Logo GadgetGear.nl
Picture of Peter Willemse
Peter Willemse

Review: Nokia XR21

Peter Willemse beoordeelde namens GadgetGear de Nokia XR21 Smartphone met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Robuust toestel
  • Lange batterij levensduur
  • Prijs
  • Aangenaam snel
  • Waterdicht

THE BAD

  • Geluid uit de speakers

Stel, je wilt een robuuste smartphone, maar je wilt natuurlijk niet rondlopen met zo´n lomp ding in je broekzak. Wat moet je dan vandaag de dag hebben? Een lastige vraag om te beantwoorden, maar in dit geval bnetekent het de Nokia XR21. Met een hoge waterdichtheid en stofdichtheid van IP69K en valbescherming op militair niveau, belooft het nieuwste product van Nokia een absolute droom te zijn voor iedereen, vissermannen, survivalaars en bouwvakkers lezen jullie even mee? Maar de XR21 probeert niet alleen een van de beste robuuste telefoons te worden, hij wil ook tot de béste smartphones voor een middensegment behoren. Dit is te danken aan wat er in de telefoon zit – hij is voorzien van een aanzienlijke hoeveelheid technologie, waaronder een snelle CPU en fatsoenlijk RAM-geheugen om Android te laten werken. Dus óók iedereen die alleen onhandig is, maar wel veeleisend is over zijn telefoon, kan dit wel eens dé telefoon zijn die je móét hebben!

Eerste gebruik

De Nokia XR21 is een uitstekend voorbeeld van hoe ver de smartphone-technologie en -prestaties zijn gekomen. Hoewel het slechts een mid-range telefoon is, verschillen de basisprestaties en bruikbaarheid van de telefoon in principe niet van de telefoons met duizelingwekkende prijzen van meer dan 900 euro. Hoewel er hier en daar een verfijning te vinden is die wijst op de bescheidener prijsstelling, roept de XR21 wel de vraag op waarom iemand echt meer nodig zou hebben dan dit.

Hoe sterk is de Nokia XR21?

De Nokia X21 is een robuuste smartphone met duurzaamheid volgens Amerikaanse militaire specificaties. MIL-STD-810H, om precies te zijn. De MIL-STD-810H-certificering betekent dat een product strenge tests heeft doorstaan die gericht zijn op omgevingsomstandigheden. Extreme temperatuur, vocht, stof en schokken zijn enkele van de bijna 30 testsituaties. Apparaten die mil-std-810h-certificering behalen, zijn geverifieerd om te presteren in extreme omstandigheden en kwalificeren als hittebestendig, water- en stofbestendig en schokbestendig. Volgens de documentatie van Nokia betekent de MIL-specificatie dat de telefoon bestand is tegen een val van 1,5 meter. Dit is geweldig nieuws voor mij, want ik ben een kluns die voortdurend telefoons laat vallen.

Het frame heeft een gerecycled binnenhuis en een achterkant van slagvast polycarbonaat. Daarnaast is het bedekt met een schokabsorberende TPU bumper, die aanvoelt en eruitziet als een verwijderbaar telefoonhoesje. Het scherm is gemaakt van Corning Gorilla Glass Victus, dat sterker is dan oude laarzen – plus het reageert op gehandschoende en natte handen. Super handig voor de aankomende herfst periode dus!!

Waterdichtheid

Hoewel de Nokia XR21 dankzij de robuuste constructie tegen een stootje kan, maken de waterdichtheid en stofbestendigheid de telefoon echt geschikt voor avontuur. De telefoon heeft een IP69K-classificatie, wat de hoogst mogelijke classificatie is. De XR21 is niet alleen bestand tegen stof en water, maar ook tegen volledige onderdompeling en stralen onder hoge druk en hoge temperaturen. Ik denk dat het eerlijk is om te zeggen dat dat meer dan sterk genoeg is voor de meesten.

Het scherm en de camera

Het 6,5-inch scherm is helder, vloeiend en scherp. Hoewel het slechts een Full-HD resolutie heeft, werkt het opmerkelijk goed op dit formaat telefoon. Kijk eens hoe scherp deze foto van de E-Bike is. In heldere omstandigheden is de camera écht super om mee te werken!

 

De camera is prima. Foto’s maken in zonnige omstandigheden doet hij erg goed. Standaard instellingen zijn al helemaal prima te noemen. Zeer scherpe foto’s! De AI-modus werkt een beetje te hard, verscherpt foto’s en geeft ze een onscherp uiterlijk – dit uitschakelen en vasthouden aan de natuurlijke resolutie van de camera leverde veel natuurlijkere foto’s op. De camera zal nooit kunnen concurreren met een iPhone 14, maar is goed genoeg om foto’s online te delen. De prestaties van de fotografie bij weinig licht en in volledig donker waren ook behoorlijk goed.

