Logo GadgetGear.nl
Betavolt Batterij
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Betavolt ontwikkelt nucleaire batterij met 50 jaar energie

Het Japanse Betavolt heeft een wel heel bijzondere batterij ontwikkeld, al vragen we af of we het nog wel een batterij mogen noemen. De batterij is namelijk in staat om 50 jaar lang energie af te geven op basis van nucleair materiaal.

De batterij is nu nog kleiner dan een muntstukje en levert slechts 3 volt, maar eigenlijk is de batterij gewoon een miniatuur kerncentrale die je in jouw apparaat stopt. Het nucleaire materiaal in de batterij wekt namelijk de benodigde energie op en de genoemde 50 jaar is op basis van de afname van de nucleaire kracht in de batterij. Er wordt hiervoor gebruik gemaakt van de radioactieve isotoop nikkel-63 in combinatie met een halfgeleider van diamant.

Met radioactieve materialen als strontium-90 en promethium-147 onderzoekt Betavolt nu de mogelijkheden om tot sterkere batterijen en tot een nog langere levensduur te komen. Of en wanneer we dit in gadgets gaan vinden is onbekend, maar we kunnen ons voorstellen dat iedereen met een pacemaker hier echt wel op zit te wachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.