Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Dyson Zone blijkt vooral de ideale reisheadset

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Dyson Zone met 3.5 sterren.

THE GOOD

 • Enorm hoog draadcomfort
 • Frisse lucht, overal en altijd
 • erg goede reisaccessoires
 • Extreem goede ANC

THE BAD

 • Geen multipoint Bluetooth
 • Geen hi-res audiocodecs
 • Lastige powerknop

Jullie hebben de foto’s natuurlijk allemaal gezien. De Dyson Zone headset is niet alleen het eerste avontuur van Dyson in personal audio, maar in ruil voor een soort Optimus Prime look, krijg je er ook een non-stop stoot verse lucht voor terug.

Er ging ook echt veel onderzoek van Dyson aan vooraf. Jarenlang stuurde het bekende en minder bekende Europeanen door hun eigen steden met speciale rugzakken. Daarin sensoren die luchtkwaliteit en omgevingslawaai meten. Zo bracht Dyson diverse steden, waaronder Amsterdam in kaart. En heel eerlijk gezegd, de eerste paar keer dat Dyson dit deed, vonden we dat stiekem ook een beetje raar. We kenden Dyson alleen van de luchtbehandeling in de stofzuigers en luchtreinigers. Op dat moment was nog totaal niet duidelijk dat Dyson plannen had om schone lucht op straat aan te bieden. Maar sinds dit jaar kan het in Nederland. Je kunt een Dyson Zone headset kopen met de belofte dat je schone lucht inademt. Aan ons om er met de headset op uit te trekken.

Dat dit belangrijk is, liet Dyson eerder dit jaar al zien vanuit een onderzoek dat in Amsterdam was verricht naar de lucht- en geluidskwaliteit aldaar. Wereldwijd is het zelfs zo dat het WHO inschat dat 99% van de bevolking teveel vervuilde lucht binnenkrijgt en dat 7 miljoen mensen per jaar sterven door een teveel aan vervuilde lucht. Dit probleem zit hem vooral bij de arme landen. Zowel India als China verwachten jaarlijks 1,2 miljoen doden door luchtvervuiling.

Unboxing

De Dyson Zone komt in een reguliere en in een Dyson Zone Absolute uitvoering op de markt. Die laatste ontvingen wij en heeft de nodige extra’s voor reizigers. Je krijgt er namelijk alle accessoires voor in het vliegtuig bij, zowel een zachte als een harde tas om de headset beschermd in op te bergen en tenslotte ook nog een extra set luchtfilters. Die gaan een jaar mee, dus je kunt twee jaar vooruit voor je nieuwe setjes bij Dyson moet bestellen.

Naast de uitrusting is ook het ontwerp iets aangepast. Waar de reguliere Dyson Zone een zilveren mondvizier krijgt, heeft de Dyson Zone Absolute een champagne-gouden mondvizier.

Voor ik het ga hebben over het ontwerp van de headset, wil ik nog even terug naar zowel de harde travelcase als de stoffen opbergzak. Die laatste gebruik ik overigens bijna non-stop. Die harde vrijwel niet omdat hij erg veel ruimte inneemt in mijn tas. Beiden zijn voorzien van een scheiding, waardoor de oorschelpen beschermd worden tegen krassen die ze van elkaar zouden kunnen oplopen. Een eenvoudig, maar handig detail. Zelfs de stoffen zak bevat een speciaal vakje om alle (reis)kabels in op te bergen. Superhandig.

Ontwerp

Dyson staat bekend om haar eigenzinnige productontwerpen. Het bedrijf gebruikt zoveel mogelijk plastics en de kleuren mogen lekker opvallend en anders zijn. Prima bij een stofzuiger, maar wanneer je het op jouw hoofd gaat dragen, wordt het al snel iets stijlgevoeliger. Hoewel ik een overwegend blauwe headset met grote metalen filterkappen niet eens zo heel raar vind, is het champagne-gouden vizier wel iets om je even overheen te zetten als 80’s man. En net als het mondkapje in coronatijd, je neemt een stap die went.

Maar het ontwerp van de Dyson Zone is niet zomaar het ontwerp van een opvallende headset. In de enorme luchtschelpen zitten de luchtfilters weggewerkt, met in het midden een glazen schermpje dat een high-tech blik naar binnen laat werpen. Alsof je naar de spoelen van de audiodrivers zit te kijken. Het is prachtig.

