Logo GadgetGear.nl
Huawei Mate X5
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Huawei presenteert de X5 met omstreden 7nm chipset

Enkele jaren geleden was Huawei heer en meester in Azië en Europa. Met haar eigen chipsets wist het bedrijf exceptionele Android smartphones in de markt te zetten die moeiteloos de concurrentie met Qualcomm aan gingen. Door export restricties en handelsverboden, was Huawei lang niet in staat om nog mee te doen in de processorrace. De komst van de Mate 60 en de nieuwe X5 laten zien dat het merk terug in de race is.

Hoewel de VS nog steeds volop onderzoek doet hoe het mogelijk is, komen de twee smartphones met de Kirin 9000S chipset aan boord. De eerste chipset in tijden die geproduceerd is op 7nm schaal. Het hele handels- en exportverbod was er om deze stap naar meer rekenkracht en efficiëntie zo ver mogelijk uit te stellen. Toch lijkt het processorfabrikant SMIC uit China te zijn gelukt om op alternatieve technologie toch 7nm chipsets te produceren.

De Huawei Mate X5 is de eerste opvouwbare smartphone van het merk met deze technologie. Huawei introduceert meteen ook NearLink integratie. Het Chinese alternatief voor Bluetooth communicatie. Overigens zit Bluetooth ook gewoon in de smartphone. Hij kan zelfs zelfstandig op en neer communiceren met satellieten, al is dat beperkt tot tekstberichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.