Logo GadgetGear.nl
Skil 3085 Handvat
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Skil CA 3085 XP accuklopboormachine

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Skil 3085 CA met 5 sterren.

THE GOOD

  • Ook comfortabel bij langdurig gebruik
  • Perfecte werkplekverlichting
  • Snel wisselen van boren en bits
  • Krachtig genoeg om in beton te boren

THE BAD

Afgelopen jaar arriveerde de geestelijk opvolger van de Skil 3070 brushless accuklopboormachine die we in 2022 hebben getest. Volgends ons contactpersoon bij Skil zou je met deze een accu-boorhamer als de SKil 3850 eigenlijk niet meer nodig hebben door de 130Nm koppel die deze machine zou leveren. Tijd voor de redactie om dit uit te zoeken.

Unboxing

Wij kregen vanuit Skil de slimste verpakking aangeleverd. De Skil 3085 CA. Dit is een kartonnen doos zonder lader, zonder batterijen en zonder andere accessoires. Het enige dat je dan bij deze boormachine krijgt is een dubbele bit met kruis- en platte kop en een ceintuurhaak waarmee je de machine aan jouw riem kunt hangen. Vergeten we het losneembare handvat te benoemen? Zeker niet, maar dat is wat ons betreft integraal onderdeel van deze powertool. Okay, de handleiding zouden we wel bijna vergeten te benoemen.

Ontwerp

Van alle Skil tools ben ik nog steeds onder de indruk van het ontwerp van de Skil 3070 accu-boormachine. Die wist extreem stijlvol de balans te zoeken tussen vorm en functie. Het pallet telde drie kleuren en dat heeft Skil nu teruggebracht tot twee kleuren. Bovendien is het grootste deel van de machine nu van zachtere plastics om trillingen op te vangen, wat een hoop comfort tijdens het klussen toevoegt. Zo hebben we hem gebruikt voor schuttingen en een BBQ pit, waarvoor we zeker 1.000 schroeven hebben gebruikt… en het gros moesten voorboren. Voor de bevestiging van palen en planken hebben we ook in beton moeten werken, dus we hebben de machine echt goed op de proef mogen stellen afgelopen jaar.

Skil 3085 trekker

Wat opvalt in het nieuwe ontwerp is dat de mooie pendelschakelaar die de 3070 gebruikte om te schakelen tussen schroeven, boren en klopboren is vervangen door een reguliere selectiering. Minder ‘mooi’ maar in de praktijk wel veel praktischer. Bovendien merkten we na ruim een jaar dat die pendel weleens wilde blokkeren. We kunnen ons voorstellen dat de selectiering veel houdbaarder is.

De boorkop is aan de voorkant nu metaalkleurig gelaten in plaats van zwart op de 3070. Een slimme keuze omdat we na een jaar klussen daar toch wel heel veel krassen op zagen. De boorkop ziet er op deze manier minder snel versleten uit. Een eenvoudige, maar slimme keuze van Skil.

Skil 3085 selector

Het losneembare handvat is ook een bijzonder slimme constructie. De klem is bijzonder krachtig, waardoor je eigenlijk geen zorgen hebt of deze loskomt. Wel is het zodat bij het aan- en losdraaien van de klem, deze behoorlijk kan piepen. Een paar druppeltjes kruipolie erin en een minuut of tien op en neer draaien was de oplossing.

Klusverlichting

Wat echt een eigen onderwerp verdient, is de nieuwe manier waarop de machine jouw klus van extra licht voorziet. De 3070 had hetzelfde LED lampje dat we op vele andere machines tegenkomen. Die schijnt netjes voor de boorkop, maar dat is het ook wel. Bij deze machine is die enkele LED vervangen voor een complete LED balk net boven de batterij. Die begint te schijnen wanneer je begint te boren en stopt daarna. Daarnaast kun je hem zelf ook aanzetten en de intensiteit aanpassen. Hierdoor gebruik ik hem stiekem best vaak voor het verlichten op plekken waarvoor ik niet helemaal wil gaan slepen met de Skil 3157 CA snoerloze dubbele LED-bouwlamp.

Skil 3085 LED balk

De krachttest

Het eerste dat we wilden doen, was echt een krachtmeting tussen de voorloper Skil 3070, de accu-boorhamer Skil 3850 en deze 3085 XP. Voor deze test hebben we gebruik gemaakt van een betontegel om te voorkomen dat we tegen betonwapening aanlopen, wat de test kan verstoren. Alle drie werken ze met een 10mm betonboor. De 3070 en 3085 delen dezelfde betonboor. De klopboor heeft uiteraard een eigen SDS 10mm bit om mee te werken. Dezelfde betonboor daarop plaatsen is niet mogelijk, dus daar kan verschil ontstaan in de test.

Skil 3085 vergelijking met 3070 en 3850

De Skil 3070 kan prima een 10mm gat in beton boren, maar is daar wel echt lang mee bezig. De machine wordt ook echt goed warm. Voor af en toe een gat is dat prima.

De Skil 3850 vreet zich echt moeiteloos in het beton en lijkt ook niet echt warm te worden. Een gat van deze diameter in beton gaat echt nauwelijks langzamer dan de 3070 deze in een paal hardhout moet boren.

Skil 3085 verf mengen

En dan de Skil 3085. Ook die boort prima gaten van 10mm in beton, wordt wel wat warm, maar totaal niet iets waar ik me zorgen over maak. Qua tempo ligt een stuk hoger dan bij de 3070, maar komt niet in de buurt van de snelheid 3850. Weet je dus dat je veel in beton moet boren, dan blijft de aanschaf van een machine als de Skil 3850 een waardevolle toevoeging.

Verschillende uitvoeringen

Zoals vaker bij klopboormachines, heeft Skil een aantal verschillende verpakkingen samengesteld die gereedschapsverkopers kunnen inkopen. Zo is er de Skil 3085 JA die met een plastic koffer en een extra bittensetje komt. Je komt ook de Skil 3085 HB tegen, met een PWRCORE 20 lader, twee extra 4.0 Ah batterijen en een dubbele USB adapter voor de batterijen, zodat je deze ook als powerbank kunt gebruiken. Wellicht dat er ook nog andere samenstellingen zijn, maar die zijn ons dan niet opgevallen.

Conclusie Skil 3085 CA accu-klopboormachine

Skil zet op haar site dat de Skil 3085 CA accu-klopboormachine geschikt is voor ‘tough projects’ ofwel professioneel gebruik. We hebben heel wat accu’s leeggedraaid op deze machine en kunnen bevestigen dat ook bij langdurig gebruik, de machine heel prettig werkt. Het verwisselen van bits en boren gaat lekker vlot (maar dat is niet heel uniek) en de machine wordt niet snel warm. Een enorm waardevolle toevoeging is de nieuwe verlichtingsbalk die je ook een beetje als echt kluslicht kunt gebruiken. Super slimme toevoeging waardoor dit op dit moment ook echt mijn favoriete machine is om mee te werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.