De oorschelpen bevatten aan de andere kant, enorme paars-blauwe kussens van stof. Ze zitten heerlijk zacht en warm. Zeker nu het wat kouder is. De totale druk die de headset op het hoofd overbrengt is veel minder heftig dan ik had verwacht. Hij is zwaarder dan headsets als de JBL Tour One M2, maar je merkt het bijna niet. Deze hoofband is namelijk echt ontworpen om het gewicht van de headset (net geen 650 gram) over de schedel te verdelen in plaats van dat het gewicht door klemming bij de oren wordt overgebracht op het hoofd. Het verstellen van de hoofdband gaat vrijwel automatisch. Man wat een enorm comfort levert dit op.

En dan moeten we het toch even gaan hebben over de olifant in de kamer. Dat vizier dat voor jouw mond komt te zitten. Bulky? Zeker. Het moet ook echt iets voor jouw gezicht zweven en kan daarvoor flink uitrekken. Maar voor mij net niet voldoende om helemaal vrij van mijn gezicht te zijn. Met mijn kin maak ik wel contact met het zachte rubber aan de onderkant van het vizier en dat is prima. De bevestiging van het vizier gaat met bizar sterke magneetjes. Je hoeft hem dus niet non-stop verbonden te hebben met de headset. Wanneer hij. Niet verbonden is, zal de luchtzuivering verder ook niks doen omdat het vrijwel zinloos is. De luchtstroom kan immers niet zonder vizier naar jouw mond worden gericht. Tussen verbonden en niet verbonden is zelfs nog een tussenstap. Wanneer je iemand tegenkomt en een praatje wilt maken, kun je hem gewoon omlaag tikken. De bovenste magneten komen los, de onderste houden hem nog steeds vast. Het vizier bungelt dan onder jouw gezicht waardoor jouw complete gelaat weer zichtbaar is. Handig voor een snelle chit-chat. Dus ja, het is een bijzondere verschijning, maar er is gelukkig heel goed nagedacht over hoe je hem gebruikt.

Purificatie van de lucht

In de oorschelpen zitten aan beide kanten grote sleuven. Wanneer het vizier op de headset klikt, sluit de holte in het vizier perfect aan op de sleuven in de oorschelpen. Op dat moment begint de headset direct schone lucht te leveren aan jouw mond en neus. Door deze constante stroom op te wekken, krijg je voor jouw neus en mond een soort hogedrukgebied die ongezuiverde lucht voor een groot deel wegdrukt. Uiteraard zal dit nooit een 100% score opleveren, maar het helpt zeker.

Voordat de lucht door het vizier wordt geperst, wordt het eerst bij de oorschelpen naar binnen gezogen. Twee kleine compressors trekken de vieze buitenlucht door een tweelaags luchtfilter, waarna de lucht ook nog langs negatief geladen elektrostaten wordt geleid. Dyson is redelijk zeker dat het 99% van alle deeltjes tot 0,1 micron op deze manier uit de luchtstroom weet te onttrekken. In het filter zit ook nog een dun, met kalium verrijkt koolstoffilter om gassen uit de lucht te filteren. Denk aan gassen als NO2 en SO2.

Via de powerknop, die eigenlijk de ventilatieknop is, kun je schakelen tussen vier zuiveringsmodus. Zuivering op drie verschillende niveaus en automatisch niveau kiezen. In dat laatste geval bepaalt de headset op basis van de vervuiling die het om je heen meet, welke modus het meest geschikt is voor de headset. Loop ik hier in Nijmegen langs drukke wegen, dan merk ik dat hij echt flink opschaalt in het zuiveren van de lucht om me heen. In de app kan ik ook live volgen wat de luchtverontreiniging om me heen doet, wat best een leuk detail is.

Actieve ruisonderdrukking

Wanneer de compressors aan het werk moeten om de lucht te zuiveren, is de ANC die aanwezig is in de Dyson Zone niet langer een luxe. Dyson heeft dan ook flink geïnvesteerd in ANC technologie en gebruikt in totaal 11 microfoons om omgevingslawaai en lawaai van de mechanische onderdelen in de headset zelf terug te drukken. In totaal zegt Dyson tot 38 dB te kunnen dempen met haar ANC technologie. De ANC is inderdaad indrukwekkend. Het voelt echt alsof Dyson voor licht op vele andere merken. Toch is het niet zo dat je niets van de compressors in de oorschelpen merkt. Ondanks de ANC en ondankt de dikke oorkussens, is er wel degelijk een stukje resonantie dat overblijft… maar dat is niet vervelend of irritant. Je went er zelfs zo snel aan, dat je het alleen merkt als je er op let. Net als luchtvervuiling, kun je ook de geluidsdruk om je heen terugzien in de app.

