Logo GadgetGear.nl
Statue of Unity projection mapping evenement in India
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Statue of Unity projection mapping is echt next level

We zijn in India afgereisd naar het stuwmeer bij de Sardar Sarovar Dam in Kevadia, Gujarat. Daar staat het vrijheidssymbool ‘Statue of Unity’. Een 182 meter hoog beeld van Vallabhbhai Patel, de sleutelfiguur van de onafhankelijkheidsstrijd die India samenbracht tot wat het nu is. Het beeld blijkt ook de hoofdrol te spelen in de grootste vast projection mapping installatie ter wereld. Wat ze hier in India doen, is echt waanzinnig.

Maar eerst de omgeving

India is trots op haar Statue of Unity. Niet alleen om de beeldtenis, maar ook omdat dit project het grootste standbeeld ter wereld vormt. Rondom het standbeeld zijn vele activiteiten te vinden. Er is een uitgebreide dierentuin die redelijk onderhouden is, er zijn prachtige goed onderhouden parken, dino trails en andere activiteiten te beleven. Qua horeca is het wat wisselend.

Natuurlijk heeft TATA (van de staalfabrieken in IJmuiden) haar Starbucks vlakbij het beeld gezet, maar verder is het vooral lokale horeca met wisselende hygiëne. De locals eten vooral bij de plaatselijke foodstandjes, maar ter voorkomen van een voedselvergiftiging werd ik door mijn vrienden toch maar in de premium tent van TATA gezet.

Statue of Unity overdag

Overigens is het helemaal geen probleem voor het personeel wanneer de locals zelf meegebrachte etenswaren consumeren. Ondanks dat er duizenden mensen per dag naar het standbeeld komen, was Starbucks vrijwel leeg door het enorme aanbod streetfood van de armere bevolking. Hoe dan ook, je kunt je hier echt prima een hele dag plezier hebben.

De provincie Gujarat, waar het beeld staat, heeft nogal veel last van aanslagen vanuit Pakistan. Bij het beeld moet je door de zware security heen. Hoewel de locals geen bagage mee mogen nemen, mag je dat als Europeaan wel. Mijn koffer zat dan ook vol spullen van mijn vrienden wat hen een stukje luxe gaf. Wel is het zo dat mijn paspoort gegevens werden vastgelegd. Voor buitenlanders blijken speciale veiligheidsprotocollen aanwezig bij incidenten.

Het beeld overdag

Overdag hebben we het beeld bezocht. Je kunt via de extreem snelle liften gemakkelijk op borsthoogte komen en van daaruit kijken naar de Sardar Sarover Dam. Doordat het beeld een stuk buiten bewoond gebied ligt, is de lucht redelijk schoon, dus je kijkt lekker ver van je af.

Arjan voor het Statue of Unity

Ook hebben we zowel de gewone rondvaartboot als de speedboot gehuurd voor onze vrienden. Die speedboat is meer een soort watertaxi en eigenlijk geen donder aan. De rondvaart was wel enorm leuk, omdat er ook een stuk entertainment bij zit.

Het beeld in het donker

Zodra het donker wordt, maken de bezoekers zich op voor de grootste projection mapping. Een dagelijks protocol voor de attractie. Wie geld heeft voor de betere kaartjes, mag op de banken zitten die langs de rivier staan. Schoolreisjes en bezoekers met de goedkoopste kaarten kunnen op veel grotere afstand vanaf de parkeerplaatsen meegenieten. Daar zijn op dat moment enorme vlakken asfalt vrijgemaakt om op te zitten. De kloof tussen arm en rijk is gewoon heel groot in India.

Ook hier maakt het personeel weer onderscheid. Ik kwam met mijn Indiase vrienden te laat aan bij de banken, dus die waren allemaal vol. Ik liep intuïtief naar voren in de hoop een mooie staanplaats te vinden. De beveiliging kwam al snel opdraven en bracht me naar frontrow seats gereserveerd voor buitenlanders. Uiteraard mochten mijn vrienden daar ook zitten. Discriminatie op huidskleur is hier onderdeel van hoe de maatschappij werkt. Ik had woke het aanbod kunnen negeren, maar was ook gewoon blij dat ik dit mijn vrienden op deze manier kon gunnen.

Statue of Unity projecties

Voor de projection mapping maakt de locatie gebruik van een enorme batterij aan projectors en lasers. Wat heel gaaf is, is dat alle publieke verlichting tijdens de projecties wordt uitgezet om zo optimaal te kunnen genieten. Over de hele lengte van het terrein staan speakers om de bijbehorende geluiden goed te kunnen horen. De hele presentatie was helaas wel in Hindi, maar wel goed te volgen als je overdag een beetje opgelet hebt in het bezoekerscentrum. De presentatie vertelt het verhaal over de strijd tot het samenbrengen van de Indiase staten.

Het is verbluffend om te zien hoe enorm veel licht er van het standbeeld komt door de projectie. De hele projectie was duidelijk naadloos en er werd heel slim gebruik gemaakt van de vormgeving van het standbeeld. De lasers werden vooral gebruikt om de scherpe lijnen neer te zetten.

Statue of Unity lasershow

We sloten de trip af door opnieuw naar de rondvaartboot te gaan. Op de bovenverdieping draaide een kort en leuk entertainmentprogramma waarna we afsloten met zowel Indiaas als Chinees buffet en een DJ die traditionele Indiase muziek met moderne, bijna apres-ski achtige beats liet horen. Een groot feest.

Pro tip, kijk uit voor de gratis drankjes en waterballen. Hoewel mijn vrienden daar volop gebruik van maakten, vertrouwden ze de hygiëne onvoldoende voor mij.

Statue of Unity projection mapping evenement in India

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.