Schreenshot van Chinatown in Call of Duty Modern Warfare
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Chipwars: VS wil dat ASML Chinese chipmachines niet meer onderhoudt

De VS oefent al langer druk op het Nederlandse ASML uit om geen geavanceerde chiptechnologie aan China te leveren. Toch lukt het de Chinezen om steeds geavanceerdere chips zelf te ontwikkelen. Het nieuwste wapenfeit in de chipoorlog is dat Amerika wil voorkomen dat ASML haar chipmachines in China blijft onderhouden.

Dat in China ASML machines staan is één ding, maar ASML stuurt er ook het personeel naar toe om de machines operationeel te houden. Ook dat behoort tot de geheimen van de Nederlandse chipmachinebouwer. Wanneer ASML-personeel niet meer naar China zou afreizen voor onderhoud, zouden de machines geen lang leven meer hebben.

Rueters meldt nu dat Amerika wel voor een dergelijke sterfhuisconstructie is, waarbij de machines van ASML hun waarde verliezen, maar ASML ook een flink stuk omzet moet inleveren op die onderhoudsdiensten. Bovendien, ASML kan haar nieuwe machines als niet meer aan China verkopen, dus daar zit in potentie al een enorm omzetverlies voor de Nederlandse organisatie. Deze week luidt dus een nieuw hoofdstuk in voor de chipwar tussen de VS en China.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.