisselen’ is tussen de twee chipsets. Dit omdat de Ascend in sommige taken zo’n 20% beter zou presteren, maar op de andere taken is zijn de prestaties van Nvidia weer zo’n 20% beter. Daar Huawei haar technologie wel buiten China kan brengen, zou dat kunnen betekenen dat datacentra een strategie aan kunnen hangen waar ze hun serverparken zo inrichten dat ze deels op Nvidia en deels op Huawei draaien. 20% hogere efficiëntie is al snel heel wat euro’s meer omzet noteren. Bovendien kan het goed zijn dat Huawei haar chips nog een stuk goedkoper de markt in drukt. Met haar smartphones en netwerkapparatuur gebruikte Huawei die marketingtechniek ook om snel marktaandeel te winnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.