WiZ V2 App
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: WiZ SpaceSense anno 2023

Signify staat met twee merken in de markt voor smart verlichting. Met Philips Hue dat Zibee gebruikt en met WiZ dat WiFi als smart home protocol gebruikt. Vorig jaar lanceerde WiZ haar SpaceSense technologie wat bewegingssensoren overbodig moet maken. Nu, ruim een half jaar later, kijken we terug op onze ervaring met WiZ SpaceSense.

Channel State Information (CSI)

WiZ SpaceSense is een heel lekkere marketingnaam voor wat techneuten Channel State Information ofwel CSI noemen. CSI is een technologie waarmee WiFi producten de aanwezigheid van andere WiFi producten in de buurt kunnen meten. Wetende dat 2.4GHz WiFi signalen worden geabsorbeerd door het lichaam en muren, heb je een berg aan data om mee te werken. Zeker omdat muren stilstaan en mensen doorgaans niet. Die veroorzaken dus een verstoring in het WiFI signaal in een ruimte. Wanneer je dan twee of meerdere WiZ lampen hebt, kunnen die ook nog eens redelijk goed bepalen hoe dichtbij je bent. De ene lamp stuurt het signaal uit dat de andere ontvangt en meet. Gebruik je meerdere lampen, moet de zendende lamp de meest centrale zijn.

Philips WiZ Spot PAR16 GU10

Sterker nog, in theorie zou je uit dergelijke signalen ook verandering van lichaamshouding kunnen meten. Zelfs als dit ademhalingen betreft. Alleen het vaststellen van echte vormen is vrijwel onmogelijk. Het is dus geen algemeen wondermiddel 😉

Traditioneel gebruikten WiZ en Hue infrarood sensoren om beweging te meten. Die sensoren zijn weer gevoeliger bij zijdelingse bewegingen dan bij bewegingen recht op de sensor af of er vandaan. Bovendien moeten die beweringen in het zichtveld zitten. Bij CSI is dat allemaal niet nodig. Het zijn vooral muren die de grenzen bepalen van de metingen. Je meet een ruimte dus veel meer volume technisch.

De ervaring die Signify heeft opgedaan met infrarooddetectie, wordt ook toegepast op SpaceSense. Je kunt de gevoeligheid van het systeem helemaal zelf bijstellen om zo te zorgen dat het nauwkeurig op aanwezigheid reageert.

Kan de infrarood sensor eruit?

Dat hangt helemaal af van hoe je met deze technologie werkt. Wat me opvalt is dat de infraroodsensor nog altijd sneller reageert dan de metingen van SpaceSense. Bovendien kan de infraroodsensor beter bepalen of het donker genoeg is om het licht in te moeten schakelen, wat energiebesparing oplevert. We gebruiker dit onder anderen op het toilet op kantoor, waar we maar 1 lichtpunt hebben en twee lampen op een dergelijk klein hokje ook echt overkill is. Zeker bij Wiz is een infrarood sensor erg goedkoop.

Philips WiZ Spot PAR16 GU10

Willen we dit ook bij Hue?

De smarts van de infraroodsensor van Philips Hue zijn nog heel veel beter dan die van Hue. Bovendien maakt Hue wel gebruik van 2.4GHz voor de communicatie, maar op basis van Zigbee. Het energieverbruik zou flink worden opgejaagd om CSI ook hier toe te kunnen passen. Wellicht verrast Signify ons hiermee in de toekomst.

Conclusie WiZ SpaceSense

WiZ SpaceSense is echt een heel leuke toepassing voor iedereen met meerdere WiZ lampen in huis. Het werkt best goed, maar je zal merken dat in veel situaties de klassieke infraroodsensor toch echt nog haar voordelen biedt. Hoewel we het heerlijk geeky vinden, zien we het vooral als een nice to have voor het platform, maar zeker niet als een must.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.