Geluidservaring

We hebben de headset in bus, trein, tram en auto getest. Vliegen doen we in januari weer, dan vullen we deze review aan. Wanneer ik thuis naar muziek luister met de headset, dan is het geluid heel goed en warm, maar niet overtuigend rijk in details. De headset klinkt gewoon goed, maar dat is het dan ook. Voor iedereen die maar een beetje audiofiel is, staat het aanzetten van ANC gelijk aan heet afbreuk doen aan de audiokwaliteit van de headset. Opvallend is dat de kwaliteit vrijwel niet hoorbaar afneemt. Doordat er altijd wel wat geluid binnenkomt boven de ANC uit, voelt de audiobeleving onderweg eigenlijk heel veel beter dan thuis.

Bluetooth

Qua bluetooth valt er nog veel te winnen voor Dyson. Vrijwel alle high-end bluetooth codecs missen van de headset. Hierdoor beoordelen we het geluid wel als heel goed, maar niet exceptioneel. De pure helderheid die we met andere headsets in dezelfde of zelfs een iets lager prijssegment ervaren, mist hier. Ondanks het gemis aan formele spatial audio ondersteuning (belangrijk voor filmliefhebbers en gamers), heb ik wel een aantal demo’s op de headset gedraaid. Die zijn toch best goed in staat om de drivers zo aan te sturen dat ik echt wel een ruimtelijk geluid eruit krijg.

Voor op kantoor hebben we toch wel weer een groot gemis op de headset. Er is namelijk geen ondersteuning voor Bluetooth Multipoint. Ik kan dus niet tussen mijn laptop en telefoon schakelen. Er kan maar één apparaat tegelijk verbonden zijn met de headset. Dit is eigenlijk een tegenvaller die ik niet zag aankomen bij de Dyson Zone. Juist omdat ik me heel goed kan voorstellen dat computerhelden toch een beetje de doelgroep zijn voor deze headset.

Batterijduur

Gebruik je de Dyson Zone alleen om naar muziek te luisteren, dan hou je een goede 50 uur gebruikstijd over. Dat is een prima batterijduur voor een headset van dit formaat. Wanneer je ook de lucht zuivert, loopt die batterijduur al snel terug naar een uurtje of vier. Dit is ook waarom je een bijzondere kabel krijgt waarmee je in het vliegtuig niet alleen met het onboard entertainment kunt verbinden, maar ook opladen over USB. Of eigenlijk, het ding non-stop van stroom voorzien ;-). Maar er is nog iets. Sluipverbruik. We weten niet wat de headset doet, maar een weekje of twee laten liggen en de batterij is echt ketsleeg. Bovendien vergeten we ook weleens om hem echt goed uit te zetten. De ventilatieknop heeft namelijk meerdere functies. Je gebruikt hem om de headset aan te zetten. Hou je hem drie seconden ingedrukt, dan gaat hij in pairing modus. Hou je hem vijf seconden ingedrukt, dan pas gaat hij uit. Het idee van Dyson is dat je hem weglegt wanneer je hem niet gebruikt, maar mijn Android knalt dan nog altijd de audio over de headset en ringtones hoor ik ook niet overgaan. Super irritant. Doordat uitzetten vijf seconden duurt, ben ik dus heel veel tijd kwijt aan het aan- en uitzetten van de headset gedurende de dag.

Bediening

Ik gaf al aan dat met name het aan- en uitzetten wat atypisch (zeg maar lastig) gaat op de Dyson Zone. Dyson pakt de bediening in totaliteit lekker non-standaard aan. Dat heeft niet alleen negatief punten. Op de rechteroorschelp zit bijvoorbeeld een kleine joystick verwerkt. Die is goed te vinden op de tast, en daarna heel gemakkelijk te bedienen. Met omhoog en omlaag verander je het volume. Met links en rechts wissel je tussen tracks. Gesprekken neem je aan door erop te drukken. Super comfortabel. Wil je de ANC bedienen, dan geef je een paar tikken op een oorschelp.

