Logo GadgetGear.nl
Skil 1340 Table Saw in de tuin
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Skil 1340 Table Saw, indrukwekkende precisie, brute kracht

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Skil 1340 Table Saw met 5 sterren.

THE GOOD

  • Geschikt voor grof en precies werk
  • Veel keuze in zaagbladen
  • Sterke 2.000 Watt motor
  • Compact op te bergen
  • Gemakkelijk op te zetten

THE BAD

Ik geef toe dat ik echt onder de indruk was van de marketingafbeeldingen van de Skil 1340 Table Saw, maar het voelde toch vooral aan als een tafelzaag om constructiemateriaal te zagen. En dan maakt een millimeter meer of minder doorgaans niet echt uit. Voor meubelmakers is dat bijvoorbeeld wel heel relevant. Wat blijkt? Je kunt met deze brute tafelzaag wel degelijk uiterst precies zaagwerk verrichten.

Unboxing

De doos van de Skil 1340 Table Saw is enorm. Groot voordeel is dat er weinig te monteren valt aan de zaag. Hij is gemaakt om mobiel te zijn en gemakkelijk mee te nemen. Je tilt hem uit de doos en bent bijna meteen klaar om met de zaag aan de slag te gaan.

In de doos zit de tafelzaag, documentatie, gereedschap (2 sleutels en een erg lange inbussleutel) om zelf het apparaat te kunnen onderhouden en alle andere essentials. Voor de veiligheid zit in de machine ook nog een aanduwlat.

oplus 1310720
oplus_1310720

Zaagblad

Natuurlijk krijg je meteen al een zaagblad van Skil meegeleverd. Dit is hetzelfde zaagblad dat ook werd meegeleverd met de Skil 1320. Het gaat om een 254mm zaagblad met 48 tanden. Skil levert zelf geen vervangende zaagbladen, maar je kunt zonder probleem zaagbladen van andere merken kopen. Zo heb ik het 48 tanden blad vooral gebruikt voor het zagen van tuinhout in de zomer. In de winter heb ik een mediawall gemaakt voor in huis. Toen heb ik een Bosch Blauw zaagblad met 80 smallere tanden geplaatst op de machine. Dat leverde een prachtige, strakke snede op. Met name belangrijk omdat ik veel met gelamineerd hout werkte in dat project.

Datzelfde blad heb ik op dat moment ook in de afkortzaag geplaatst. Toch vind ik het zelf wel jammer dat Skil geen assortiment met eigen zaagbladen aanbiedt. Daar zal vast wel over zijn nagedacht. Inmiddels heb ik het Bosch Expert for Wood cirkelzaagblad gekocht en getest op deze machine. Een enorme upgrade voor wie met fijner zaagwerk bezig is.

oplus 1310720
Het originele 48 tanden Skil zaagblad met daarnaast het Expert for Wood zaagblad van Bosch

Overigens bevat de zaagtafel een 2.000 Watt motor. Hierdoor is hij ook krachtig genoeg om planken van hardhout te verzagen, mits je niet al te hard gaat.

Zaagbladpositie

Je kunt zonder gereedschap de grote knop gebruiken om het zaagblad tussen -2 en 47 graden te verstellen. Met een aanslag in de knop stel je deze gemakkelijk en zonder kijken in op 0 en 45 graden. Ideaal. En ook dat kun je zelf nog bijstellen als dit om wat voorn reden dan ook niet meer helemaal klopt.

Opzetten

De tafelzaag is duidelijk zo ontworpen dat je hem niet allen snel kan opzetten, maar ook in je eentje. Één van de zijkanten bevat extra poten om hem op de zij op te kunnen bergen. Sterker nog, je hebt dan een extra handvat om hem gemakkelijk te dragen.

Vanuit die positie kun je twee van de aluminium buispoten uitklappen. Hierna til je hem op die poten en klap je de andere twee poten uit. Bam, je bent al klaar om te zagen! Onstabiele ondergrond? Één van de poten is verstelbaar, zodat je toch stabiel kunt werken. Slim!

Afzuiging

De tafelzaag heeft aan de achterkant een pijp waar zaagsel uit komt. Hoewel de tafelzaag natuurlijk boven het blad zaagt, lukt het de machine echt wel om het grootste deel van het zaagsel netjes af te vangen. Met de meegeleverde accessoire, sluit je gemakkelijk een klusstofzuiger aan op de zaagtafel. Zo hou je jouw werkplek redelijk schoon.

Bijzondere snelgeleider

Om te zorgen dat je plaatmateriaal ook echt recht zaagt, is de tafel van een snelgeleider voorzien. Door een slimme draagconstructie voor deze snelgeleider, kan die ook dienen als tafelverlenging om nog grotere stukken materiaal over de tafel te geleiden. Zo kun je aan de rechterkant maximaal 64CM ondersteuning krijgen.

