StapStep Pro +
Picture of Roy Christiani
Roy Christiani

Review : StapStep Pro+ 2023, de Toekomst van Duurzame Mobiliteit

Roy Christiani beoordeelde namens GadgetGear de StapStep StapStep Pro + 2023 met 4 sterren.

THE GOOD

  • Legaal in nederland
  • Bereik van 50km
  • Design

THE BAD

  • Redelijk zwaar

Duurzame mobiliteit wordt steeds belangrijker in een wereld die snel verandert en roept om betere keuzes.  En hebben we het over duurzame mobiliteit, dan hebben we het natuurlijk over de e-step die inmiddels niet meer weg te denken is uit het Nederlandse straatbeeld. Helaas nog steeds illegaal want tot op de dag van vandaag is het merendeel van de e-step verboden op de Nederlandse wegen.

Maar niet alle e-steps zijn verboden want gelukkig zijn er slimme producenten zoals StapStep die door slimme combinaties en step hebben ontwikkeld waarmee je op de Nederlandse weg mag rijden.

StapStep Pro +
StapStep Pro +

Het Ontwerp: Stoer en solide

Kijken we naar het design dan is het eerste wat opvalt bij de StapStep Pro+ 2023 het moderne en gestroomlijnde ontwerp. De step heeft een slank profiel en een zwart frame dat is opgebouwd uit stevige materialen. StapStep heeft gekozen voor de kleurencombinatie zwart en groen, wat wij een goede keus vinden. De combinatie van kleuren en het solide zwarte frame geven de step dan ook een stoer uiterlijk.

Een opvallend kenmerk is de integratie van de LED-verlichtingselementen in het frame, waardoor niet alleen de zichtbaarheid ‘s nachts wordt vergroot, maar ook een futuristisch en stijlvol accent wordt toegevoegd aan het ontwerp. Hierdoor weet de StapStep Pro+ 2023 de perfecte balans te vinden tussen minimalisme en functionaliteit.

StapStep Pro +
StapStep Pro +

Een e-step met trap ondersteuning. Wat is het en hoe werkt het?

Een e-step met trapondersteuning is een elektrische step die is uitgerust met een motor en sensoren om trapondersteuning te bieden wanneer je actief mee stept. Dit type step combineert de voordelen van een elektrische step en een conventionele step, waardoor je als gebruiker gemakkelijk en efficiënt kunt verplaatsen door de stad (of dorp natuurlijk ; ).

De e-step met trapondersteuning heeft een elektrische motor die is ingebouwd in het frame van de step. Deze motor is verbonden met de batterij van de step. Verder is de step uitgerust met sensoren die detecteren wanneer je begint te trappen. 

Zodra de sensoren je actieve trappen detecteren, zal de motor beginnen met ondersteuning bieden. Dit resulteert in een soepele en krachtige acceleratie die natuurlijk aanvoelt. Na een seconde of 8 schakelt de motor automatisch uit waarna je weer een step zal moeten geven om ondersteuning te krijgen. 

StapStep Pro +
StapStep Pro +

Klinkt allemaal leuk natuurlijk, maar werkt het ook echt? Daar kunnen we kort over zijn. Het antwoord is volmondig ja. Wel moeten we daar de kanttekening bij plaatsen dat je vooral aan het begin even moet zoeken naar het juiste momentum. Als je dit éénmaal onder de knie hebt dan zul je al snel merken dat de combinatie van zelfstandig steppen en step ondersteuning feilloos samenwerkt. 

Wel viel het ons tijdens onze test op dat het soms wat langer duurt om step ondersteuning te krijgen als je wisselt van snelheid (je kunt namelijk kiezen uit vier verschillende standen waarover later meer). Vooral in de 3e stand lijkt het even te duren voordat de sensor de stapbeweging registreert en ondersteuning biedt. Waar dit vandaan komt is ons niet helemaal duidelijk.

E-step met trap ondersteuning legaal in nederland

Elektrische steps met trapondersteuning hebben een specifieke wettelijke status in Nederland. De regelgeving voor deze voertuigen is vastgelegd in de Nederlandse Wegenverkeerswet. In feite worden steps met trapondersteuning niet anders gezien dan een e-bike. E-steps met trapondersteuning moeten wel aan een aantal eisen voldoen om te mogen rijden op nederlandse wegen waaronder:

Maximale snelheid: Volgens de Nederlandse wetgeving mogen e-steps met trapondersteuning alleen worden gebruikt als de maximumsnelheid begrensd is tot 25 kilometer per uur. Dit betekent dat de motor van de e-step automatisch stopt met ondersteunen zodra deze snelheid wordt bereikt.

Trappen Verplicht: De bestuurder moet actief trappen om de trapondersteuning te activeren. Dit betekent dat het voertuig niet volledig elektrisch kan rijden zonder enige inspanning van de bestuurder.

Verzekering en Kenteken: E-steps met trapondersteuning vallen doorgaans onder de categorie elektrische fietsen (e-bikes). Deze voertuigen hoeven geen verzekering te hebben en vereisen geen kenteken.

