Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Toshiba Canvio Basics 4TB

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de Toshiba Canvio Basics met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Prijs
  • Prima prestaties
  • Stil

THE BAD

  • Geen USB-C

Hoewel SSD-opties steeds goedkoper worden en clouddiensten als backup-oplossing steeds meer de norm worden, blijven schijffabrikanten externe schijven pushen. Dit is begrijpelijk, omdat je simpelweg niet overal de beschikking hebt over een degelijke dataconnectie. Bovendien is het betalen voor extra cloudopslag, waarbij je ook afhankelijk bent van alle voorwaarden van de aanbieder, niet voor iedereen even aantrekkelijk. Daar naast blijft het een gegeven dat HDD-opties gewoon nog altijd goedkoper zijn dan SSD-opties.

 

 

Toshiba vroeg ons de 4 TB-versie van de Canvio Basics te testen. De Canvio Basics is een draagbare externe schijf die zo licht en compact mogelijk is gehouden, zonder externe voeding. Het is bovendien een prijsvechter in de Canvio-range, wat terugkomt in verschillende keuzes die gemaakt zijn in termen van features en design.

Uitpakken

De schrijf wordt geleverd samen met een USB-micro-B-naar-USB-A-kabel. Deze voldoet aan de USB 3.2 Gen1-norm. De kabel is iets langer dan 35 cm, wat op zich voldoende is aangezien de meeste gebruikers dit soort externe schijven zullen gebruiken in combinatie met een notebook en langere kabels alleen maar in de weg zouden zitten. Toch hadden we liever een wat langere kabel gezien in combinatie met een meegeleverde kabelbinder bijvoorbeeld. Immers, op vaste werkplekken waarop de schijf bijvoorbeeld aan de zijkant van een monitor in een poort gestoken moet worden, zal de schijf in de meeste gevallen in de lucht hangen.

Ook is het jammer dat we niet ook een kabel meegeleverd krijgen met een USB-C-connector. Veel notebook gebruikers hebben niet eens de optie om een vrije USB-A-poort te gebruiken.

 

Design

De case van de Canvio Basics is volledig van plastic vervaardigd. Er is een blauwe HDD-led toegepast. De bouw is vooral functioneel. Enige stootvastheid valt aan de bouw niet af te leiden en als we de casing een beetje stressen, merken we zelfs wat geluidjes op die bewijzen dat de case niet overal even goed aansluit. Dit is bij de slechts iets duurdere Canvio Flex wat beter voor elkaar. Al moet ook gezegd worden dat we het slechts over details hebben. Het is niet zo dat de een beter tegen stoten kan dan de ander. En als je de case van de Basics mooier vindt dan die van de Flex, kies dan vooral de Basics.

Met 78 x 109 x 19,5 mm zijn de dimensies beperkt gebleven, net als het gewicht met 217g. Qua geluidsproductie scoort de schijf goed; we meten ergens rond de 10 dB als we de schijf aan het werk zetten. Dit betekent dat voor de gemiddelde gebruiker zal het geluid nimmer storend zal zijn.

De Canvio Basics 4TB is out of the box geformatteerd in NTFS, wat zegt dat de schijf in principe gericht is op gebruik in combinatie met Windows, hoewel verschillende andere OS zoals Android, NTFS herkennen. Het is echter een kleine moeite om de schijf te formateren in een ander bestandssysteem.

Zoals opgemerkt is er gekozen voor een micro-B-aansluiting aan de zijde van de schijf. Dit heeft ongetwijfeld te maken met kostenoverwegingen, maar we denken dat we zo langzamerhand toch naar USB-C als standaardconnectie moeten gaan.

Intern is door Toshiba voor de Canvio Basics een 2,5″ Toshiba MQ04UBB400-schijf met de JS0B0U-firmware toegepast. Een bekende combinatie die we al eerder in de Canvio Flex tegenkwamen. Doordat deze schijf die in vrij veel toepassingen gebruikt wordt, hebben we een aardig overzicht van wat we kunnen verwachten.

 

Benchmarks

Daar de toegepaste schijf intern bekend is, laten de benchmarks geen verrassende uitkomsten zien en presteert de Canvio Basics in lijn met de Flex.

Crystal Disk Mark

Atto

Lees; Windows Explorer, Directory Opus, HDTune

Schrijf; Windows Explorer, Directory Opus, HDTune

 

 

Conclusie

Voor een betaalbare externe harde schijf met een grotere opslagcapaciteit, komt de Toshiba Canvio Basics 4TB door met uitstekende prestaties in onze testresultaten. Hoewel de bouwkwaliteit geen indruk wekt, voldoet deze prima. Bovendien blijven zowel het gewicht als de afmetingen beperkt, zelfs voor een draagbare externe schijf. Het enige minpunt is de keuze voor een micro-B-USB-aansluiting aan de schijfkant in plaats van USB-C.

Wat betreft prestaties, hebben we weinig te klagen. De synthetische tests tonen resultaten die overeenkomen met wat je van deze schijf mag verwachten, en zowel de willekeurige als praktische tests stellen niet teleur. Alles bij elkaar genomen, kunnen we de Canvio Basics op zichzelf met vertrouwen aanbevelen. Het probleem van deze schijf is echter het bestaan van de Canvio Flex, welke op het moment van schrijven een tientje meer kost, 3 jaar garantie heeft, een betere bouw, terwijl ook een micro-B-naar-USB-C-kabel meegeleverd wordt. Vind je de Basics echter voor een mooie prijs, en de kritiekpunten zijn niet relevant voor je, gooi hem dan gerust in je winkelmand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.