Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Toshiba Canvio Flex 4 TB

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Prestaties prima
  • 3 jaar garantie

THE BAD

  • Designkeuzes case voor verbetering vatbaar
  • USB Micro-B

Ondanks dat SSD-opties steeds goedkoper worden en clouddiensten als backup-oplossing steeds meer de norm worden, blijven schijffabrikanten externe schijven pushen. Hier valt ook wel wat voor te zeggen, omdat je simpelweg niet overal de beschikking hebt over een degelijke dataconnectie. Ook betalen voor voor extra cloudoplag, waarbij je ook afhankelijk bent van alle voorwaarden van de aanbieder is niet voor iedereen even aantrekkelijk.

We kregen via Toshiba de kans de 4 TB-versie van de Canvio Flex te testen.

De Canvio Flex is een portable externe schijf. Dat betekent dat het gewicht en formaat zo laag mogelijk gehouden is, terwijl er geen externe voeding is. We hebben het bovendien over een prijsvechter in de Canvio-range. Iets dat terug moet komen in verschillende keuzes die gemaakt zijn in termen van features en design.

 

Uitpakken

De Canvio Flex komt verpakt met twee kabels die voldoen aan de USB 3.2 Gen 1-norm; een USB-C-naar-micro-B-kabel en een USB Type A-naar-micro-B-kabel. Kennelijk telt voor fabrikanten van externe schijven in dit segment dat iedere cent die ze kunnen besparen. Dit is namelijk het enige producttype dat we kunnen bedenken waar we micro-B nog tegen komen. Dit waar we het liefst USB Type-C aan beiden zijden zien.

De kabels zijn iets langer dan 35 cm, wat op zich voldoende is aangezien de meeste gebruikers dit soort externe schijven zullen gebruiken in combinatie met een notebook en langere kabels alleen maar in de weg zouden zitten. Toch hadden we liever een wat langere kabel gezien in combinatie met een meegeleverde kabelbinder bijvoorbeeld. Immers, op vaste werkplekken waarop de schijf bijvoorbeeld aan de zijkant van een monitor gestoken moet worden, zal de schijf in de meeste gevallen in de lucht hangen.

 

Design

De case van de Canvio Flex is volledig van plastic vervaardigd. De bovenzijde is afgewerkt met een zilverkleurige aluminium look terwijl derest afgewerkt is in het wit. In een van de hoeken is een blauwe HDD-led toegepast. We zijn niet bepaald weg van de keus om ander materiaal te faken. Het zorgt voor teleurstelling bij mensen die wat anders verwachten, terwijl genoeg andere ideeën bestaan om een case die goedkoop moet zijn er prima uit te laten zien. Enige stootvastheid is eveneens niet iets dat we aan de bouw kunnen afleiden. Wel kunnen we zeggen dat de dimensies beperkt zijn gebleven, wat altijd een voordeel is (8 * 11,1 * 1,95 cm, 210 g).

Qua geluidsproductie zouden we zeggen dat de schijf ongeveer gemiddeld scoort. Geluidloos wordt (tussen de 10 en 20 dB) hij nooit maar het is geen geluid waar een gemiddelde gebruiker zich aan zou storen.

 

Intern

De Canvio Flex 4TB is out of de box geformatteerd in exFAT. Dit betekent dat deze meteen geschikt voor eigenlijk ieder denkbaar OS. Op Windows, MacOS X en Android konden we de schijf zonder moeite benaderen. Al was het wel interessant dat onze favoriete file manager op Android, Solid Explorer de schijf wel kon zien, maar niet benaderen. De standaard Samsung file manager zag de schijf echter gewoon meteen. Op Linux is het in het geval van bepaalde distributies nodig wat extra pakketten te installeren om exFAT te kunnen lezen. Zo ook op ons Ubuntu-systeem (sudo apt install exfat-fuse exfat-utils).

Intern is door Toshiba voor de Canvio Flex een 2,5″ Toshiba MQ04UBB400-schijf met de JS0B0U-firmware toegepast. Doordat deze schijf die in vrij veel toepassingen gebruikt wordt, hebben we een aardig overzicht van wat we kunnen verwachten.

 

Software

Toshiba levert eigenlijk geen extra software bij de Canvio Flex. Waar je bij externe schijven vaak wat extra perks vindt zoals backup software, extra ruimte op een cloud-dienst en uitgebreide diagnostische tools, vinden we op de support-pagina van de Canvio Flex alleen het laatste.

De Toshiba Diagnostic Tool vormt daarbij een zeer beperkt pakket met een zeer sobere GUI. Het biedt slechts de functies om een enkele diagnose scan uit te voeren en te zero-fillen. Idealiter vinden we wat meer diagnostische tools, met meer uitleg over wat er gebeurt. We kunnen de beperkte software echter niet als een enorm nadeel zien. Er zijn immers zat third-party oplossingen te krijgen.

 

Prestaties

Benchmarks

De benchmarks laten geen verrassende uitkomsten zien wanneer we kijken naar de te verwachten prestaties van de toegepaste schijf. Zelfs bij de random-tests laat de output zien dat de Canvio Flex prima cijfers overlegt.

Crystal Disk Mark & Atto:

Lees; Windows Explorer, Directory Opus, HDTune:

Schrijf; Windows Explorer, Directory Opus, HDTune:

 

Conclusie

Voor een gunstig geprijsde de externe drive met een grotere capaciteit komt de Toshiba Canvio Flex als een prima performer uit de test. De bouw is weliswaar niet zo sexy of stevig, maar het voldoet. Daarnaast zijn zowel het gewicht als het formaat beperkt gebleven, ook naar de normen van een portable externe schijf. Dat gekozen is voor een micro-B-USB-aansluiting (aan de zijde van de schijf) in plaats van USB-C is jammer, maar iets wat in dit prijssegment vooralsnog de norm lijkt te zijn.

De prestaties zijn in orde, dus daar hebben we weinig over te klagen. De synthetische tests geven het resultaat waar de schijf toe in staat zou moeten zijn, terwijl de random en praktische tests eveneens niet teleurstellen. Toshiba geeft verder 3 jaar garantie op de Canvio Flex, een jaar langer dan je meestal kan verwachten.

Al met al kunnen we de Canvio Flex dus met een gerust hart aanraden.

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.