Logo GadgetGear.nl
Stobe NANO Projectie scherm 100inch
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Stobe NANO Projectie scherm 100inch is wel heel slim bedacht

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Stobe NANO Projectie scherm 100inch met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Waanzinnige lichtopbrengst
  • Goede, zwarte randen
  • Erg goedkoop
  • Veel 'extra' hangmateriaal

THE BAD

  • Volledig wegstrijken van vouwen en kreuken lijkt net niet te doen
  • Strakspannen is lastig

Ken je die grijze reflecterende strips op kleding? Hoewel flinterdun, zijn ze in staat om zeer veel licht te weerkaatsen. Zelfs als ze in de wasmachine zijn geweest. Het materiaal waarvan Stobe haar NANO Projectie scherm 100inch heeft gemaakt doet ons precies daaraan denken en dat zou maar zo eens een briljante stap kunnen zijn.

Wie is Stobe

En om dat te snappen, moet je eigenlijk naar het assortiment van Stobe kijken. Stobe is een merk met duidelijk Nederlandse invloeden. Ze verkopen geen projectors, maar beamers en het zijn echte prijsvechters. De projectors leveren behoorlijke specs voor hun geld, maar het aantal lumens dat ze opleveren, is wat beperkt ten opzichte van de wat duurdere merken. Hoe los je dat op? Door de lichtstraal die op het doek wordt gestraald, te bundelen en zo terug te sturen naar de kijker. Waar een muur of normaal projectiedoek het geprojecteerde beeld van alle kanten laat zien, valt het hier meteen op dat de kijkhoek van het scherm beperkt is. Kijk je van opzij, zie je heel veel minder licht op het doek. Zit je er enigszins recht voor, dan spatten de kleuren en sterke contrasten van het scherm.

Het geheim zit hem in de coating van het doek. Daar liggen allemaal kleine druppeltjes op die als een soort spiegeltje fungeren met een lens dat het licht gericht terugkaatst. Veel minder verlies van licht dus, waardoor je zelfs bij daglicht echt nog wel wat kunt zien op het doek. Bizar slim!

Projectie op de muur en op het Stobe NANO Projectie scherm 100inch scherm

Unboxing

In de verpakking vinden we het doek, acht haken voor de zes ogen in het doek en een tiental dubbelzijdige tapes die doen denken aan Tesa Powerstrips. Daarmee zet je de haken vast op de muur, maar kun je ze ook weer redelijk goed verwijderen.

Stobe NANO Projectie scherm 100inch uitgepakt

In het doosje zit geen handleiding en dat is net even jammer. Wanneer het doek aan de muur hangt, zit het vol vouwen en door de reflectietechnologie zie je die bijna als zwarte scheuren in de projectie.

Stobe NANO Projectie scherm 100inch met vouwen in het doek

Een snel mailtje naar Stobe leert ons dat je het doek gewoon mag strijken. Inderdaad. Iets dat je met een gewoon projectiescherm niet snel zal doen. Tot 90 graden mag je gaan en inderdaad, het gros van de vouwen is eruit. Neemt niet weg dat er door het vouwen wel wat donkerdere plekjes zijn ontstaan in het doek. Helemaal perfect is het dus niet, maar voor drie tientjes vragen we ons af of we hier echt wel over mogen klagen. Heb je weinig budget, is dit echt wel geweldig bedacht.

Stobe NANO Projectie scherm 100inch gestreken

Iets anders dat je kan bemerken wanneer je series en films kijkt, is dat het scherm gevoelig is voor ‘bleed’. Wanneer je in donkere scenes hoge contrasten ziet, bijvoorbeeld van ondertitels, waaiert het felle licht daar ook een stuk omheen. Ook dit is weer inherent aan de gekozen technologie en ik merk dat ik het in de praktijk prima kan negeren.

Stobe NANO Projectie scherm 100inch light bleed effect

Ontwerp

Wat ook slim is gedaan, zijn de zwarte randen. De dempen het licht vrijwel volledig. Hierdoor kun je jouw projectie mooi inkaderen. Bovendien zien we dat de Stobe Cinematic zelfs in staat is om automatisch die inkadering te doen. Maar de review van die projector lees je later deze week pas.

Wat jammer is in die randen, is dat er gebruik is gemaakt van metalen ringen zonder een coating. Hierdoor reflecteren die wel, wat een ongewenst effect op kan leveren. Stobe is al aan het kijken of ze voor een volgende generatie hier iets mee kunnen doen. Maar nogmaals, het is een projectiedoek van drie tientjes.

Tenslotte nog even het strak ophangen. Dat is met slechts zes gaten toch altijd nog een lastig klusje. Je ontkomt er niet aan dat het scherm, zelfs na strijken, niet helemaal perfect hangt. Inherent natuurlijk aan de vormfactor die is gekozen. Dus daar gaan we verder ook geen punten voor aftrekken in deze review.

Conclusie Stobe NANO Projectie scherm 100inch

Het is wel echt geweldig dat je met een goedkope projector zo ontzettend veel kunt zien op een projectiescherm. Ook bij omgevingslicht. Elk voordeel heeft zijn nadeel en dat is de beperkte kijkhoek die je ervoor terugkrijgt en dat het lastig is om het scherm echt helemaal strak op de muur te zetten. Het scherm is door de gekozen techniek ook gevoelig voor ‘bleed’, maar dat hoeft zeker niet storend te zijn. Voor het kleine bedrag dat Stobe voor deze oplossing vraagt, kunnen we de imperfecties prima negeren en zeggen dat je een topoplossing krijgt.

Stobe NANO Projectie scherm kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.