Logo GadgetGear.nl
Philips Fidelio T2 Verpakking
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Philips Fidelio T2 Review, Kleiner en grootser

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Philips Fidelio T2 met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Enorm hoog draagcomfort
 • Zeer goed geluid
 • Extreme accuduur
 • Draadloos opladen
 • Mooie afwerking

THE BAD

 • Net niet de beste keuze voor de audiofiel

Afgelopen nazomer waren we bij Philips in Barcelona en kregen we het nieuwe TWS vlaggenschip, de Philips Fidelio T2 mee om te ervaren. Een headset die het echt vroeg om een wat diepere en langere gebruikstest mee uit te voeren, en dat blijkt de moeite waard.

We hebben dit jaar een enorme hoeveelheid headsets mogen reviewen, waarbij deze Fidelio T2 al geruime tijd zeer hoop op ons verlanglijstje stond. Philips is in de audiohoek een merk dat echt nog een beetje durft te zoeken naar haar eigen niche in zowel geluidsprofiel als in product design.

Unboxing

Maar eerst kijken we even naar wat je krijgt wanneer je de Philips Fidelio T2 in gebruik neem. Dit begint al met vijf setjes eartips om uit te kiezen. Philips geeft in deze release duidelijk veel om het draagcomfort. Tegenwoordig zien we steeds meer merken die hier besparingen doorvoeren. Dat is dan wel duurzamer, maar wanneer een eartip te groot of te klein is, levert dat een slechte ervaring op. Hier zijn we dus heel blij mee.

Philips Fidelio T2 Uitgepakt

Verder krijgt je documentatie en een USB-A naar USB-C laadkabel. Die heb je overigens niet heel hard nodig. De case ondersteunt ook draadloos laden.

Design

Die charging case voor jouw oordopjes voelt nog groter aan dan de vorige release. Met haar rechte hoeken, is het een prachtig stukje design voor op jouw bureau. Toch is hij zo’n 40% kleiner geworden. In de broekzak is hij nog steeds wel heel nadrukkelijker aanwezig.

De onderkant van de case is van non-slip siliconenrubber. De bovenkant is afgewerkt met Schots Murihead leder. Jammer voor de vegans, maar het is wel echt enorm mooi.

Philips Fidelio T2 Case

De case van de Fidelio T1 was dan iets subtieler van design, die TWS oordopjes waren behoorlijk bulky. Dat heeft Philips in het ontwerp van deze headset proberen op te lossen. Hoewel ze nog steeds tot de grotere oordopjes behoren, zorgen de ronde vormen en wederom het leder ervoor dat ze niet heel bulky overkomen. Die lederen afwerking dubbelt ook als touchknop. Qua draagcomfort lijkt het zwaartepunt verlegd te zijn naar de rand van het oor in plaats van de gehoorgang. En dat is stiekem echt wel heel erg comfortabel. Maar daar kom ik zo op terug.

Philips Fidelio T2 case in de broekzak

Philips heeft als filosofie dat haar producten zoveel mogelijk moeten bestaan uit de materialen die je denkt te zien. Leder moet dus echt leder zijn, dat was al duidelijk. Maar metaal moet ook echt metaal zijn…. Tenzij dit echt niet anders kan. Het glanzend metalen deel van de oordopjes die je ziet, is dus geen echt metaal, maar ook geen plastic. In plaats van metaal is er gekozen voor een hoge kwaliteit keramiek. Dat kun je immers ook prima laten shinen als echt metaal en het is zelfs een stuk krasvaster. Maar de echte reden zit hem gewoon in de kwaliteit van de bluetooth verbinding. Metaal was de goedkope manier om het te doen, maar levert het risico op dat de verbinding vaker wegvalt of dat de audiokwaliteit degradeert. Dat moet je niet willen. De oordopjes zijn IPx4 waterdicht. Dus prima om mee te sporten.

Audiokwaliteit

De Fidelio range van Philips draait om audiokwaliteit en fabrikant TP Vision is bereid om offers te maken om die kwaliteit goed neer te zetten. Het heeft dan ook kosten nog moeite gespaard om te zorgen dat moderne en toekomstbestendige codecs als Lc3 aanwezig zijn naast LDAC en ook Bluetooth LE ondersteuning is al aanwezig.