StapStep Pro +
StapStep Pro +

Het Display

Het verlichte display waar de StapStep mee is uitgerust geeft je als gebruiker nuttige informatie. Zo zie jij op het display o.a. :

Snelheid:

Het display toont de huidige snelheid van de step. Dit helpt de bestuurder om grip te houden op de snelheid. 

Batterijstatus:

Het geeft informatie over de resterende batterijcapaciteit. Dit is belangrijk om te weten hoe ver je nog kunt rijden voordat je de step moet opladen.

Afgelegde kilometers:

Het display toont de tot nu toe gereden kilometers.

Ondersteuningsniveaus:

De step geeft netjes aan in welke stand je zit. (1 . beginner = 6 km/h, 2. gemiddeld = 13 km/h, 3. geavenceerd = 20 km/h en 4. expert = 25 km/h,  )  

Het display op de StapStep Pro+ biedt dus niet alleen praktische informatie, maar maakt het ook gemakkelijker om de step aan te passen aan je persoonlijke voorkeuren en behoeften en draagt hierdoor bij aan de rijervaring.

Meer dan 50 kilometer actieradius

De verbeterde batterij technologie biedt een aanzienlijk bereik op een enkele lading, waardoor de StapStep Pro+  geschikt is voor langere ritten zonder dat je je zorgen hoeft te maken over tussentijds opladen. Zo is de Stap Step Pro+ goed voor een indrukwekkende actieradius van 50 kilometer. In de praktijk kwam het er bij ons op neer dat we de step pas na 9 dagen weer een keer hoefden bij te laden (de batterij was nog niet volledig leeg) terwijl we hem voor ons gevoel toch veel hebben gebruikt. Opladen duurt wel even want we waren iets meer dan 7,5 uur bezig om de accu volledig vol te laden. Doe dit dus ruim voordat je vertrekt want anders kun je weleens halverwege de rit stranden met een lege accu.

De grote accu komt echter ook met een keerzijde. De StapStep Pro+ weegt alles bij elkaar namelijk 15 kilo en dat is als je de step regelmatig moet tillen nog best wel een gewicht. Tijdens onze testrit maakten we gebruik van zowel de bus als de trein waarbij je er dus niet aan ontkomt de step regelmatig te dragen. Dit ga je vooral eind van de dag wel voelen.

Achtervering

De Pro+ is standaard uitgerust met voor- en achtervering. Nu hebben we natuurlijk geen vergelijkingsmateriaal aangezien we alleen de versie hebben getest met achtervering maar wat ons betreft is dit echt een must. Zelfs met achtervering zul je merken dat de StapStep op slecht wegdek of op klinkers de neiging heeft te trillen. Het opzoeken van goede fietspaden is dan ook zeker aan te raden.

StapStep Pro +
StapStep Pro +

Achterbanden

Nu is het goed om te weten dat de achterbanden van de Pro+ zijn uitgerust met anti-lekbanden. Op zich fijn, want dat betekent dat je geen last zal hebben van een lekke band. Nadeel is echter dat deze banden doorgaans harder zijn waardoor schokken moeilijker worden opgevangen. 

Prestaties: Rijplezier in Overvloed

Wat betreft prestaties en plezier, stelt de StapStep Pro+ 2023 absoluut niet teleur. De step is in staat om snelheden tot 25 kilometer per uur te bereiken, wat voldoende is voor de meeste stedelijke ritten. Vind je 25 kilometer iets te hard dan kun je ook kiezen voor lagere snelheden. Zo kun je kiezen voor een 6 kilometer, een 13 kilometer, een 20 kilometer of een 25 kilometer per uur stand. 

Model 2024

Inmiddels heeft StapStep al weer een nieuw model geïntroduceerd. Het nieuwe model de 2024 versie heeft een aantal upgrades gekregen. Zo hoef je bij het 2024 model niet meer te wachten maar kun je nog voordat de step stopt met ondersteunen alweer een nieuwe step geven. Daarnaast is de 2024 versie uitgerust met nieuwe sensoren waardoor de step beweging nog beter detecteert. Een actieve knop die is toegevoegd aan het 2024 model moet ervoor zorgen dat de step er niet “zomaar” van doorgaat als je deze aan de hand meeneemt.
StapStep Pro +
StapStep Pro +

Prijs

Op dit moment kost StapStep Pro+ 2023 net nog geen € 800 (€ 799,- om precies te zijn) en dat is voor de meeste mensen best een investering. Gebruik je regelmatig een e-step dan is het aanschaffen van een Stap Step Pro+ ondanks de investering zeker de overweging waard. Al is het alleen al omdat je hier in ieder geval een boete mee voorkomt die op dit moment gemiddeld ruim 410 euro bedraagt. Wordt je e-step ook nog in beslag genomen dan ben je dus nog meer kwijt en haal je bijna de hele investering van de Stap Step er in één keer uit.

Conclusie

In een wereld waar duurzame mobiliteit steeds belangrijker wordt, schittert de StapStep Pro+ 2023 als een van de meest veelbelovende elektrische steps van het jaar. Met zijn minimalistische ontwerp, krachtige prestaties, indrukwekkende actieradius en slimme functies is het een topkeuze voor iedereen die op zoek is naar een milieuvriendelijk en handig vervoermiddel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.