Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Solid Brush

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de Solid Solid Brush met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Effectief
  • Comfortabele ervaring
  • Design
  • Prijs

THE BAD

Door de jaren heen hebben we de nodige elektrische tandenborstels gezien van zeer grote spelers die ons op internationale conferenties uitnodigden tot kleinere spelers die in de meeste gevallen snel genoeg weggedrukt werden door de traditionele grootmachten of nieuwe grote spelers die diversificeerden naar het elektrische tandenborstelsegment.

Solid is zo’n nieuwe kleinere speler, en wel van Nederlandse bodem. Het merk benaderde ons om hun Solid Brush te testen. Waar we in aan elektrische tandenborstels gerelateerde PR-berichten altijd wel iets lezen over uitgesproken steun door experts en conclusies uit onafhankelijk onderzoek welke ter faveure van het product in kwestie spreken is Solid is geen uitzondering: volgens de info op hun website hebben de Solidoprichters vanuit hun expertise “bestaande tandenborstels onder de loep genomen. Deze bleken niet te voldoen en daarom hebben zij een nieuwe tandenborstel ontwikkeld voor jou.” Onafhankelijk onderzoek wordt niet aangehaald en de experts in kwestie zijn ook de oprichters van Solid. Randstedelijke arrogantie? Of hebben ze echt wat beters? Wij kunnen alleen het ding proberen en onze mening geven, en dat doen we dan ook.

 

Uitpakken

Als we de Solid Brush uitpakken, valt meteen op dat Solid voor een wat premium ervaring wil gaan, ondanks dat de tandenborstel vrij toegankelijk geprijsd is met 99 euro (op het moment van schrijven). Je merkt dat er aandacht besteed is aan de uitpakervaring en eerste indruk met een stevige doos en interne grafische weergaven.

In de verpakking vinden we de tandenborstel, een opzetstuk plus bescherming en de inductielader. De lader werkt via USB, maar we krijgen geen adapter meegeleverd. Deze hebben de meeste mensen gelukkig wel liggen, waarbij je niet perse een krachtige stroomoutput nodig hebt (die snelladers bijv. hebben).

De Solid Brush oogt iets anders dan de gemiddelde elektrische tandenborstel. Men is naar ons idee gegaan voor een redelijk sober doch elegant design met een matte afwerking. Het apparaat heeft slechts één knop, waarmee je de tandenborstel inschakelt en door de 6 modi switcht (lang inhouden voor uitschakelen). Wat de bouwkwaliteit en afwerking betreft, maakt de Solid Brush indruk.

Het enige dat we kunnen bedenken wat iets minder is, gaat over ruimte kussen het opzetstuk en de unit zelf welke vrij groot is. Apart hiervan moeten we zeggen dat de tandenborstel de exact juiste dikte heeft, met een fijne plaatsing van de knop welke precies de juiste feedback heeft. De matte afwerking biedt een comfortabele grip en de led-verlichting achter de indicaties (die gelukkig gewoon in woord staan aangegeven) en de afbeelding aan de onderzijde (laadindicator welke rood knippert wanneer de batterij leeg dreigt te raken) zijn precies fel genoeg; duidelijk, maar niet storend.

Het ontwerp van de inductielader is wat apart. Het is op zich een mooi ontworpen solide unit met wat gewicht welke stevig op zijn rubberen voetjes staat. Er is echter voor gekozen om er een plastic omhulsel overheen te plaatsen om zo de tandenborstel stabieler te laten staan. Dit doet ons afvragen of in eerste instantie er andere designideeën in play waren waarop men achteraf besloten heeft dat de originele aanpak niet zo praktisch was om wat voor reden dan ook, en men uiteindelijk voor deze oplossing gegaan is… Hoe dan ook, het werkt op zich prima, maar doet wel iets af aan het design.

