Logo GadgetGear.nl
Oppo Find X6 Series
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Oppo gaat Nokia betalen voor terugkeer in Europa

Oppo bracht de afgelopen twee naar nauwelijks smartphones uit in Europa. Het was in diverse landen verwikkeld in een juridische patentstrijd met Nokia. Die patentstrijd heeft het opgegeven, zodat het kan werken aan een terugkeer op de markt.

Nokia wist onder anderen in Duitsland een verkoopverbod op Oppo smartphones van de grond te krijgen. Hierdoor werd de Europese markt een heel stuk kleiner. Ook zustermerken Vivo en Realme van Oppo lijken door deze strijd verminderd actief in Europa en zeker hier in Nederland. Vivo introduceerde in 2022 voorzichtig twee telefoons, waarna het verdween. Rond die periode bracht Realme ook slechts een handje vol smartphones naar Nederland, waarna het merk stilletjes verdween.

Oppo heeft nu een deal met Nokia gesloten en betaalt, ook met terugwerkende kracht, voor de patenten die zijn geschonden. Op die manier kan Oppo werken aan herstel van haar marktaandeel.

Voor ons Nederlanders is dit goed nieuws, omdat het smartphoneschap wel heel leeg begon te geraken. Oppo was hier nog wel met dochter OnePlus aanwezig, maar verder kun je in Nederland alleen nog maar high-end Androids kopen van Samsung, Xiaomi, Nothing en Sony. Bovendien zijn de voorraden bij Xiaomi altijd laag, waardoor ze al snel uitverkocht zijn. De Google Pixel smartphones hebben immers een minder krachtige chipset en rekenen we daardoor niet tot de echte high-end mee (sorry fans).

Update 29-01-2024 – Oppo wijst ons terecht op het feit dat het merk in de Reno en A series volop smartphones is uit blijven brengen in Europa. Ook in het hogere segment waar we naar verwijzen, is het hier wel de Find N2 Flip gaan verkopen. Het beeld rondom Oppo is dus minder negatief dan we in dit bericht mogelijk naar voren hebben gebracht. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.