Logo GadgetGear.nl
Picture of Dennis van Dijk
Dennis van Dijk

Waarom een draadloze oplader voor de iPhone anders is dan voor Android

Het duurde lang voor Apple eraan ging, maar in 2017 introduceerde Apple draadloos opladen voor de iPhone. Sinds die tijd leek de ontwikkeling er lang uit, tot Apple Magsafe introduceerde. Maar waar moet je nu op letten als je het maximale uit jouw draadloze oplaad ervaring wilt halen?

Eerst moet je weten wat Qi is

Wellicht heb je het al jaren in huis; een lader op basis van Qi. Dat spreek je overigens uit als ‘Chi’. Een woord uit het traditionele Chinees. De Qi standaard komt uit 2008. Het is een inductie laadtechniek die je waarschijnlijk ook in gebruik hebt in de badkamer. Al jaren worden tandenborstels van deze laadtechnologie voorzien. En inderdaad, die kun je dus ook op jouw Qi lader van de telefoon opladen. In veel gevallen dan. Niet iedere fabrikant van tandenborstels heeft zich even goed aan de standaard gehouden.

Een inductielader zet stroom met behulp van spoelen om in een elektromagnetisch veld. In jouw iPhone zit een omgekeerde spoel die er weer stroom van kan maken. Op die manier werkt een draadloze iPhone oplader. Hierbij gaat zo’n 10 tot 30% verloren omdat het omzetten stroom kost en omdat lader en telefoon nooit exact goed liggen en de materialen tussen de spoelen ook nog voor wat absorptie zorgen. Het grote voordeel is wel dat jouw Lightning of USB-C poort minder snel slijt. Jouw smartphone gaat dus langer mee door deze draadloos op te laden.

De rol van MagSafe

Net als voor haar macBooks, introduceerde Apple MagSafe voor de iPhone. Een magnetische ring die ervoor zorgt dat het toestel aan de lader blijft plakken. Ook zorgt deze ervoor dat de spoelen zo goed mogelijk op elkaar zijn uitgelijnd. Een belangrijke technische ontwikkeling. En die ontwikkeling leidt nu weer tot Qi2.

De toekomst van QI2

De tweede generatie Qi laders bevat standaard een magnetische ring die sterk lijkt op die van Apple en vrijwel hetzelfde doel heeft. Bovendien is de ring van de QI2 standaard compatible met MagSafe van Apple, zonder dat makers van QI2 laders kosten hoeven af te dragen aan Apple voor de ondersteuning van MagSafe. Maar… jouw Android vrienden hebben dit dus binnenkort ook en daarmee gaat het vernieuwende er bij de iPhone weer vanaf. Met andere woorden, Qi2 maakt het comfort van MagSafe voor iedereen beschikbaar en zorgt ervoor dat jij goedkopere draadloze opladers kunt kopen. Immers wordt deze standaard beheerd door het Wireless Power Consortium waar vele fabrikanten bij aangesloten zijn en gezamenlijk het doel hebben de technologie door te ontwikkelen en betaalbaar te houden.

Welk vermogen heb je nodig?

Waar Appel nog enorm achterloopt, is het vermogen waarop de iPhone kan opladen. Aan de kant van Android zie je in de praktijk dat draadloze opladers met vele tientallen watts tegelijk kunnen opladen. Androidfabrikanten claimen tot 70 Watt, al ligt dat in de praktijk wel iets lager. Namelijk rond de 50 Watt. Bij Apple heb je met 15 Watt al een redelijk snelle lader omdat de iPhones eenvoudigweg niet harder kunnen laden. Gelukkig is de gemiddelde iPhone lader een stuk kleiner dan die van de gemiddelde Android smartphone. We hopen dat dit de pijn wat verzacht 😉

Het duurde lang voor Apple eraan ging, maar in 2017 introduceerde Apple draadloos opladen voor de iPhone. Sinds die tijd leek de ontwikkeling er lang uit, tot Apple Magsafe introduceerde. Maar waar moet je nu op letten als je het maximale uit jouw draadloze oplaadervaring wilt halen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.