Skil 3116 20v Startset
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Skil 3116 20v Startset (inmiddels PWRCORE 20)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Skil 3116 20v Startset met 5 sterren.

THE GOOD

  • Snelle laadtijden
  • Gekoeld laden
  • Op te hangen

THE BAD

Toen we van start gingen met het reviewen van Skil Energy Platform gereedschap, ontvingen we de Skil 3116 20v Startset. Een doosje met een 2.0Ah 20v batterij en de bijbehorende lader. Die lader is ook geschikt voor de grotere Skil batterijen waarmee we testen en inmiddels ook met dezelfde producten die het PWRCORE 20 merk dragen.

Unboxing

In het doosje vinden we de lader en onze eerste 20V Skil batterij met documentatie. Meer hadden we niet verwacht en hebben we ook niet nodig.

Ontwerp van de batterijen

De 2.0Ah en 2.5Ah batterijen van Skil delen dezelfde compacte behuizing. Dit zijn de kleinste batterijen in capaciteit, maar net als de grotere 4.0Ah en 5.0Ah batterijen zijn ze in staat dezelfde 20V aan aangesloten gereedschappen te leveren.

Skil Energy Platform Batterijen

Intern bevatten deze batterijen het zogenaamde Keep Cool systeem van Chevron, de eigenaar van Skil en Ego. Beide gereedschapsmerken van Chevron delen deze technologie in hun batterijen, ook al zijn de batterijen van de twee niet uitwisselbaar.

Die Keep Cool technologie heeft te maken met het ontwerp van de binnenkant van de batterij. Aan de buitenkant merk je daar niet veel meer van dan dat je ziet dat de batterijen allemaal metalen roosters hebben waar de tools lucht doorheen kunnen blazen.

Intern zijn de accucellen allemaal in een boog geplaatst, zodat altijd maar twee cellen elkaar aanraken en de rest van de ruimte om de cel beschikbaar is om deze te koelen. Bovendien zorgt deze ophanging er voor dat val- en stootschade minder negatieve impact hebben op de cellen, wat een veilige gedachte is.

De batterijen zijn ook keurig voorzien van een viertraps indicator om te zien hoe vol ze zitten. Zo kun je voor aanvang van jouw klus al zien of bijladen noodzakelijk is.

Batterij indicator op de Skil 20V batterij

Ontwerp van de lader

De lader lijkt redelijk eenvoudig, toch heeft Skil ook hier goed over nagedacht. Er zijn twee status-LED’s die aangeven wat de status is van de te laden batterij. Bovendien blaast ook deze lucht door de batterij om deze tijdens het laden zo koel mogelijk te houden. Dat is voor zowel de levensduur van de batterij als de laadsnelheid van belang.

Schroefogen van de Skil lader

Superhandig is dat de lader aan de onderkant ook van schroefogen is voorzien. Zo kun je de lader aan de wand van jouw klusschuurtje of klusbus monteren. Dat scheelt al snel een hoop ruimte.

Laadsnelheid

We hebben de Skil 3116 20v Startset lader niet alleen met de meegeleverde 2.0Ah batterij getest, maar ook met de 2.5Ah, 4.0Ah en 5.0Ah varianten. Die tegenwoordig allemaal PWRCORE 20 branding zouden dragen. De 1.5 batterijen lijken niet bewust in Nederland verkocht te worden en dat snappen we gezien de toch wel heel beperkte capaciteit.

Skil 20V MAX Battery Pack 4.0Ah op de lader

De snelheid van de lader is formeel een uur voor 2.0Ah, 75 minuten voor 2.5Ah, twee uur voor 4.0Ah en twee en een half uur voor 5.0Ah. In onze metingen komt dat ongeveer overeen met de vermelde laadtijden van Skil. Dat is wat ons betreft een prima score.

Slim aankopen

De Skil 3116 20v Startset koop je doorgaans maar met één reden en dat is dat je Skil gereedschap wilt kopen waar nog geen batterij of lader bij zit. Dat scheelt namelijk veel geld, hoewel een aantal tools al met deze startset komen. Het kan dus lonen om even te kijken of er een toffe aanbieding is waar je deze startset al bij krijgt.

Conclusie Skil 3116 20v Startset

De Skil 3116 20v Startset is formeel geen snellader, maar de laadsnelheden van deze lader zijn echt prima. Er zijn weinig tools die in dezelfde tijd als de laadtijd ook een batterij weer helemaal leegtrekken. Dat we de lader kunnen ophangen is buitengewoon plezierig. Tsjah, je kunt verder ook niet veel fout doen met dit soort producten 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.