Je kunt op deze zaagtafel de geleiders gemakkelijk afstellen met een inbussleutel
Je kunt op deze zaagtafel de geleiders gemakkelijk afstellen met een inbussleutel

De snelgeleider werkt met een dubbel tandwielsysteem voor snelle en stevige positionering. De voorkant en de achterkant van de geleider staan dus altijd gegarandeerd gelijk ten opzichte van de zaag. Maar wat als je door stoten toch de geleider scheef tikt? Dat overkwam me al in de eerste week van testen. Dan is het gelukkig mogelijk om de constructie los te maken en de positie van het tandwiel te corrigeren. Zeer servicevriendelijk!

Gebruikservaring

Ik heb afgelopen zomer een groot deel van mijn binnen- en buitenklussen met deze machine mogen maken en ik moet zeggen dat ik erg onder de indruk ben van de prijs/kwaliteitverhouding.

Ten eerste het gebruiksgemak als je de machine niet gebruikt. Qua gewicht weegt hij niet te veel. Zelf heb ik de veiligheidskap nooit op het zaagblad zitten. Hierdoor zakt hij helemaal onder het blad, waardoor ik aan die kant van de machine kan lopen en dat is super comfortabel. Ik mis die bescherming ook niet, al voel ik wel de verantwoordelijkheid om jou aan te raden wel altijd de beschermkap gemonteerd te houden 😉

De machine is lekker compact in mijn vinexschuurtje, waardoor hij eigenlijk niet in de weg staat. Sterker nog, deze zomer ga ik een opbergmeubel ontwerpen voor mijn schuur waar hij mooi in past, samen met de Skil 1320 afkortzaag.

Het resultaat van de Bosch Expert for Wood cirkelzaagblad

Wanneer ik hem opklap, werkt het systeem ook heel goed. Ik heb nooit hulp nodig, kan dus prima zelfstandig klussen met deze machine. Ik heb ook heel wat soorten plaatmateriaal en palen verzaagd. Ook hardhout. Dat laatste gaat niet heel hard, maar hij komt er prima doorheen. Het is wel altijd verstandig om (net als bij vergelijkbare machines) het juiste blad voor het werk te kiezen. Ga je gelamineerd hout voor een klusje in huis zagen, investeer dan in een beter zaagblad, terwijl het zaagblad echt prima is voor ruw hout en hardhout.

Hoewel Skil duidelijk veel investeert in veiligheid, zaag ik in de praktijk altijd zonder de veiligheidskap over de zaag. Ik kijk liever naar een veilige werkruimte. Denk aan het voorkomen dat kinderen in de buurt komen en het gebruiken van aanduwlatten om te voorkomen dat ook maar iemand met vingers in de buurt van het draaiende zaagblad komt.

Wat ik mis bij Skil, en waar ze voor mijn gevoel een prima bijverkoop op kunnen doen, is een klusstofzuiger. Ik gebruik nu mijn oude Bosch PAS 12-27F, maar het zou voor mij heel logisch zijn als Skil ook een model heeft. Liefst van vergelijkbaar formaat als deze zaagtafel, zodat je hem daar bijvoorbeeld onder kunt plaatsen.

Dan het geluidsniveau van de machine. Doordat ik zelf andere zaagbladen bij heb gekocht, merk ik dat het echt een combinatie van zaagblad en materiaal is dat een groot deel van de extra decibels veroorzaakt. Maar wat je ook verzaagt, gebruik gehoorbescherming.

Mis ik iets? Een laser boven het zaagblad lijkt een hele logische en is iets dat ik ook veel in de markt zie. Echter, je hebt een snelgeleider en het zaagblad staat normaal gezien altijd parallel aan die zaaggeleider. Een laser is misschien leuk voor de featurelist, maar ik zie er het nut niet van in.

Conclusie Skil 1340 Table Saw

Ik heb de afgelopen Jaren heel veel Skil gereedschap mogen ervaren en door de band genomen zie ik dat de prijs/kwaliteit combinatie altijd heel sterk is. Met deze Skil 1340 Table Saw heb ik voor mijn gevoel echter het best uitgedachte stuk gereedschap ooit van het merk. Met gemak verslaat deze andere zaagtafeloplossingen die ik heb getest. Deze is precies. Hij is sterk. Hij is gemakkelijk en snel te gebruiken. Sterker nog, ik heb mijn Bosch zaagtafel niet meer aangeraakt sinds deze machine er is en ik verwacht echt nog heel wat meer klussen te doen.

* Door een verhuizing mist het beeldmateriaal nog bij deze review. We vullen dit later aan.

4 reacties

  1. Geweldige machine. Indrukwekkende kracht en precisie. Prima prijs kwaliteit verhouding.
    Zeker wel de bescherming gebruiken, al kun je prima met twee vingers vijf bier bestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.