Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Philips Voice Tracer Audio Recording Pen DVT1600 – Voicerecorder in een pen

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de Philips Voice Tracer Audio Recorder Pen met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Net een normale pen
  • Schrijfervaring prima
  • Opnamekwaliteit prima

THE BAD

Philips introduceerde recent haar Voice Tracer Audio Recording Pen DVT1600 (‘VTARP’ in de tekst vanaf nu), een voicerecorder welke geïntegreerd zit in een pen, zoals je uit de titel van deze review al hebt kunnen opmaken.

 

Sleutelfeatures

Opname+opslag:

  • USB-C 2.0
  • 32 GB opslag, 129 uur
  • Bitsnelheid: 512 kbps
  • Batterij:  190 mAh, oplaadtijd 2 uur, opnameduur ~ 8 uur (automatische save bij uitvallen batterij)
  • Sembly spraak naar tekst-cloudsoftware; Sembly Personal Plan-voucher inbegrepen: 1 uur audio-upload per maand + voucher voor extra 15 uur

Pen:

  • Aluminium behuizing
  • Verwisselbare inktpatronen

 

 

Uitpakken

De pen komt verpakt met een USB-C-naar USB-A-verlengkabel en zes refill-patronen. We vinden verder een leaflet voor 15 extra upload uren voor de spraakherkenningssoftware Sembly.

 

Philips en Speech Processing Solutions

We hebben het hier over een Philips-product, maar in werkelijkheid is de VTARP een product van het Oostenrijkse Speech Processing Solutions (SPS) die voice-recording/dicteerproducten onder het label van Philips maakt. SPS is overigens wel afkomstig uit de oude Philips-infrastructuur en was van 1954 tot 2012 bekend onder de naam ‘Philips Speech Processing’. Sinds de verkoop in 2012 functioneert het echter zelfstandig onder de huidige naam.

 

Ontwerp

De VTARP heeft een volledig aluminium bouw meegekregen. De pen komt in eerste instantie over als een reguliere pen. Hoewel deze enigszins van een flink formaat is, is deze niet zwaarder of dikker dan andere pennen die we hier hebben liggen. We zouden zeggen dat qua bouwkwaliteit je moet denken aan een pen van rond de 50 euro. Het is iets waarmee je zakelijk prima voor de dag komt (al zou je best een mening kunnen hebben over mensen die hier waarde aan hechten).

Qua schrijfcomfort valt ook weinig op te merken aan de VTARP. De pen is misschien wat topzwaar, maar een probleem vormt dat niet tijdens wat langduriger schrijfwerk. De afwerking van het aluminium biedt ook voldoende grip voor een prettige schrijfervaring. De pen is misschien wat rechter van vorm dan de gemiddelde pen, maar buiten dat valt de VTARP niet echt uit de toon tussen andere pennen.

Shout-out naar de KRZR k1, de tijden dat HTC nog een serieuze fabrikant was en Jan Cremer

Onder het magnetisch bevestigde dopje aan de bovenzijde vinden we een USB-C aansluiting. Deze kunnen we direct in een PC stoppen of via de USB-kabel, zodat je wellicht de kans op schade verminderd bij bijvoorbeeld het per ongeluk aanstoten.

Voor wie?

Het feit dat de opname-implementatie in een pen verwerkt is, doet vermoeden dat je wellicht wat minder opvallende opnames zou willen maken. We hebben het dan niet perse over illegale toepassingen of sneaky opnames in het openbaar. Denk bijvoorbeeld het opnemen van iemand tijdens een training waarbij een opvallend audio-opname apparaat wat intimiderend over kan komen. Of het maken van een parallelle opname tijdens een interview om het eventueel falen van apparatuur op te vangen zonder dat je dit doet met opvallende reserve apparatuur.

 

Opnamekwaliteit

Een opname start je door de switch aan de bovenzijde van de pen over te halen. Onder de clip begint dan na een seconde of 3 een rode led te branden wat betekent dat het opnemen begonnen is. We gingen ervan uit dat dit instant was, vandaar dat het deel van de tekst “Dit is een test van de Philips….” weggevallen is bij de testopname en het eerste woord dat je hoort ‘VoiceTracer’ betreft. Er is logischerwijs gekozen voor een 360° microfoonimplementatie, dus het maakt niet uit vanuit welke richting je spreekt.

We hebben twee testopnames gemaakt. Eén waarin we de standaardtekst van uw reviewer gewoon uitspreken vanaf een afstand van 30 cm en één waarbij we tijdens het schrijven in de microfoon spreken.

De opnamekwaliteit is prima te noemen. Niet geweldig in vergelijking met wat je uit een degelijke telefoon krijgt, maar ook zeker niet slecht. De ‘p’-klanken gaan niet perfect, maar het is ook weer niet zo dat het irritant wordt. Voor het nemen van voice-notes tijdens werk is het meer dan functioneel. Tijdens het schrijven merk je dat je het knisperen van het papier hoort (we gebruikten het bij de VTARP bijgevoegde document over de EU-richtlijn rond afgedankte elektronische en elektrische apparatuur dat opgevouwen was) en het schrijven met de pen. Het is echter niets dat de opname dermate verstoort waardoor je niet perfect hoort wat er gezegd wordt.

 

Conclusie

De Philips Voice Tracer Audio Recorder Pen doet precies wat het belooft en op een degelijke wijze. We kunnen eigenlijk geen enkel kritisch punt opmerken. De pen ziet eruit als een normale pen en schrijft comfortabel, de bouwkwaliteit is prima en de opnamekwaliteit is goed. We kunnen eigenlijk ook niets naar redelijkheid bedenken dat we als feature op te pen zouden willen zien. Dat je 15 extra uur krijgt voor Sembly is eveneens meegenomen. Wellicht dat mensen graag meer hadden willen krijgen, maar wanneer je kijkt naar wat die periodieke plannen kosten, is die 15 uur niet onredelijk. Misschien dat je zou kunnen opmerken dat veel mensen die dergelijke software gebruiken al een eigen oplossing beschikbaar hebben en niets aan het Sembly-aanbod hebben en wellicht wat minder hadden betaald voor de pen (adviesprijs op het moment van schrijven is €90,-), maar hoeveel dat in de praktijk zou schelen (of überhaupt iets) is de vraag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.