Logo GadgetGear.nl
Yashica I’m Back in hand
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Dit moet de kleinste systeemcamera ter wereld zijn

Systeemcamera’s bieden de flexibiliteit van verwisselbare lenzen, zonder de enorme body’s die de traditionele DSLR kende. Het Japanse Yashica heeft nu naar eigen zeggen ’s werelds kleinste mirrorless camera ontwikkeld.

Wie is Yashica?

Yashica was een Japanse onderneming die sinds 1949 producten ontwikkelde. Er zit zelfs een Nederlands tintje aan het merk. In de jaren 80 ontwikkelde Yashica namelijk veel van de beroemde MSX homecomputers die Philips op de markt bracht. In 1983 werd het bedrijf echter overgenomen door het Japanse Kyocera.

In 2008 besloot Kyocera de merknaam te verkopen, waarna deze naar buurland China verschoof. Als onderdeel van JNC Datum Tech (onderdeel van MF Jebsen Group) wordt het merk voor allerlei productgroepen ingezet tot aan smartphones en DVD spelers aan toe. Maar… het merk komt nu ook terug op fotografie.

Yashica I’m Back

De camera waarmee het merk nu terug op de markt komt is heel toepasselijk de Yashica I’m Back gedoopt. Yashica noemt het zelf een micro mirrorless camera. Met een body size van slechts 77 x 50 millimeter klinkt hij ook wel echt heel compact.

In de body zit een 12 megapixel 1/2.33 inch Sony IMX117 CMOS beeldsensor. Deze beeldsensor is al jaren populair in action- en dashcams. Deze chip staat de kleine camera toe om video’s vast te leggen in 4K met 24 frames per seconde.

Yashica I’m Back in twee kleuren

De camera komt met drie lenzen op de markt. Daarbij heeft het merk er niet voor gekozen om autofocus in te bouwen. Fotograferen met de Yashica I’m Back is dus echt een ambachtelijke ervaring. Je krijgt de keuze uit een standaard- (8,6mm 47-graden), groothoek- (3,4mm 75-graden) en telefotolens (25mm 16-graden). Yashica belooft ook met adapters te komen voor lenzen van Canon, Nikon en Sony.

De camera heeft WiFI aan boord voor snelle transfers. Achterop zit een 2 inch touchscreen, je kunt een externe microfoon of verlichting aansluiten, er is een battery grip voor twee batterijen, er is een HDMI-uitgang en beelden leg je vast op een microSD kaart. Opladen en data verplaatsen gaat over USB-C.

Voorlopig zal deze camera enkel verkrijgbaar zijn via Kickstarter met een vanafprijs van $239.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.