 

Poetsen

Het gaat uiteraard om het poetsen. In dat opzicht kunnen we weinig negatiefs opmerken. Solid paste in hun Brush een motor toe met een vibratie van maximaal 42.000 trillingen per minuut (in de ‘Fresh’-modus) en welke redelijk krachtig is; we moeten aardig hard drukken om de haren stil te houden.

Het poetsen biedt een natuurlijke ervaring. De borstel werkt in de belangrijkste ‘Brush’-modus via een timer van 30 seconden, waarna de borstel een fractie van een seconde pauzeert waarop je naar een ander quadrant van je mond dient te gaan en na 2 minuten is het reguliere ‘brush’ proces voorbij. Je bent niet geneigd tot gekke houdingen en de borstel voelt niet perse anders dan andere borstels in je mond.

Naast ‘Brush’ heeft de Solid nog vijf andere modi:

  • Fresh: De hoogste frequentie voor het verwijderen van oppervlakkige vlekken
  • Sens: Modus met een lagere trilfrequentie voor gevoelige tanden en tandvlees
  • Gummy: Pulserende setting voor tandvleesmassage
  • Tongue: Voor het reinigen van de tong met de achterzijde van de borstel
  • Shine: Polijstmodus, voor het laten glimmen van je tanden

Voor de shine-modus promoot Solid in de handleiding hun eigen Shinetandpasta. Het merk biedt een heel concept aan voor de verzorging van je tanden op basis van naast de Solid Brush ook een eigen (reguliere) tanspasta, tandenstokers en flosdraad waarvoor je via een periodiek abonnement de aanvoer kan krijgen. We vroegen aan het PR-bureau of we ook deze zaken konden krijgen om de volledige Solid-propositie te ervaren, maar helaas was dit niet mogelijk.

De Solid Brush heeft een volledig recht profiel, waar veel elektrische borstels schuin zijn om makkelijker de achterste kiezen te bereiken. We hadden echter hier geen probleem mee met de Solid Brush. Wellicht helpt hierbij dat niet gekozen is voor een ronde borstel. De borstel is voorzien van zachte haren waar houtskool in verwerkt zit wat helpt bij het verwijderen van aanslag, wat ervoor zorgt dat je wittere tanden krijgt.

Aan de achterzijde zit een rubberprofiel welke functioneert als tongschraper. Dit werkt opvallend goed. Uw reviewer is gewend een handmatige tongschraper te gebruiken, maar het resultaat met de Solid Brush is eigenlijk gelijkwaardig. Een handmatige schraper werkt natuurlijk wel sneller. Een borstel moet twee maanden meegaan. Aangeraden wordt om onafhankelijk van de staat deze na twee maanden hoe dan ook te vervangen in verband met de opbouw van bacteriën.

 

Batterijduur en geluid

Solid claimt een batterijduur van meer dan 30 uur, en dat lijkt de borstel makkelijk te halen. Met een meting van het geluidsniveau, komen we op rond de 50 dB voor de poetsmodi en 40 dB voor de tongmodus, maar aangezien de geluidservaring tijdens het gebruik vooral op basis van de doorgegeven trillingen ervaren wordt, wat lastig te meten valt, kun je je afvragen hoe interessant dit gegeven is.

 

Conclusie

Na een paar weken met de Solid Brush gepoetst te hebben kunnen we zeggen dat we achterblijven met een positief gevoel. Is de borstel beter dan alle anderen? Dat is een wat zware claim die we niet zomaar zullen herhalen en waar we in alle eerlijkheid te weinig elektrische tandenborstel-ervaring voor hebben om deze op een juiste wijze te wegen. Wel kunnen we zeggen dat je voor een relatief laag bedrag een elektrische tandenborstel in huis haalt die naast solide prestaties ook over het algemeen een erg prettige poetservaring biedt.

De vijf extra modi hebben daadwerkelijk hun waarde, de batterijprestaties zijn dik voldoende en dat de borstel ook esthetisch voor elkaar is, is natuurlijk meegenomen. Daarmee hebben we weinig moeite de Solid Brush aan te raden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.