Logo GadgetGear.nl
Apple Logo Oud
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Dit is hoe Apple’s Core Technology Fee een nachtmerrie wordt voor o.a. Spotify

Even leek de Digital Markets Act een bevrijding voor Spotify in Europa. Zoals Spotify aangaf, eindelijk de vrijheid op transparant te zijn over prijzen en afdrachten. Eindelijk de mogelijkheid om iOS gebruikers weer een eerlijk bedrag te laten betalen voor haar diensten. Maar dat wordt genekt door een nieuwe Apple-taks genaamd de Core Technology Fee.

Jarenlang wist Apple over ieder kabeltje, hoesje etc voor haar apparaten geld te verdienen met haar MFI programma. In de volksmond werd dit ook wel de Apple-Tax genoemd. Bijvoorbeeld omdat je voor een Apple Lightning kabeltje een speciaal chipje nodig had dat bevestigde dat er voor het kabeltje aan Apple was betaald door de fabrikant. Zo niet, kon het toestel de kabel weigeren. Ook als deze hardware technisch helemaal in orde was.

Nu Apple bedrijven de vrijheid moet geven in Europa om zelf betalingen buiten Apple om te verrichten en de mogelijkheid te bieden om apps buiten de App Store om aan te bieden, leek het er even op dat Apple de grip op haar inkomsten zou verliezen. Maar daar heeft Apple iets op bedacht. Wil je iOS apps maken, heb je daar Apple technologie voor nodig. Wanneer jouw app populair is, moet je daar voor gaan betalen in de vorm van de Core Technology Fee.

Heb je meer dan 1 miljoen gebruikers, iets dat voor Spotify niet heel raar is, dan moet je per jaar €0,50 per gebruiker gaan afdragen. Met terugwerkende kracht vanaf de eerste gebruiker in het jaar dat je over de 1 miljoen gaat.

Met andere woorden. Je hebt een leuke app ontwikkeld, geeft die weg en het moment dat de 1 miljoenste gebruiker jouw app gaat gebruiken, ontvang je van Apple een factuur voor €500.0000. En die krijg je na een jaar gewoon weer, plus kosten voor de extra gebruikers die je er alweer bij hebt gekregen. Een voorwaarde die voor menig ontwikkelaar een instant faillissement kan betekenen en de ontwikkeling van gratis apps door gepassioneerde ontwikkelaars volledig afremt.

Spotify CEO Daniel Ek laat dan ook weten in een blogpost dat de Core Technology Fee niets anders is dan een vorm van afpersing is, dat Apple heeft bedacht om afwijkend handelen in Europa tegen te gaan. Iets dat alsnog vrijheid- en innovatiebeperkend werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.