Wat niet aanwezig is in de headset is spatial audio ondersteuning. Wanneer we demo’s afspelen die spatial audio moeten weergeven, merken we wel dat de headset in staat is om geluid enigszins in de ruimte om je heen te positioneren. Voor gamers zit hier onvoldoende meerwaarde in tijdens het spelen. Het is wel zo dat gamers de headset in low latency modus kunnen zetten. Dan offer je een stukje audioverbetering op voor een veel meer real-time verbinding met jouw smartphone.

TP Vision was tijdens de presentatie heel trots op haar keuzes in de werking van ANC en als ik ze moet vergelijken met de Sony WF-1000XM5, is deze headset van Philips echt heel veel beter in windruis. Bijvoorbeeld wanneer ik op de fiets zit. Daar kan Sony niet tegenop. In het openbaar vervoer heb ik het idee dat Sony weer net iets strakker scoort, maar dat verschil is wel heel klein. Eigenlijk zijn het vooral onverwachte, wat hardere geluiden die de ANC niet altijd op tijd van een correct tegengeluid kan voorzien.

Voor deze ANC werking is de headset met 6 microfoons uitgerust. Twee microfoons werken op basis van kaakbeengeleiding om zo jouw spraak te onderscheiden van al het andere geluid om je heen. Twee feedforward microfoons zijn dieper geplaatst om zo minder last te hebben van zaken als windruis. Die ruimte heeft Philips nou eenmaal in de flinke oordopjes.

Over gesprekken niets dan complimenten. Ik kan op de fiets gewoon gesprekken voeren zonder dat de andere partij merkt dat ik fiets. That’s a first. Met de Sidetone functie mixt de Philips Fidelio T2 jouw eigen stem door het weergegeven geluid. Dit voelt extreem natuurlijk aan.

Om dat geluid neer te zetten, is de Fidelio T2 headset uitgerust met 9,2mm drivers van grafeem. Hoewel er inmiddels merken zijn die veel grotere drivers toepassen, heeft de Fidelio dit echt niet nodig omdat TP Vision een gebalanceerd armatuur heeft geplaatst om tot een zo helder en krachtig mogelijk geluid te komen.

Het resultaat van deze opbouw is niet alleen voldoende volume, maar een headset die over de hele bandbreedte een warm en vol geluid neerzet. Niet heel neutraal, maar voor ons gevoel wel precies wat de gemiddelde luisteraar verwacht en wilt.

De app

In tegenstelling tot andere merken, is de app die Philips met haar headset meelevert relatief eenvoudig. Het bevat alle essentiële instellingen om de headset naar jouw smaak te laten klinken. Hoger lagen de verwachtingen ook niet, dus prima. Wat we wel missen is de mogelijkheid om de touchbediening naar eigen smaak aan te passen. Dat is wel echt een gemiste kans.

Conclusie Philips Fidelio T2

Philips durft het opnieuw aan om qua prijs boven andere grote merken te gaan zitten met de release van de Fidelio T2 en dat is gewaagd. Voor de audiofiel zal de Sony een veel interessantere keuze zijn, maar de gemiddelde luisteraar zal toch zeker heel gecharmeerd zijn van wat deze Philips headset neerzet. Dat Philips meteen investeert in codecs als LC3 die nog meanstream moeten worden, laat ook zien dat het merk zich richt op het produceren van een headset die echt nog wel een mooie toekomst wacht. Tenslotte is het draagcomfort echt fenomenaal.

2 reacties

 1. Dank voor de review. Leest prettig.

  Vind de oortjes best interessant. Zeker met de windruis, aangezien ik veel op de fiets zit, zie ik in deze wel een kandidaat. Jammer dat ze op het gebied van geluid niet al te sterk zijn. Maar goed, dat zij dit soort oortjes wel vaker niet. Ik heb een van die Linsoul dingen gekocht die jullie hier ook bespraken en die blaast alles weg wat ik aan top.TWS geprobeerd heb.

  Dat leer vind ik wel.jammer moet ik zeggen. Ik ben geen vegetariër, maar het is gewoon niet nodig om dit toe te passen. Hadden net zo goed voor een ander materiaal kunnen gaan. Ze zullen wel zeggen dat het een bijproduct is van de voedselindustrie, maar het is allang bewezen dat dit onzin is. Ja, ook bij zulke kleine stukjes.

  Trouwens, je praat over de WH1000XM5 van Sony. Maar ik zie daar geen review van hier op de site. Of kan ik gewoon niet zoeken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.