Unipanel Testpakket
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: Unipanel, plastic houtvervanger voor de bouw levert veel microplastics op

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de Unipanel Unipanel met 2 sterren.

THE GOOD

 • Erg goed te bewerken
 • Te bewerken met gereedschap voor hout

THE BAD

 • Enorme bron van nano- en microplastics rondom jouw project

In de bouw moet alles sneller en simpeler. De advertenties van Unipanel op sociale media maakte ons nieuwsgierig. Haar materiaal zou gegarandeerd beter zijn dan hout, maar zitten er echt alleen maar voordelen aan? We vroegen een sample aan.

Het systeem

Unipanel is een systeem. Hoewel het merk zegt dat de panelen te verwerken zijn op dezelfde wijze dat je Red Cedar of multiplex zou verwerken, is het wel zo dat ze eigen schroeven gebruiken. Daar leveren ze ook meteen afdekdopjes bij die keurig wegvallen in het oppervlak van de panelen. Dus best slim. Vooral omdat de kop van de eigen unipanel schroeven nauwelijks breder is dan de schroef zelf. Bij taps toelopende houtschroeven kan het materiaal breken door de druk die de schroeven hierop uitvoeren in de buurt van de rand.

Het materiaal

Unipanel windt er geen doekjes om. Het materiaal is 100% kunststof en laat zich net zo afwerken als hout, zonder de nadelen ervan. Je kunt het dus verzagen met houtzagen en ook bewerken met houtfrezen, opschuren etc. Het is wel zo dat de zaagranden een grove structuur hebben terwijl de boven- en onderkant van het materiaal wel zo goed als glad zijn. Het materiaal smelt dus ook niet wanneer ik het over mijn zaagtafel haal.

Unipanel Plaat

Bron van Microplastics

Maar hoe zit het met zaagsel? Daar laat het materiaal ons een beetje in de steek. Rondom ons gereedschap ligt een hoop plastic ‘zaagsel’. Kleine plasticdeeltjes die gemakkelijk wegwaaien. Bij schuren en frezen kunnen we echt wel spreken van microplastics. Hoewel we snappen dat organisaties als Heminkgroep, Technova college, BAM en Landal kiezen voor dit materiaal om onderhoudskosten te besparen, hebben we toch echt het idee dat dit materiaal zeer milieuvervuilend is. Zeker wanneer je het verwerkt met gereedschappen waar je ook hout op verwerkt, krijg je dus een gemengde stofberg van hout en plastics. De vele voordelen van het materiaal eisen dus ook hun tol op het milieu.

Unipanel Detail

Conclusie Unipanel

Ik geef toe dat ik echt wel fan ben van het materiaal van Unipanel. Ergens zou ik hier echt heel graag mijn klussen mee doen. Maar het idee dat ik meer microplastics en nanoplastics het milieu in breng als doe het zelfer staat me zo tegen, dat ik het niet over mijn hart kan krijgen om dit materiaal aan te kopen en in mijn huis te verwerken. Dan toch maar genoegen nemen met de ‘mindere’ eigenschappen van echt hout.

3 reacties

 1. Zeer interessant vraagstuk. Maar de conclusie vind ik niet helemaal fair wanneer je niet Unipanel de kans geeft te reageren. Daarnaast had je wellicht wat meningen moeten inwinnen bij partijen die het toepassen en partijen die juist voor andere opties kiezen. En wellicht bij iemand die als expert gezien kan worden. Zowel aan de wetenschappelijke zijde als de praktische zijde, bijv bij een universiteit en HTS en MTS en grote bouwbedrijven.

  1. We hebben een half jaar geleden al geprobeerd in contact te komen met Unipanel. Dat is helaas toen niet gelukt. Het was inderdaad mooi geweest om een reactie vanuit hun bij dit verhaal te hebben. We geloven ook echt wel in de positieve eigenschappen van het materiaal. De verwerking ervan zien we als het probleem.

 2. Ik ontvang veel reclame voor dit materiaal, maar stelde mijzelf ook meteen de vraag hoe dat zit met microplastics. Zeker als je de fotos ziet van verwerkingsmachines bedekt met plastic stof.
  Ben het oneens met de reactie van Restim. Dit behoeft geen wetenschappelijke analyse. Als je plastic vermaalt tot stof, creëer je microplastic. Punt
  Het uitblijven van een reactie van Unipanel spreekt wat mij betreft boekdelen.
  Zonder meer een onverantwoord product.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.