Logo GadgetGear.nl
Sony Alpha 7C II
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Sony plaatst echtheidscertificaat op foto’s van camera’s

Hoe weet je nog zeker dat een foto echt geschoten is en niet gemanipuleerd door AI of een extreem goede photoshopper? Om dit vraagstuk te beantwoorden, werkt Sony aan een certificatietechnologie die in werking treedt op het moment dat de foto wordt genomen.

Hiervoor gaat Sony de beeldprocessors in haar camera’s aanpassen om deze certificaten te genereren op het moment dat je een foto schiet. Dat certificaat gaat gebruik maken van een sleutel, waarmee het een soort vingerafdruk maakt van de combinatie van de camera en het beeld dat is geschoten. Wanneer het beeld wordt gemanipuleerd, veranderd de sleutel en zal die geen match meer zijn met het certificaat.

Hoewel foto’s vaak al standaard worden aangepast qua kleuren en uitsneden, heeft het certificaat niet zo zeer het doel om te bewijzen dat een fotograaf een mooi plaatje kan schieten zonder dat nabewerking nodig is. Het gaat er vooral om dat nieuwsorganisaties altijd op basis van het originele beeld en bijbehorend certificaat kunnen bewijzen dat de genomen foto ook echt de werkelijkheid is. Steeds vaker duiken namelijk deepfakes op die onrust veroorzaken. Deze technologie zou de opkomst van deepfakes tegen kunnen gaan omdat van deepfakes nooit bewezen kan worden dat de afbeeldingen echt genomen zijn.

Sony verwacht deze technologie in 2024 beschikbaar te stellen voor de Alpha 9 III, Alpha 1 en de Alpha 7S III.

2 reacties

  1. Dit lijkt me een goed initiatief. Al kun je natuurlijk alsnog een foto maken van iets dat wel gemanipuleerd is. Beeld ziet er dan wat minder uit, maar mits goed geschoten en vervolgens kleiner gemaakt, hoef je dat niet te zien.

    1. Het zal niet zo zijn dat je sneller onbewerkte beelden te zien krijgt. Kleurcorrecties en dergelijke zijn nog altijd heel belangrijk. Ook als een foto zeer slecht is, maar wel nieuwswaardig. Het is meer dat bij verdenking van fakes of manipulatie, de originele afbeelding erbij gepakt kan worden ter bewijsvoering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.