Logo GadgetGear.nl
Bosch Expert for Wood cirkelzaagblad
Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Bosch Expert for Wood cirkelzaagblad

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Bosch Expert for Wood met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Misschien iets stiller
  • Trilt misschien iets minder
  • Zaagt gewoon fantastisch

THE BAD

  • Redelijk prijzig

Onlangs hebben we een review geschreven van de Skil 1340 zaagtafel. Een fantastisch stuk gereedschap, maar standaard met een zaagblad voor het grovere werk. Voor wat mooier meubelwerk is het standaard zaagblad niet toereikend. Mijn oog viel op het high-tech uitziende Bosch Expert for Wood cirkelzaagblad met een diameter van 254mm. Is dit zaagblad van rond de €50 het geld waard?

Het probleem van de tanden

Mocht je nog geen diehard klusser zijn, dan is het belangrijk dat je iets weet van de vertanding van cirkelzaagbladen. In het algemeen geldt, hoe meer tanden, hoe fijner het resultaat. Immers hapt het zaagblad per tand minder materiaal weg op dezelfde snelheid. Zeker wanneer je met fijne houtsoorten werkt of gelamineerd hout, levert een zaagblad als dit veel minder kans op versplintering van het resultaat op. Het formaat van het zaagblad is redelijk bepalend voor hoeveel tanden je kwijt kunt.

Bosch Expert for Wood cirkelzaagblad tanden

Unboxing

In de kartonnen verpakking is het zaagblad met handleiding te vinden. Achterop staat een handige materialentabel, zodat je weet waar je het zaagblad op kunt gebruiken. Handig om jouw oude Skil zaagblad in te bewaren natuurlijk.

Bosch Expert for Wood cirkelzaagblad verpakking

Design

Qua ontwerp is de Bosch Expert for Wood cirkelzaagblad wel echt een mooi stukje productontwerp. Bosch Blue is voor de professional, dus heeft Bosch natuurlijk geïnvesteerd in een blauwe coating voor op het zaagblad. Groot voordeel is dat de coating redelijk glad is. Raakt het hout het zaagblad, zal dit niet meteen tot zwarte wrijving plekken leiden. Dat is comfortabel werken.

Standaard Skil 48 tanden zaagblad met de Bosch ernaast

Wat ook opvalt, zijn de sleuven die Bosch in het zaagblad heeft gesneden. Die moeten trillingen minimaliseren en daarmee ook het lawaai dat het blad produceert. Nu gebruiken we hem in een stationaire zaag, dus die trillingen hadden we al niet veel last van. Maar qua geluid hebben we wel het idee dat het iets scheelt, maar dat is omdat we er nu echt op gelet hebben. Met gehoorbescherming op natuurlijk.

Het resultaat van de Skil
Het resultaat van de Skil

Resultaat

Het resultaat van het zaagwerk is eigenlijk precies wat ik er vooraf van had verwacht. Hoewel ik voor de zekerheid wel altijd een stukje schilderstape over gelamineerd hout trek, is het resultaat van de snede significant beter dan het standaard 48-tanden blad van Skil. Tijdens het zagen, loopt het blad ook echt mooi door het materiaal. Het is duidelijk zonde om zo’n mooi blad voor tuinhout te gebruiken, maar voor binnenwerk is dit mijn nieuwe favoriet.

Het resultaat van de Bosch Expert for Wood cirkelzaagblad
Het resultaat van de Bosch Expert for Wood cirkelzaagblad

Conclusie Bosch Expert for Wood cirkelzaagblad

Echt veel stiller is het Bosch Expert for Wood cirkelzaagblad niet en qua trillingen kunnen we er eigenlijk ook niks over zeggen. Maar het zaagresultaat met dit cirkelzaagblad is echt waanzinnig netjes. In de bouwmarkt zijn zeker goedkopere bladen met 60 tanden te vinden, toch voelt dit blad echt als waar voor mijn geld.

Bosch Expert for Wood cirkelzaagblad kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.