Logo GadgetGear.nl
Schwarz Gruppe Campus
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Schwarz Gruppe gaat nu echt clouddiensten aanbieden

Misschien zegt het je niet zo gek veel, maar de Schwarz Gruppe is eigenaar van Duitse retailformules als Lidl en Kaufland en afvalverwerker Pre Zero. Net als Amazon bouwde het een cloud infrastructuur voor haar eigen merken, maar nu gaat Schwarz Gruppe die cloud ook aan derden aanbieden. Het doel van de Duitse firma? Een Europees alternatief bieden op AWS van datzelfde Amazon, Microsoft’s Azure en de Google Cloud.

Met name Microsoft Azure is groots in gebruik op Nederlandse scholen, bij de Nederlandse overheid en grote Nederlandse organisaties. Hoewel de Amerikanen servers in Europa neerzetten om aan privacyvoorwaarden te voldoen, is dit anno 2023 nog altijd problematisch door het juridische klimaat in de VS. Op basis van de Cloud-ACT, kunnen Amerikaanse overheden nog altijd data op Europese servers opvragen en onderzoeken. De grote drie hadden tot nu toe alleen concurrentie uit China, waar overheden in Europa ook niet voor warmlopen. Nu lijkt Schwarz Gruppe met het antwoord te gaan komen. Naast opslag, gaat het net als de Amerikanen ook andere gestandaardiseerde diensten aanbieden. Hoe snel de cloud commercieel online gaat is onbekend, maar er wordt in Duitsland in ieder geval aan een enorme campus gebouwd. Bovendien zullen er in alle landen in Europa grote datacentra bij moeten komen om ruimte te bieden aan deze Europese cloud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.