Logo GadgetGear.nl
Vlag van Europa
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Europa stemt voor een digitale identiteitskaart

Europa gaat bouwen aan een open source wallet, waarmee Europeanen via hun smartphones zichzelf kunnen identificeren. De plastic kaart blijft daarnaast bestaan.

Met 335 stemmen tegen 190 (en 31 geheelonthouders) won het voorstel afgelopen donderdag bij het Europees Parlement.

Hoe het geheel gecoördineerd moet worden is nog onbekend. Net als bij de COVID app, hebben alle lidstaten toestemming om met de ontwikkeling te beginnen. Randvoorwaarde is dat de ontwikkeling open source is, zodat anderen kunnen profiteren van het werk en zodat burgers openlijk kunnen checken hoe veilig het systeem is.

Of het digitale identificatiebewijs ook op servers van Amerikaanse partijen komt te draaien, denk met name aan Amazon, Google en Microsoft, is nog onbekend. Ook is onbekend in hoeverre je deze digitale kaart mag opnemen in jouw Apple of Google wallet. De kans is groot dat overheden vooral opteren voor een eigen app.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.