 

Prestaties

Nokia heeft wat extra functionaliteit toegevoegd ten opzichte van de meeste smartphones, met programmeerbare sneltoetsen aan de linker- en bovenkant van de telefoon. In de instellingen van de XR21 kun je voor elke knop twee acties selecteren – één door erop te tikken, de andere door er lang op te drukken.

Acties kunnen handige snelkoppelingen zijn zoals het snel starten van apps of systeemsnelkoppelingen naar meer op veiligheid gerichte commando’s zoals SOS-gebeurtenisontvanger of het bellen van noodcontacten.

De Nokia 3310, is een van de grootste pluspunten van de XR21: de batterijlevensduur. De XR21 lacht de high-end smartphones uit en kan je twee dagen van stroom voorzien bij normaal gebruik. Ik nam de XR21 mee op een recente vistrip en het was een absolute zegen om zonder externe powerbanks en kabels op pad te kunnen. Ik gebruikte de telefoon voor het bekijken van het weer, een paar telefoontjes naar huis en WhatsApp-updates en af en toe een controle van de OS Map-app. Helaas geen foto’s van grote vissen kunnen maken 🙁

De batterij had 16% op de terugreis – na drie dagen en twee nachten beschouw ik dat als een absoluut mega pluspunt. Ik had ongetwijfeld eerder moeten bijladen als ik media had gestreamd oid, maar hoe dan ook, de telefoon heeft nog steeds al mijn andere toestellen ruim verslagen. Het is een uitstekende metgezel in de aan de waterkant.

Nadelen?

Ik kan moeilijk teleurgesteld worden met deze telefoon, echter als ik dan echt heel kritisch ben over de Nokia XR21, kom ik bij de twee luidsprekers, die diep in de behuizing zijn begraven, mogelijk om elementen te beschermen en die indrukwekkende IP69K-classificatie te krijgen. Wat de reden ook is, het effect is dat de luidspreker tekortschiet – het klinkt alsof hij door een behuizing heen speelt, wat ook zo is, en dit heeft invloed op de helderheid en het algehele volume. Het is goed genoeg voor handsfree gesprekken en podcasts op relatief stille plekken, maar het is minder indrukwekkend met muziek die neigt naar blikkerig, of in drukke YouTube-video’s waar stemmen verloren gaan.

Prijs en concurrentie

De Nokia XR21 kost rond de 550 euro, wat een goede prijs is voor een smartphone uit het middensegment met dit prestatieniveau en deze duurzaamheid. De prijs is vergelijkbaar met die van andere robuuste smartphones, zoals de CAT S62 Pro en de Toughphone 5, die beide rond de 500 euro zijn geprijsd. Wat de Nokia XR21 iets hoger in mijn beoordeling brengt dan deze telefoons, is dat hij er niet uitziet en niet aanvoelt als een robuuste smartphone. Hij is bedrieglijk licht en slank.

Conclusie

De Nokia XR21 laat zien hoe ver smartphones in het middensegment zijn gekomen op het gebied van technologie en prestaties, en blinkt uit in duurzaamheid. De XR21 draait op Android met een Snapdragon 695 5G-processor en 6GB RAM en levert een soepele en naadloze gebruikerservaring, die je zelfs kan vergelijken met duurdere vlaggenschip telefoons. De toevoeging van programmeerbare knoppen zorgt voor extra gebruiksgemak, waardoor hij zich onderscheidt van de massa.

Het 6,5-inch scherm is helder en scherp, terwijl de camera, fatsoenlijke foto’s maakt, zelfs in omstandigheden met weinig licht. De militaire duurzaamheid van de telefoon, met een MIL-STD-810H certificering, biedt gemoedsrust tegen vallen en slijtage, terwijl de IP69K waterdichtheid hem klaar maakt voor avontuur.

Met een uitzonderlijke batterijlevensduur tot twee dagen is de XR21 een betrouwbare metgezel, vooral voor outdoorliefhebbers. Hoewel de luidsprekers voor verbetering vatbaar zijn, is het totaalpakket van deze robuuste telefoon uit het middensegment moeilijk te overtreffen en roept het vragen op over de noodzaak om exorbitante bedragen uit te geven aan duurdere alternatieven. De Nokia XR21 is een solide keuze voor wie op zoek is naar een betrouwbare en robuuste smartphone.

Nokia XR21 6/128 black kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.