Logo GadgetGear.nl
Cricut EasyPress Matten
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Cricut EasyPress Mat, maakt dit echt het verschil?

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Cricut EasyPress Mat met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Mooi vormgegeven
  • Goed nagedacht over materiaaleigenschappen

THE BAD

  • De grote mat wordt opgevouwen
  • De heat guide is niet altijd duidelijk over de juiste temperaturen met of zonder mat

Lang geleden mochten we de Cricut Maker testen, samen met de Cricut EasyPress 2 heatpress. Beiden echt super leuk, maar toch hadden de heat transfers weleens te leiden wanneer ik geen zin had om een bulky strijkplank erbij te pakken. Tijdens Black Friday kochten we twee uitvoeringen van de Cricut EasyPress Mat. De kleinste met een formaat van 20×25 centimeter en de grootste met een formaat van 50,5×40,5 centimeter. Cricut biedt ook nog een tussenmaat aan van 30,5×30,5 centimeter. Niet geheel toevallig komen deze maten overeen met de cutting mats van het merk.

Het idee van deze matjes is dat je geen strijkplank hoeft te pakken om wel de kwaliteit van een overdracht met een strijkplank te krijgen. Strijkplanken bevatten doorgaans hoezen die de warmte deels terugkaatsen door de stof. Datzelfde gebeurt ook in deze matjes. Daarnaast zijn ze dik genoeg dat ze het tafeloppervlak waarop je werkt moeten beschermen.

Unboxing

Beide matjes komen aan in een transparante envelop met daarin een kartonnen kaart die productinformatie geeft. Plastics en karton zijn redelijk goed te scheiden, dus daar zijn wel wel blij mee.

Minder blij ben ik met dat de grote mat opgevouwen in de verpakking zit. De vulling in het midden blijft zelfs na een week nog redelijk de ‘gebogen’ vorm aannemen. Hierdoor zal deze mat in het midden dus een andere tegendruk aan het materiaal geven dan op andere plekken en dat is nou net wat we niet willen.

Cricut EasyPress Mat opgevouwen

Design

Cricut heeft wel voor prachtige stoffen gekozen, waarbij de matjes aan de onderkant niet hittereflecterend zijn, maar juist wel iets stroever dan aan de bovenkant. Om zeker te zijn dat je ze goed gebruikt, is de onderkant van een waarschuwende tekst voorzien. Slim.

In totaal bestaan de matten uit vier lagen. Naast de reflecterende top en de anti-slip onderlaag, zit er een vilt- en siliconenlaag in. Die zorgen voor tegendruk, maar ook de flexibiliteit om dikteverschil door naden en ritsen weg te nemen.

Het gebruik van deze matjes vraagt ook andere instellingen van jouw EasyPress en opvallend genoeg zitten die niet altijd in de Heat Guide van Cricut. Soms kun je aangeven dat je een matje gebruikt, maar lang niet altijd. Dit is onduidelijk. Al meer dan eens heb ik hierdoor materiaal met de EasyPress 2 en Easypress Mini te hoog verwarmd. Jammer.

Cricut EasyPress Mat onder de Cricut EasyPress Mini

Conclusie Cricut EasyPress Mat

Ondanks dat er best wat Chinezen zijn die al alternatieven produceren voor de Cricut EasyPress Mat, hebben we het origineel gekocht en zijn we semi-happy. We snappen dat Cricut er voor kiest de grote mat dubbel te vouwen. Dat scheelt veel transportkosten. Maar het product wordt er duidelijk niet beter van. Jammer. Ook is de Cricut Heat Guide niet altijd accuraat/volledig als het gaat om instellingen wanneer je wel een Cricut EasyPress Mat gebruikt. Met name dat laatste vinden we wel heel erg jammer.

Cricut EasyPress Mat kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.