Logo GadgetGear.nl
GPT-NL
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Hoe GPT-NL ons minder afhankelijk moet maken van de VS

De ontwikkelingen van met name OpenAI gaan zo hard, dat ook menig Nederlander inmiddels verslaafd is aan haar ChatGPT, zeker met de komst van GTPs. Maar er is ook een keerzijde. Al jouw data staat in de VS en het is onduidelijk waar deze nog meer voor wordt gebruikt. Persoonsgegevens in die data zijn een keihard een no-go in verband met de AVG. Tijd voor iets meer onafhankelijkheid dus.

Net als andere Europese landen, is ook Nederland begonnen aan een eigen GPT taalmodel. Niet alleen een model dat Nederlands spreekt, maar waarmee jij jouw data uit handen van de VS kunt houden.

Om de ontwikkeling van GPT-NL mogelijk te maken, stelt het ministerie van EZK in totaal 13,5 miljoen euro beschikbaar. Surf, TNO en het NFI slaan daarbij de handen ineen om samen de ontwikkeling van GPT-NL op te zetten. Een sterke combinatie daar Surf bijvoorbeeld de eigenaar is van menig supercomputer in Nederland en daarmee een berg aan rekenkracht beschikbaar heeft.

Net als bij GPTs, gaat GTP-NL inzichten geven in hoe de AI tot haar conclusies komt op het moment dat je een vraag stelt. Welke overwegingen maakt het, welke informatie gebruikt het daarbij etc. Daarbij moet het rekening houden met de Europese waarden en richtlijnen aangaande AI. Daarbij moet de AI bijvoorbeeld rekening houden met ongelijkheid en digitale uitsluiting. Een van de doelen is zelfs dat het systeem de gelijkheid en communicatie tussen mensen en AI systemen moet verbeteren.

Surf werkt gelijktijdig aan een speciale variant van GPT-NL. Deze moet zich puur op onderzoek en onderwijs richten. De GPT’s zullen in eerste instantie draaien op Snellius, de supercomputer van Surf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.