Logo GadgetGear.nl
Viltrox 85mm F 1.8
Picture of Roy Christiani
Roy Christiani

Review Viltrox 85 mm F 1.8

Roy Christiani beoordeelde namens GadgetGear de Viltrox 85 MM F 1.8 met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Mooie en stevig ontwerp
  • Premium uitstraling
  • Scherp

THE BAD

  • Geen weather sealing

Introductie: Het Innovatieve Viltrox

In de steeds groeiende wereld van fotografie-apparatuur heeft Viltrox zichzelf op de kaart gezet als een opkomend merk dat hoogwaardige en betaalbare objectieven biedt voor diverse camerasystemen. Met een scherp oog voor detail en technologische vooruitgang heeft Viltrox een plek veroverd in het arsenaal van fotografen die op zoek zijn naar kwaliteit zonder daar de hoofdprijs voor te betalen. In deze review duiken we dieper in op de Viltrox FE 85mm f/1.8-lens, speciaal ontworpen voor Sony-camera’s. Ook voor Nikon en Fuji is deze zelfde lens verkrijgbaar.

Het Ontwerp van de Lens

Laten we beginnen bij het ontwerp. Met een robuuste metalen behuizing voelt de lens solide aan in de hand en past hij naadloos bij de esthetiek van moderne Sony-camera’s. De matte afwerking geeft het objectief een elegante en tijdloze look. De soepel bewegende scherpstelring dragen bij aan de algehele ervaring. Ondanks zijn robuuste constructie is de Viltrox 85mm F1.8 lens met 484 gram relatief compact en draagbaar. Dit maakt het gemakkelijk om de lens mee te nemen tijdens fotoshoots op locatie of tijdens reizen. De compacte behuizing biedt ook een uitstekende balans wanneer deze op de camera is bevestigt.

Viltrox 85mm F 1.8
Viltrox 85mm F 1.8

Eigenschappen van de Lens

Onder de strakke buitenkant van de Viltrox FE 85mm f/1.8 schuilt een indrukwekkende reeks eigenschappen. Met een brandpuntsafstand van 85 mm is deze lens ideaal voor portretfotografie, waarbij het onderwerp scherp afsteekt tegen een vervaagde achtergrond. De autofocus is voor een lens in deze prijsklasse snel en betrouwbaar, wat van onschatbare waarde is bij het vastleggen van momenten met een snelle actie. In onze test waren van de 10 foto’s die we namen er 8 scherp. Het enige wat opviel is dat de lens in sommige situaties (vooral bij weinig licht) wat last had van hunting waardoor het soms wat langer duurde om focus te vinden. Daarnaast heeft deze lens in tegenstelling tot andere duurdere camera lenzen iets meer last van lens distortion. Iets wat overigens heel eenvoudig is op te lossen in programma’s als Lightroom of Luminar. 

Bokeh: Artistieke Vervaging

De kwaliteit van de bokeh die de Viltrox FE 85mm f/1.8-lens creëert, verdient bijzondere aandacht. Met een wijd open diafragma van f/1.8, heeft de lens het vermogen om achtergronden prachtig te vervagen, waardoor het onderwerp van de foto naar voren springt. Dit zorgt voor een professionele uitstraling en voegt een artistiek element toe aan de foto’s.

Voordelen van een Lens met een Laag Diafragma

Het f/1.8 diafragma van de Viltrox FE 85mm-lens heeft niet alleen invloed op de bokeh, maar biedt ook aanzienlijke voordelen bij weinig licht. Met een grotere hoeveelheid lichtinval presteert de lens uitstekend in omstandigheden met weinig licht, waardoor de noodzaak van externe flitsers of hogere ISO-waarden wordt verminderd.

Viltrox 85mm F 1.8
Viltrox 85mm F 1.8

Scherpte van de Lens op f/1.8: Precisie in Detail

Een opvallend kenmerk van de Viltrox FE 85mm f/1.8 is de scherpte bij het wijd open diafragma. Deze lens weet voor een lens in deze prijscategorie details vast te leggen met een indrukwekkende helderheid, zelfs bij f/1.8. Dit maakt het mogelijk om portretten vast te leggen met een prachtige focus op de ogen van het onderwerp, terwijl andere details subtiel vervagen.

Scherpte van de Lens op Hoger Diafragma

Hoewel de lens uitblinkt op f/1.8, blijft de scherpte consistent en overtuigend, zelfs bij hogere diafragmawaarden. Dit maakt de lens veelzijdig voor verschillende scenario’s, van portretten tot landschapsfotografie.

Viltrox 85mm F 1.8
Viltrox 85mm F 1.8

Autofocus

De Viltrox 85mm F1.8 lens is uitgerust met een ingebouwd autofocus (AF) systeem dat zorgt voor snelle en nauwkeurige scherpstelling. Dit AF-systeem maakt gebruik van een stappenmotoren (STM) om vloeiend en stil scherp te stellen. Over het algemeen biedt de Viltrox 85mm F1.8 lens een betrouwbaar en responsief autofocusmechanisme dat tegemoetkomt aan de behoeften van zowel fotografen als videografen. Het is belangrijk op te merken dat de prestaties van de autofocus ook afhankelijk kunnen zijn van de specifieke camera waarmee de lens wordt gebruikt, dus het is raadzaam om de compatibiliteit en functies van de lens te controleren in combinatie met je eigen camera.

Viltrox 85mm F 1.8
Viltrox 85mm F 1.8

Concurrenten: Inzicht in de Markt

In een competitieve markt voor 85 mm prime lenzen moet de Viltrox FE 85mm f/1.8 zijn plaats veroveren tussen gevestigde merken. Terwijl merken als Sony, Zeiss en Sigma vergelijkbare opties aanbieden, onderscheidt Viltrox zich door zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Viltrox 85mm F 1.8
Viltrox 85mm F 1.8

Prijs: Toegankelijkheid zonder Compromissen

Met een fractie van de kosten van sommige concurrenten biedt deze lens aanzienlijke waarde zonder concessies te doen aan de kwaliteit van de beelden. En dat is knap want meestal gaat een lagere prijs hand-in-hand met een scala aan compromissen.

Viltrox 85mm F 1.8
Viltrox 85mm F 1.8

Conclusie: Viltrox FE 85mm f/1.8 – Een Betaalbare Kunstenaar

De Viltrox FE 85mm f/1.8-lens voor Sony bewijst dat kwaliteit en betaalbaarheid hand in hand kunnen gaan. Met een elegant ontwerp, indrukwekkende scherpte op verschillende diafragmawaarden en prachtige bokeh, is deze lens een uitstekende keuze voor zowel enthousiaste fotografen als professionals. Of je nu portretten vastlegt of je creativiteit de vrije loop laat, de Viltrox FE 85mm f/1.8 staat klaar om jouw visie tot leven te brengen, zonder daarvoor de hoofdprijs te betalen.

Nieuwsgierig waar je de Viltrox 85 MM F 1.8 kunt aanschaffen? Kijk dan op disnet voor een overzicht van alle verkooppunten.

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.