Logo GadgetGear.nl
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Onderzoek: eBay en Amazon verzamelen de meeste gebruikersdata

Atlas VPN heeft onderzoek gedaan naar bekende Android marktplaatsen en webshops. Doel van het onderzoek is om boven water te krijgen hoeveel data de apps over jou als gebruiker verzamelen. Let wel op; dit onderzoek lijkt buiten Europa te zijn gedaan en kan dus afwijken van hoe apps hier in Nederland met jouw data omgaan.

Uit het onderzoek van Atlas VPN komt naar voren dat zowel eBay als Amazon de meeste data over klanten verzamelen. In totaal 28 datapunten bij eBay en 25 datapunten bij Amazon. Dit gaat vooral om persoonlijke data, locatie en financiële data. Heel spannend lijkt dat niet. Beide apps moeten betalingen verrichten, dus weten welke betalingsprovider je gebruikt en verzendkosten zijn locatieafhankelijk. Spannender wordt het met Afterpay. Atlas VPN stelt dat Afterpay 22 datapunten verzamelt inclusief in-app berichten, e-mails en sms-berichten en credit scores die het met derden deelt. Gemiddeld deelden 3 op de 4 apps gebruikersdata met diensten van derden. Daarbij gaat in het in 58% van de gevallen om persoonsgegevens.

Astra VPN heeft dit onderzoek verricht op basis van de rechten die Android apps vragen om data te mogen verzamelen. Wil je zelf uitzoeken welke toestemmingen apps vragen? Dat kun je in Google Play zien door bijvoorbeeld deze link te bezoeken: https://play.google.com/store/apps/datasafety?id=eu.socialschools.socialschools&hl=nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.