Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Cricut EasyPress 2

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer gemakkelijk te gebruiken
  • Handige heat guide
  • Slimme timer
  • Goede temperatuurcontrole

THE BAD

Vorig jaar las je mijn review over de Cricut Maker. Een snijplotter waar je enorm veel toffe dingen mee kunt craften. In deze review vertel ik je over mijn avonturen met de Cricut EasyPress 2. Dé machine waarmee je iron-on vinyl op kleding en andere materialen zet.

4 maten EasyPress 2

Cricut verkoopt drie maten van de EasyPress 2. De Mini voor het aanbrengen van kleine decals en decals op voorgevormde voorwerpen. Denk bijvoorbeeld aan het aansmelten van decals op petjes. Daarnaast is de gewone er in de maten 6×7 inch, 9×9 inch en 12×10 inch. Daarvan is de 6×7 inch end of life, dus die zal je binnenkort nergens meer zien. Voor onze test ontvingen wij de EasyPress 2 9×9 inch.

Unboxing

De Cricut EasyPress 2 komt in een keurige doos. Verpakt met documentatie, een plaat waar je hem op kunt zetten als hij heet is en een stoffen zak om alles in te bewaren. Ook vinden we het Cricut logo uitgesneden van Glitter Iron-On materiaal. Om op de bijgeleverde zak te smelten. Zoals we gewend zijn van Cricut krijg je dus meteen een sample om te testen of het werkt.

Design

In tegenstelling tot een kledingpers zoals we kennen van drukkerijen, is de Cricut EasyPress 2 heeeeeel veel kleiner. Wanneer je niet seriematig werkt, is dat ideaal. Je bergt hem namelijk gemakkelijker op. In ruil moet je er zelf wat druk op uitoefenen. Met het grote, gebogen handvat gaat dat heel gemakkelijk.

Het display van de Cricut EasyPress 2 is ook duidelijk verlicht. Zo zie je precies welke temperatuur je aan het gebruiken bent. Ook kun je in de gaten houden hoe snel hij afkoelt wanneer je veel kleding achter elkaar aan het aansmelten bent. Hij waarschuwt wanneer hij tijd nodig heeft om op temperatuur te komen.

Tijdens het werken met de Cricut EasyPress 2 moet je regelmatig in de gaten houden dat je deze niet te lang of te kort op het materiaal drukt. Gelukkig is daar aan gedacht in de vorm van een timer met een piepje. Super handig!

Meer dan een strijkbout

Denk je dat je dit alles ook kan met een strijkbout? Was het maar zo. Strijkbouten hebben doorgaans verschillende hotspots. Daardoor variëren de temperaturen onder de bout. Omdat je werkt met vinyl, is de temperatuur en tijd erg belangrijk. Natuurlijk heb ik dit getest met mijn Tefal strijkbout en dat heeft niks anders dan ellende opgeleverd. Onderstaande afbeelding van Cricut zelf laat het verschil zien wanneer beiden worden bekeken met een warmtebeeldcamera. Je ziet dat de voet van de Cricut EasyPress 2 keurig egaal verwarmd is.

Weten hoe lang en hoe heet

Maar hoe weet je hoe lang en hoe heet je de Cricut EasyPress 2 moet gebruiken? Daarvoor heeft Cricut de Heat Guide ontwikkeld. Je selecteert daar de machine die je gebuikt, het materiaal van de heat transfer materialen en het basismateriaal (bijvoorbeeld katoen). Je krijgt dan precies te zien hoe je hem moet instellen. Ook krijg je een waarschuwing als het gekozen materiaal en het gekozen vinyl niet in combinatie gebruikt kan worden. Check dus voor je gaat snijden altijd eerst de heat guide!

Accessoires

Wanneer je de EasyPress 2 koopt, krijg je er standaard al een handig tasje bij. Maar wil je hem gemakkelijker met je meenemen, dan zijn er ook speciale tassen gemaakt van hoogwaardiger materialen. Maar interessanter nog is de Cricut EasyPress Mat. Die is er in de maten 8×10 inch, 12×12 inch en 20×16 inch. Het zijn een soort mini strijkplakjes en daardoor echt wel een aanrader ten opzichte van het werken op een theedoek zoals ik tot nu toe vooral heb gedaan. Dat blijft in de praktijk echt aanklooien.

Conclusie: Cricut EasyPress 2

Eigenlijk moet je de Cricut EasyPress 2 niet kopen zonder de bijbehorende mat. Daarmee maak je je leven echt een stuk gemakkelijker. Maat buiten dat, wouw, wat een slim apparaat! Je merkt aan alles in deze machine dat er goed is nagedacht over vorm en functie. Iedereen kan hiermee veilig en snel werken. Briljant!

Cricut EasyPress 2 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.