De Dyson App

Net als alle andere apparaten, wordt de Dyson Zone beheerd in de Dyson app. Die Dyson Zone app helpt je bij de eerste installatie van de headset. Je krijgt keurig uitleg hoe je de filters in de oorschelpen plaatst etc. Naast grafieken van de geluids- en luchtkwaliteit om je heen, kun je ook het geluid uit de headset naar persoonlijke smaak aanpassen. Het is mogelijk om een redelijk neutraal geluid eruit te krijgen, maar dan mis je toch sprankeling en details. Voor mij is de standaard instelling eigenlijk wel prima zo.

Conclusie Dyson Zone Absolute

Laten we eerlijk zijn, er is aboluut nog wel wat te doen voor Dyson om de Dyson Zone te verheffen van ultieme reisgenoot tot headset voor alledag. Op kantoor zal menig gebruiker toch al snel multipoint bluetooth missen. De audiofiel verwacht op dit prijspunt high-end codecs en dat is ook terecht. En ik persoonlijk? Vooral een goed werkende, eenvoudige power schakelaar zodat ik het stroomverbruik van de headset goed kan managen. Maar daar bovenop zit ik veel in vliegtuigen. In januari ga ik ook weer 11 dagen naar India en dan ben ik heel dankbaar dat ik over een oplossing als de Dyson Zone Absolute kan beschikken. Want tijdens mijn vorige trips naar India en China was ik de smog al snel zat en een mondkapje doet dan ook echt niet zo heel veel. Ondanks dat er voldoende verbeterpunten in zicht zijn, is dit voor reizigers echt een goede investering in de eigen gezondheid en inderdaad kunnen we niet wachten op het volgende model, want dit verdient echt een opvolger.

2 reacties

 1. Toeval dat je voor die lantaarnpaal stond die je op de foto voorziet van twee voelsprieten?

  Mensen waren snel kritisch op wat Dyson hier probeert, maar inderdaad voor landen als China en India met veel smog, is het geen slecht idee. En ook voor bijvoorbeeld events waar het druk is, en waar je altijd ziek van wordt, is het geen slecht idee. Het is vooral dat het door het publiek als gek gezien wordt door hoe het eruit ziet en men er niet aan gewend is.

  De vraag is echter wel in hoeverre het werkelijk effect heeft. Daar moet je gewoon wetenschappelijk onderbouwde metingen voor hebben.

  Maar jullie mogen dit apparaat gewoon in jullie archief houden? Het viel me wel op dat werkelijk iedereen en zijn moeder onder de ook maar enigszins gerelateerde media dit apparaat getest heeft. Of zijn er gewoon goede contacten met Dyson, aangezien jullie die luchtreinigers ook allemaal hebben ter vergelijk met elkaar.
  Over dat laatste gesproken, zou ik trouwens ook best wat alternatieven besproken zien worden. Die van bijv. Rowenta of Philips. Als de mogelijkheid ervoor bestaat natuurlijk.

  1. Hoi Xan, niet alle samples blijven altijd in ons archief. Deze wel en daar ben ik blij mee gezien ik veel reis voor GadgetGear. Bovendien helpt het om bij versie 2 aan te geven op welke fronten er verbeteringen zijn. Dit doen we bij luchtreinigers ook redelijk. Ook is het daar zo dat we de gemakken en ongemakken van die apparaten op langere termijn ervaren binnen het gezinsleven. Hierdoor krijgen we meer gevoel bij hoelang apparaten meegaan, maar ook hoe gezinsleden en bezoekers de apparaten ervaren en beoordelen. Het zorgt voor meer diepgang in onze verhalen. Ook is het zo dat we bijvoorbeeld op langere termijn onze reviews nog weleens moeten bijstellen op basis van ontwikkelingen in apps en dergelijke. Op langere termijn komen er bijvoorbeeld nog weleens features bij of blijkt dat beloften niet waar worden gemaakt. Daar kunnen we in de korte review termijnen niet zo heel veel over vertellen.

   Niet alle merken staan te springen om onze tests. Zeker merken met minderen kwaliteit (veelal uit China) leveren liever geen samples. We hebben ook geen budgetten om mee te werken om zelf producten aan te schaffen. Hoewel Philips bijvoorbeeld wel graag meewerkt, zien we traditionele witgoed merken weer niet participeren. Zo hebben we in het verleden weleens te horen gekregen dat budgetten liever besteedt worden aan influencers omdat daar de uitkomst voorspelbaarder is dan wanneer wij een review schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.