Logo GadgetGear.nl
Stoov Big Hug op een eetkamerstoel
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Stoov Big Hug warmtedeken

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Stoov Big Hug met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Goed uitgedacht concept
  • Mooi materiaalgebruik
  • Gemakkelijk te bedienen

THE BAD

  • Niet op te laden met USB-C

Stoov leerden we eerder al kennen rondom hun verwarmende kussentjes. En ik geef toe, die ligt met dit weer regelmatig in mijn gaming/redactiestoel op me te wachten. Heerlijk met dit koude weer. Maar het kan handiger en gemakkelijker om jezelf in plaats van het hele huis te verwarmen. Dat ontdekken we met de Stoov Big Hug. Een warmtekleed om niet onder, maar op te kruipen.

Stoov Big Hug Verpakking

Unboxing

Stoov gebruikt een verzenddoos die er gewoon heel netjes uitziet. Etiket eraf trekken en onder de kerstboom knallen. Het kan (bijna). In de doos zit het warmtekleed in een plastic zak, documentatie, de accupack en de lader. Plastic en papier zijn goed te scheiden, dus dat is helemaal prima.

Stoov Big Hug Uitgepakt

Ontwerp

Het warmtedeken van Stoov is ontwikkeld om niet onder, maar op te gaan zitten. Je legt hem dus lekker over de rugleuning van jouw stoel. Het kleedje heeft al een vouwzone voor waar zitvlak en rugvlak elkaar scheiden. Dit is vooral functioneel, want er zitten twee flexibele infrarood warmte-elementen in het kleed. Voor de rug en voor de billen. Doordat je visueel ziet waar hij moet vouwen, positioneer je die elementen correct. Dat is erg slim. Aan de hoofdkant zit een speciaal vak waar je de accu in stopt. Doordat deze over de rugleuning moet vallen, zorgt de zwaartekracht dat het kleed op haar plaats blijft. De aansluiting en bediening gaat via het grote Stoov label op de zijkant van de Big Hug.

De Big Hug komt momenteel in twee formaten. Wij ontvingen de Big Hug, de kleinste met een maat van 40×110. Voor ons bankstel is de lengte breedte van 40CM prima, onze billen zijn niet heel veel breder. Maar de lengte van 110CM is wel aan de krappe kant, waardoor de batterij op de rugleuning ligt in plaats van er echt achter te vallen. Hierdoor ligt ons hoofd tegen de batterij aan. Net niet prettig.

Op onze eetkamerstoelen is het een beter verhaal. Daar valt de batterij wel net over de rugleuning heen, waardoor die lekker uit de weg is. Dat zit echt heerlijk.

Stoov Big Hug

Onder de rits van de Big Hug zit een soort elastiek verwerkt met een haakje. Hoe je deze moet gebruiken lijkt ter vrije interpretatie. Zowel de handleiding als de website vertellen hier niets over. We gaan ervan uit dat dit een extra is om de Big Hug nog net iets beter aan een stoel vast te zetten. Maar het zou ook kunnen zijn om hem na oprollen vast te kunnen binden. Beiden zou kunnen.

Bediening

De bediening van de Stoov Big Hug verloopt helemaal via het rode label aan de zijkant. Hier zit een powerknop in verwerkt waarmee je kiest hoe warm hij moet worden. Bij de eerste klik gaat hij meteen vol vermogen. Iedere volgende klik gaat hij een standje lager.

Infrarood verwarming

De Stoov Big Hug maakt gebruik van infrarood verwarming. Dit wil zeggen dat hij organische materialen verwarmt. Ofwel, hij verwarmt jou wanneer je erop zit. Dit in tegenstelling tot een normaal verwarmingselement dat niet alleen jou, maar ook de lucht om het element heen verwarmt. Denk aan radiatoren en vloerverwarming. Dit is een veel efficiëntere overbrenging.

Batterijduur

Wij ontvingen de Ploov Big Hug met de grote batterij upgrade. Dan krijg je een 4.500mAh batterij in plaats van de standaard 2.600mAh batterij. Dat is grofweg twee keer de capaciteit. Op standje 1 (32 graden) gaat deze rond de 6 uur mee. Laat je de Big Hug verwarmen op standje 2 (37 graden), dan houdt hij het zo’n 4 uur vol. Standje drie (42 graden) is goed voor zo’n 3 uur plezier. Met een fleecedekentje relaxend op de bank is standje 1 van 32 graden echt al extreem plezierig en flink warm. Zonder een dekentje, dan schakel ik al wel snel naar de 42 graden. De grote batterij heeft een capaciteit van 49,95 Wh. Uitgaande van het prijsplafond, zou in het slechtste geval 1kWh €0,40 kosten. De batterij slaat 0,049kWh op. De kosten per keer dat je de batterij moet opladen zou rond de 2 cent liggen. In de praktijk liggen energieprijzen op dit moment een stuk lager.

Stoov Big Hug Opladen

Voor het opladen heb je wel de speciale lader van Stoov nodig. Het is helaas niet mogelijk om een USB-C lader te gebruiken. Daar ligt zeker nog ruimte tot verbetering. Immers hoeft Stoov dan geen lader meer mee te leveren, wat wel zo duurzaam is.

Wassen

Het is mogelijk om de Stoov Big Hug te wassen. De hoes die wij hebben mag op maximaal 30 graden gewassen worden. Andere hoezen hebben mogelijk andere wasinstructies. Deze staan op de website van Stoov vermeld.

Bij rugpijn

Tijdens de testperiode presteerde ik het om niet alleen corona op te lopen, waarbij ik op de Big Hug ben gaan liggen om me extra te verwarmen, maar ik ben ook door mijn rug gegaan. De eerste dagen dat ik met rugpijn aan het werk ging, heeft de Big Hug door mijn onderrug te verwarmen, er voor gezorgd dat ik veel gemakkelijker door die periode heen kwam. Beiden zijn formeel geen usecases, maar wel mogelijkheden om de Big Hug te gebruiken.

Innovatie ten opzichte van de Ploov

Eerder schreven we een review van het Stoov Ploov warmtekussen. Ten opzichte van dat warmtekussen, zien we de nodige veranderingen in de Stoov Big Hug. Beiden kunnen worden opgeladen via het etiket, maar de Big Hug heeft als extra een stroomschakelaar meegekregen in het ontwerp. Zo voorkom je dat je hem per ongeluk aan hebt staan. Maar… je laadt niet op in de uitstand. Daar moet je even aan denken.

Stoov Big Hug Aansluiting

Conclusie Stoov Big Hug

Hoewel hij voor ons bankstel net wat te krap is, past de Stoov Big Hug echt goed op onze eetkamerstoelen. Het idee om vanuit jouw rug en billen verwarmd te worden, is echt heerlijk en efficiënt. Door de zwaartekracht maakt jouw lichaam immers optimaal contact met de infraroodverwarming. In een dekentje dat over je heen gaat, zou dat een stuk minder zijn. De komende periode gaan gasprijzen zonder twijfel weer omhoog en ook Stadswarmteklanten van monopolist Vattenfall zullen weer de keuze moeten maken tussen blauwbekken van de kou of zich blauw betalen. Dan is qua kostprijs een warmtedeken als deze een wel heel interessante optie. Het zou alleen wel lekker zijn als we deze via USB-C zouden kunnen opladen.

Stoov Big Hug kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.